Фидосова ще намери решение? Не е сериозно!

Депутати мъдрят какво да правят с казуса „Марковска“
Обновена: 16 ное 2012 14:34 | 16 ное 2012 10:43,
244
Фидосова ще намери решение? Не е сериозно!
Венета Марковска не успя да положи клетва. Снимка: БТА

Депутати от опозицията взеха да предлагат решения по казуса „Марковска”, след като вчера се създаде правен прецедент след действията на президента Росен Плевнелиев.

Държавният глава блокира полагането на клетва на Венета Марковска за конституционен съдия, като напусна тържествената церемония.

Президентът успя да спре клетвата, защото по Закона за Конституционния съд конституционните съдии не могат да положат клетва в отсъствието на президента, а ако не положат клетва, не могат да встъпят в длъжност. Той обаче беше атакуван, че е превишил правата си, като е бламирал решение на НС, тъй като Марковска беше избрана от парламента.

От името на десните Иван Костов поиска група депутати, специалисти по конституционно право, да предложат решение по казуса.

„Да се състави група от народни представители от всяка парламентарна група, които са специалисти по конституционно право, за да предложат решение на Народното събрание  на това, което вестниците пишат, че случаят „Марковска” прераства в институционална криза. Да не се превърне в институционална криза случаят „Марковска” и да не се парализира дейността на Конституционния съд”, предложи Костов.

Още по темата
„Това, което четох в медиите, че Искра Фидосова ще намери решение, не е сериозно. Тя каквито решение можа -  предложи, писа писма и т.н. Честно казано доверие в нея едва ли има, където и да било, даже от средите на парламентарната група на ГЕРБ. Затова е разумно да се обмисли такъв изход от ситуацията”, коментира Иван Костов.

Независимите депутати, които номинираха Венета Марковска, лансираха друга идея. 

„Госпожо председател, вие трябва да поискате втора дата, за да може госпожа Марковска да се закълне. Защото това ще стане прецедент”, поиска Тодор Великов.

Независимият депутат припомни случай от полагането на клетва на конституционен съдия през 2003 г., когато Евгени Танчев, съдия от квотата на президента, не се е заклел пред председателя на Народното събрание, а пред зам.-председателя на парламента.

„Вие разбирате ли в каква хипотеза сме, ако някой от тези четиримата (председателите на висшите съдилища или президента) не пожелае, защото не харесва някой от кандидатите? За това ви моля отново да напишете писмо, с което да се изиска госпожа Марковска да положи клетва като конституционен съдия”, предложи Великов.

„Писма не съм писала, няма и да пиша”, отговори му Цецка Цачева.

„Когато участниците в клетвата представляват колективни органи, те могат да бъдат заместени от свои заместници. Така, както се е случвало и в състава на това Народно събрание. При мое отсъствие г-н Лъчезар Иванов, в качеството му на зам.-председател, е представлявал Народното събрание“, отряза го шефката на парламента.

Тя добави, че вчера председателят на ВКС Лазар Груев е отсъствал, но го е замествал неговият първи
заместник-председател.

„Направете малко по-задълбочена справка с нормативната уредба и тогава излизайте с предложение да пиша писмо, на когото вие решите”, контрира предложението на независимия депутат Цачева.

Управляващите, към които вчера премиерът Бойко Борисов прехвърли топката, засега пазят мълчание за решението на въпроса.

По-късно днес в парламента ще дойде министърът на отбраната Диана Ковачева. Присъствието й е свързано с участие в парламентарния контрол. Министърът обаче отново ще трябва да отговаря на въпроса как да се излезе от ситуацията с Венета Марковски и да се отпуши работата на новия състав на Конституционния съд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


244
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
0
 
10
 
! Отговори
Тодор Живков преди 11 години
Другарки и другари,да ви * на демокрацията.Аз тези проблеми много лесно ги решавах. Виновните в затвора, по съкратена процедура.
130
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Като гледам тази Венетка за пореден път се убеждавам, че комунделите и мутрягите са хора без какъвто и да е вкус, харесват все такива урунгели!
129
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хайде бе? Клетвата бе осуетена от председателят проф. Евг. Танчев! Плевнята каза, че няма да присъства и си тръгна.Но от комунистическа конституция какво може да се чака бъркотия! Неслучайно през 1991 г. 39 депутати не я подписаха. За 20 г. се видя, че това е един конституционен ***, като всичко сътворено от комунистите уродливо недоносче! И Т.Живков призна, че социализма е НЕДОНОСЧЕ!!
128
6
 
12
 
! Отговори
Don Jovi преди 11 години
Фидосова като юрист е "Мека Мария". Какво решение ще намери тя за този казус. Плевнелиев ни направи за смях пред цяла Европа. Да се задейства незабавно процедура по импийчмънт.
127
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Президента показа някаква принципност, но няма кой да го остави да показва някакви си негови морални ценности. Всичко е купено предварително парите са взети и сега е време да се връщат с лихвите. Купени са и депутати и всички видове съдии. Хората с парите са на ход и сигурно ще получат своето!
126
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И като обжалва какво? Средно дела от този род се влачат 6 7 г. Дотогава вече ще сме забравили,че Плевнелиев е бил президент!
125
13
 
0
 
! Отговори
Винаги ГЕРБ! преди 11 години
Венета, не се предавай!!!! Бат,Бойко и Цветанов и целия народ е зад теб!!!!!!!!!!!!!Успехи!!!!!
124
2
 
15
 
! Отговори
Здравко преди 11 години
Аз лично вярвам, че ще опитат да прикрият гафа си, защото Плевнелиев оплеска нещата, като наложи това измислено вето на Венета Марковска. Ако тя обжалва, ще спечели, защото президента няма право по конституция да прави това своеволно действие. Много сбърка и скоро ще бъде критикуван в доклад лично от ЕК, защото и те подхванаха случая.
123
0
 
17
 
! Отговори
Angelhell преди 11 години
До 100% (Марк)Явно не сте си взел поука и продължавате с пропагандата.Понеже казвате, че ББ разработва залежите в Черно море...Моля, да изясним нещата, сам ли ги разработва? Копае с кирка ли нещо?Не мислите ли, че залежите се разработват с НАШИ, народни пари, събрани от данъците ни, отделени от залъка ни, с тези пари той построи и магистралите си!А понеже наглостта на ГЕРБ не спира, аз да попитам какво направи ББ за разваляне неизгодните концесии за злато и ценни метали?Смяна на чипа...
122
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Депуатите и министрите на ГЕРБ трябва да подадат оставки, защото те гласуваха за Марковска и забъркаха скандала и излагацията в ЕС.
121
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Като чета за семейното и положение и личния и живот тази жена няма моралното право да бъде какъвто и да е съдия.
120
5
 
10
 
! Отговори
Rangel_55 преди 11 години
Неговото присъствие не е част от фактическия състав по стъпване в длъжност на конституционен съдия, а само негово задължение като държавен глава (чл. 6 ЗКС). С това за мен той превишава правата си и трябва дори да му бъде поискан импийчмънт.
119
2
 
20
 
! Отговори
Rangel_55 преди 11 години
За мен цялата процедура беше опорочена - не само избора на НС е изключително грешен, да предложат съдя Марковска за ВКС, но и решението на Президента да го саботира! Той няма право да го прави, защото няма право да налага вето на решение на Народното събрание, нито да стопира процедура, на кандидат, който е предложен от Парламента. В Конституцията не му се дава право да изразява мнение по този случай, нито пък в Закона за КС.
118
5
 
16
 
! Отговори
Ива Хикова преди 11 години
Не претендирам да съм наясно с чисто юридическата страна на казусът, който вчера сътвори президентът, но от морална гледна точка решението му не бе правилно! Ок, тоя трябва да бъде коректив на властта, но не по този подмолен и добре дирижиран начин. Ако с отсъствието си от церемонията може да наложи вето на избора, на който и да е съдия, това поставя в подчинено положение другите квоти за КС - на НС и на съдебната власт. А той, президентът, вече има своя квота... Пълен нонсенс!
117
4
 
10
 
! Отговори
twin_peaks преди 11 години
136 - кое е единствено възможно, господине, да се погазва българската конституция като единствен и неотменим закон на българската държава, откъдето вече тръгват всички закони. Сега мани, че сманахме за смях пред медиите, ами и Европа ще ни се подиграва. Плевнелиев на импийчмънт.
116
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До tetrisПлевнелиев направи единственото възможно, което диваците в НС и политическите партии сътвориха!Освен това тази контитуция е най-лошата, която биха могли да измислят ***. Тя им позволи да творят хаос за лично и партийно облагодетелстване. Крайно време е да се махне тази пародия на конституция, както и мисля че е крайно време да се смени формата на управление. На всичмки стана ясно, че не става!!!!!
115
0
 
14
 
! Отговори
Хм преди 11 години
Ще намери Исето решение друг път; туй да не е пържола.
114
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тодор Великов не го ли осъдиха вече ?
113
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
По-късно днес в парламента ще дойде министърът на отбраната Диана Ковачева.....Мале, откога тая изрусената се захвана и с армията?
112
0
 
11
 
! Отговори
do 129 преди 11 години
Ти си мислиш,че Роската на своя глава го направи това нещо, без да му е заповядано от тиквата ли ? ахахаха блажени са вярващите