НС защити лекарите: Затвор за побой над медици

Предложението на Ваньо Шарков мина на първо четене
Обновена: 29 ное 2012 14:41 | 29 ное 2012 11:33,
165
НС защити лекарите: Затвор за побой над медици
Лекарите от "Спешната помощ" също са под закрила. Снимка: архив, БТА

Парламентът приравни побоя над лекари с посегателството върху полицай, прокурор, частен съдебен изпълнител или митнически служител. Във всички тези случаи текстовете в Наказателния кодекс предвиждат затвор.

Предложенията за промени бяха направени от депутата на „Синята коалиция” Ваньо Шарков и бяха приети от депутатите на първо четене.

Поправките предвиждат от 5 до 15 години затвор за нанасяне на тежка телесна повреда на медици . При средна телесна повреда - от 3 до 10 години. За лека телесна повреда нападателите ги грози лишаване от свобода от 1 до 5 години.

Същите наказателни мерки ще важат и за нападателите на лекарите, които работя в екипите на „Спешната помощ” или в останалите лечебни заведения.

 Предложението на синия депутат беше подкрепено почти единодушно в залата. За него гласуваха 88 народни избраници, един беше против, а двама се въздържаха.

Гласувалите се с „въздържал се” и „против” бяха от ГЕРБ. Мнозинството от останалите им колеги в групата на ГЕРБ обаче подкрепиха предложението.

Вносителят Шарков обясни, че отношението към лекарите на едно общество е признак за неговата цивилизованост.

„Защитавайки лекарите, ние защитаваме и живота на пациентите, които той отива да спаси”, обясни депутатът.

За да аргументира неравенствата в българското законодателство той цитира текстове от Наказателния кодекс:

„Лекарите и медицинските екипи са бити и биячите са глобени с по 150 -200 лв. А член 325 от Наказателния кодекс предвижда за проява на насилие срещу гръбначно животно насилникът да се лишава от свобода до 3 години и глоба от хиляда до пет хиляди лева.”

Лекарите от ГЕРБ категорично застанаха зад предложението на колегата си. Станка Шайлекова обясни, че не бива да се омаловажава нито една професия.

„ Но в момент, когато трябва да бъде спасен живот, в момент, когато трябва да се роди живота, медицинските специалисти трябва да работят и да бъдат максимално спокойни, за да се гарантира здравето на обществото“, заяви тя.

Шайлекова допълни аргументите си и с пример от своята практика като медик.

„Самата аз съм участвала в момент на терор от страна на близки на пациент. И никога няма да забравя дежурството, на което трябваше да включа млад мъж на хемодиализа , а пред вратата чакаше една голяма група роднини на пациента, които казаха: „Ако той не оживее, ти жива няма да излезеш от тук.”

Павел Шопов от „Атака” обясни, че подкрепя промените. В типичния стил на националистите той обясни, че става въпрос за система от случаи, при които български лекари и медицински сестри страдат от агресия. „В огромната си част тези случаи са предмет на циганска престъпност”, коментира Шопов.

Председателят на здравната комисия Даниела Дариткова помоли дебатът да не се води на ниво, от което излича, че лекарите правят опит да извоюват някаква по-висока степен за представителите на медицинската професия.

„С гласуването на този текст ние трябва да покажем отношението на обществото към неговите лечители. За това аз апелирам по съвест да подкрепите този законопроект”, завърши изказването си тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
амиии не съм съгласен за привилегиите на митничарите...там всеки бой име малко
6
2
 
35
 
! Отговори
Гошко преди 11 години
То по принцип трябва да има затвор за бой над когото и да било...
5
8
 
12
 
! Отговори
до 1 и 2 преди 11 години
Ми... ходете на врачка, а не на лекар
4
0
 
13
 
! Отговори
77122 преди 11 години
тоя чл.325 е манияшки за гръбначното животно
3
10
 
22
 
! Отговори
BG преди 11 години
Еееее,най накрая едно умно решение на НС...
2
6
 
37
 
! Отговори
мим преди 11 години
А пациентите кой ще защити????????????????????????????????????
1
11
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А кой ще защити болните от докторите , и колко има вкарани в затвора от тях за убийство!!!!!