Магията на Борисов приключва, смята Кънчо Стойчев

Социолози: Доверието в управляващите ще пада до изборите
Обновена: 20 ное 2012 10:15 | 20 ное 2012 10:15,
350
Магията на Борисов приключва, смята Кънчо Стойчев
Доверието пада, но харизмата на Борисов остава. Снимка: архив, БТА

Има ерозия на доверието към управлението на Бойко Борисов, коментира пред Нова телевизия социологът Кънчо Стойчев по повод изследването на „Галъп“ за месец ноември, което дава само 3% преднина на ГЕРБ пред БСП.

Според него това означава, че политическият ни живот се разомагьосва и приключва магията на Бойко Борисов.

„Не казвам, че изчезва неговата харизма. Той си остава харизматичен политик, който има подкрепата на над 1 милион българи. Но изчезна ситуацията, в която имахме един лидер с 67-68% подкрепа”, заяви Кънчо Стойчев.

„Това обаче не означава, че изборите са предрешени. Това означава, че се изпаряват очакванията за вял и скучен мач, мачът ще е по интересен, ако ще победи, ще видим“, добави той. 

Разликата от три процента е в рамките на статистическата грешка, но важни са тенденциите, смята и социологът Цветозар Томов.

Още по темата
„Доверието към управляващата партия ще пада до изборите. Това е нормално в последните 23 години”, добави той.

Според него нито една управляваща партия не е успяла да задържи накрая на мандата си повече от 2/3 от гласовете, които са гласували за нея на предишните избори.

Според социолога Юлий Павлов преди да се твърди, че разликата между управляващи и опозиция е толкова малка, трябва да се направят още изследвания.

„На проверка подлежи и въпросът дали наистина БСП имат ръст в доверието”, заяви той.

Това, което е безспорно обаче, че от миналата година досега има спад в доверието към управляващите, потвърди и Павлов.

„Това е нормално изхабяване на всяко управление. Докъде обаче ще стигне този спад, все още не ясно. А още по-съмнително е дали БСП наистина има ръст“, коментира социологът.

Според Павлов БСП има таван в подкрепата за нея, който е около 21%.

Според Цветозар Томов спадът в доверието на управляващите се дължи на това, че не се оправдават очакванията на хората.

По думите му управлението на Борисов е характерно с това, че доведе до силно поляризирани реакции към себе си.

Според Юлий Павлов спадът на доверието се дължи на липсата на последователна политика. „Имам хаос  - крачка наляво, надясно, напред.  В началото изглеждаше като съобразяване  с  общественото мнение, сега обаче това започва да дразни“, добави социологът.

Кънчо Стойчев отчете срив в доверието на бизнеса към управляващите. По думите му малкият и средният производител тотално се отдръпнал от тях.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


350
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
241
4
 
13
 
! Отговори
Hans преди 11 години
Като дойдат кумунистите и всичко ше се оправи.Заплати и пенсии с 100% ще се дигнатВсИЧКО ЩЕ Е ПО МЕД И МАСЛО.
240
28
 
10
 
! Отговори
емил преди 11 години
ГЕРБ и Бойко Борисов ще набутат МИКИ МАУС (-станишев) в миша дупка,там където му е мястото Забравихте ли заменките ,окрадахте всичко което може ,а сега викате на висок глас дръжте крадеца..
239
1
 
16
 
! Отговори
akud преди 11 години
не е важно какво мисли Кънчо Стойчев и м(и)нет доган , ВАЖНО Е БЪЛГАРИЯ да е ЕДИННА !!!!
238
17
 
7
 
! Отговори
емо преди 11 години
Кънчо П......е най -големият подмазмач.Купен червен ***.
237
6
 
34
 
! Отговори
66 преди 11 години
Да ,няма човек който ако не е обвързан с власт и пари да гласува за ГЕРБ .Тяхното управление върна страната с десетки години назад. Един потъващ кораб .Балона е спукан
236
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 249 всички знаем на свадбата на Станишев ще кажем
235
27
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДА ЖИВЕЕ БОКО-МАЧКАЙ БОКО И ДА НЕ ТИ ПУКА..БЪЛГАРИТЕ СЕ НУЖДАЯТ ОТ ТИРАНИЯ--БЕЗ КАМШИКА НЕ МОГАТ ДА ЖИВЕЯ-МАЧКАЙ И ПРАВИ ПАЧКИ...И СЛЕД ИЗБОРИТЕ...ШАПКА НА ТОЯГА...ЖИВЕЙ СИ ЖИВОТА...!!!!
234
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аха на кЪнчо му платика да започва с "прогнозите". Май се задава смяна. Да видим $оциолозите на Б.Б. дали ще са по-по-по-най...
233
9
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Борисов, мутро, измитай се!
232
23
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В сънищата на другарите това е вярно но реалността е друга и това хич не се харесва на другарите и другарките!!!Между другото тук защо няма статия за това че България може да бъде осъдена заради заменките по времето на хамстера?Всъщност знам защо!!!
231
25
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако за БСП е мутра за мен още един мандат
230
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Според социолога Юлий Павлов преди да се твърди, че разликата между управляващи и опозиция е толкова малка, трябва да се направят още изследвания.То ако се направят още изследвания, ситуацията ще бъде доста различна - ще излезе, че БСП водят с около 10% поне.
229
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да те чули за Маргините Галевите нещо всички се разбягаха остана само БСП и ДСБ ДПС другарите ТОВА Е БОРИСОВ
228
1
 
21
 
! Отговори
До 242 възмутен преди 11 години
И кои са крадците и далавераджиите? Аз не виждам политици и аверите от последните 23 години, които да не са меко казано крадци и далавераджи. По-точното определение е мафия - мафия, която от 23 години си има държава в България и не допуска никой извън мафията да просперира в България. Достатъчно факти се чуха в публичното пространство, примерно кой е дружка на босовете на СИК и т.н.
227
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До възмутен ABE TI LUD LI SI BE I TI KAKVA PODKREPA TE GONI TEB BE ,MAI SAMO EDNA CIGANSKATA LI ISKASH DA KAJESH 4E TOI IMA LI VE4E KOI DA GO PODKREPQ I MALKITE DECA ZNAQT 4E GERB SA POLITI4ESKI TRUB SMQH .
226
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Аз съм abe ti normalen li si be v koq darjava jiveesh kakvi ov4ari kakvi doduci be ???ti mai ne vijdash pove4e ot nosa si biznes toq na snimkata zaedno s negovata svita ONISHTOJIHA MALKIQ I SREDEN BIZNES SESHTASH LI SE PALQ4O ?????
225
34
 
11
 
! Отговори
възмутен преди 11 години
Нищо не е приключило!! Премиера Генерал Бойко Борисов има пълтана подкрепа на истинския български народ.Крадците и далавераджиите от това само губят
224
37
 
16
 
! Отговори
Аз съм преди 11 години
Стига с тази пропаганда, омръзнахте на всички. Разликата само в сънищата на *** е 3%. Няма кой да гласува за тях, така че е реално около 10-12%, а ГЕРБ е алтернатива й. ББ поне направи така, че овчари, земеделци, и работници отново да станат такива, а не да бъдат бизнесмени и да имат фирми за услуги. Трябва ни бизнес, който гради и се труди, произвежда, а не предлага услуги. Затова всичко си идва на място, затова и студентите ще се върнат на село, защото неможе всички да са шефове......
223
9
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
тоя ще го забравим много бързо като жабата Желю.
222
4
 
17
 
! Отговори
Факт преди 11 години
Факт е, че БСП в момента е най-дясната партия от значимите партии в България. Да се вика долу БСП, означава да не се иска най-дясната политика в България. Може би хората, които са против БСП си имат своите основание - те просто по убеждение са леви и не искат най-дясната БСП.