ГЕРБ отряза опозицията за зам.-шефските места в изборните комисии

От левицата и ДПС се опълчиха срещу решението
Обновена: 13 дек 2012 14:53 | 13 дек 2012 10:29,
159
ГЕРБ отряза опозицията за зам.-шефските места в изборните комисии
Снимка: архив, Булфото

Управляващите от ГЕРБ не приеха предложението на ДПС Изборният кодекс задължително да гарантира правото на опозицията да получи заместник-председателско място в избирателните комисии.

Според сега действащите разпоредби председателят и секретарят на комисиите задължително са от различни партии. От партията на Ахмед Доган предложиха председателят, зам.-председателят и секретарят на изборните комисии са от различни партии, като поне един е от опозиционна партия. Предложението обаче беше отхвърлено на второ четене от депутатите.

„Текстът, който отхвърляте, е един от важните. Той би дал законови гаранции, че партии извън управляващото мнозинство ще могат да участват в ръководството на секционните комисии и районните. Става въпрос законът да гарантира равноправно положение на всички партии”, обясни Христо Бисеров от ДПС. Той даде нагледен пример на думите си. „ГЕРБ може да има председателското, зам.-председателското място, а секретарското място да е на РСЗ. Тогава ние питаме къде е мястото на „Коалиция за България”, ДПС, „Синята коалиция”, попита Бисеров.

И депутатите от левицата припомниха, че това е била една от препоръките на ОССЕ, свързана с гарантирането на демократичен изборен процес.  Спас Панчев от „Коалиция за България” обясни, че очакванията са следващата година парламентарните избори ще бъдат фалшифицирани.

„Това ни кара да бъдем настойчиви и да искаме някаква промяна, която да ни гарантира участие на опозиционните партии в изборните секции. Само в държавите, в които тоталитарният режим управлява, не допуска такова нещо”, коментира Панчев.

„Няма да подкрепим и предложението от заседанията на секционните комисии да не се получават изборните протоколи. Точно демокрацията е поставена на изпитание”, упрекна управляващите Панчев. С допълнителни аргументи го подкрепиха и колегите му Ангел Найденов и Румен Овчаров. „Последните президентски избори бяха признати за най-нечестните и манипулираните избори”, обясни Ангел Найденов.

„Трябва да разберете едно нещо – депутатите от мнозинството имате един огромен проблем. Той е доверието. Нямате доверието и на неправителствените организации, и на международните наблюдатели, на опозиционните партии и на тези извън парламента. Тези текстове, които сме предложили, тестват вашата готовност за честността на изборите. Не можете да докажете вашите намерение на думи и да гарантирате честността на изборите. Има поне още 10 текста, които са със същата стойност. Ако не приемете първия или втория, не разчитайте, че ние ще останем в залата”, предупреди Найденов. 

„От сутринта опитваме да вразумим хора, които нямат такова намерение. Уважаеми господин Велчев, защо го правите? Направете си фалшификациите, знаете как се прави. Защо сега искате да го направите публично през закон? Вземете някаква почивка, намерете други ходове. Настоявам да не излагате България”, поиска Овчаров. 

До момента единственото предложение на опозицията, което беше прието от мнозинството, е гласуването на Изборния кодекс да се предава на живо по БНТ и БНР. 

Следващият текст, по който опозицията спори, е свързан с предложението на Яне Янев от РЗС. Янев предлага членовете на районните и секционните избирателни комисии да имат право на неплатен служебен отпуск след изборния ден. „Кои хора в условията на безработица ще си позволят хората да ползват неплатен служебен отпуск”, попита Михаил Миков.

Той допълни, че в условията на безработица работещите в частни фирми няма да искат да излизат в неплатен отпуск. „Остава това да са хората от държавната администрация. Тогава комисиите ще бъдат попълнени изцяло от хора, които работят за държавата”, допълни Миков.

Яне Янев обясни, че предложението на опозицията за платен отпуск няма как да се приеме, защото това ще отвори друг проблем за увеличение на разходите за общинската администрация, които не са предвидени в републиканския бюджет. „Може би става дума за 60 хил. -70 хил. души. Няма как това да се случи без поправка в бюджета и Кодекса на труда”, обясни Яне Янев. В крайна сметка именно неговото предложение за неплатен служебен отпуск беше прието от залата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
11
 
28
 
! Отговори
Спокоен преди 11 години
Разбрахте ли накъде се хлъзнаха нещата ? Герб са наясно, че народа вече не може да ги диша, наясно са, че би ги чакал затвор и за това простичко решиха да направят фалшиви избори !Сега обаче ще се разбере, има ли въобще читава опозиция ! Международни наблюдатели от сега - само тава би спряло тази престъпна шайка !
92
18
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ще гласувам дори дори и за Доган,но никога за ГЕРБ !
91
19
 
22
 
! Отговори
социолог преди 11 години
" Ако изборите можеха да решат нещо в полза на народа щяха да ги забранят" - Чърчил. Другарите да се готвят за третия мандат. Втория е решен - Б.Борисов ще е, рече Обама. Каквото и да стане нормалните Българи повече никога няма да гласуват са БСП-ДПС-ДС-Кунева -Пръмова.
90
6
 
11
 
! Отговори
monah681 преди 11 години
razvali se koshera ot beseparski i turski turtei:)20 g.upravlyavat turci v BG,a komunistite kradci ne sa sviknali da rabotyat...haidutibravo Gerb!
89
13
 
29
 
! Отговори
член на изб. комисия преди 11 години
Ясно! Бойко ще купи изборите! Докато преди старите партии подмамваха с кебапчета, олио, брашно или надница от 20 лв. то сега управляващите демонстрират мафиотски талант и ще купуват цели комисии и секционни протоколи(между другото те сториха това частично на отминалите президентски избори). Секционните комисии се състоят от 7 члена. За хора с мафиотски талант и опит като нашия премиер не е проблем да изгради стройна система да купува цели секции следователно по 2-3000 гласа топтан .
88
3
 
27
 
! Отговори
Дръндер преди 11 години
РЕВОЛЮЦИЯ- Нужно ни е да имаме чесни избори. Преброяването да се извършва с помоща на камери всяка една бюлетине да бъде преброена пред независимото око на камерата! ТОгава кои прецедателства и кой не няма значение и ГЕРБ ще ду*ат супата през крив макарон!
87
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ето сега е времето този човек(Станишев) дето го избраха за ЛИДЕР на ПЕС да ПОВДИГНЕ ВЪПРОСА и в ЕВРОПА(просто трябва да им изваде мръсотиите на яве) да ги видем ГРОБАДЖИИТЕ .............бтв искайте прозрачни избори с камери и с представители шефове , замшефове от ВСИЧКИ ПАРТИИ така е ДЕМОКРАТИЧНО ( снимайте всеки ДЕПУТАТ който носи бюлетини и да се ПРАТЯТ СНИМКИТЕ МУ ДО ВСИЧКИ СВЕТОВНИ ТЕЛЕВИЗИИ)
86
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ БЯХА ОПОРОЧЕНИ..ПРЕЗИДЕНТА Е СЪМНИТЕЛНО ДАЛИ Е ИЗБРАН..СЪЩОТО ЩЕ СТАНЕ И СЕГА...ГЕЙБЕРАСИТЕ СИ ПОДГОТВЯТ ЗАКОНОВО БЕЗЗАКОНИЕ ЗА ДА ИЗМАМЯТ ПАК..НА ТЕЗИ ИЗБОРИ ТРЯБВА ДА ИМА ПРЕСТАВИТЕЛИ НА ЕС И НЕЗАВИСИМИ ДЪРЖАВИ ЧЛЕНОВЕ НА ООН....ЗОЛУМИТЕ ОЩЕ ОТ СЕГА СЕ ПОДГОТВЯТ..ГЕРБ Е ОПАСЕН ЗА ЗДРАВЕТО НА БЪЛГАРИЯ!!!
85
6
 
22
 
! Отговори
Гочо преди 11 години
"Герб е вреден за вашето здраве!"
84
8
 
15
 
! Отговори
Контра-призив преди 11 години
Ние, хомосексуалистите, подкрепяме ГЕРБ и господин Бойко Борисов!
83
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Май ще се гласува с винкели, тояги, павета и други подръчни бюлетини.
82
6
 
37
 
! Отговори
Призив преди 11 години
Всички пенсионери,Всички работници от ОЦЗ-Кърджали, ВМЗ-Сопот, Кремиковци и т.н.Всички ротърпевши от Здравната каса, Всички излъгани майки,Всички абонати на "Топлофикация" и електроразпределителни дружества,Всички плащащи такса-смет,Всички пътуващи с БДЖ, Всички пушачи,Всички, всички, всички,Да кажем сърдечно "Сбогом" на тъпата мутренска Тиква!
81
7
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако не ги беше страх от предстоящите избори, герб щяха да бъдат по-отстъпчиви за изборните комисии! Но сега се хващат като удавник, за всяка възможност за измама!
80
1
 
13
 
! Отговори
до 86 преди 11 години
86-ти е заблуден човечец с малко интелект, НЕ ГО СЛУШАЙТЕ !ПАРТИЯ = МАФИЯ, ЗАПОМНЕТЕ ТОВА И ВИЖТЕ ПОСЛЕДНИТЕ 23 ГОДИНИ, ДОКАЗАТЕЛСТВАТА СА ПРЕД ВАС !СМАЯНА НА ПАРТИЙНАТА СИСТЕМА С МАЖОРИТАРНА ТАКАВА, ТОВА Е ЕДИНСТВЕНИЯТ ИЗХОД !!!!
79
0
 
4
 
! Отговори
до 81 преди 11 години
Но имаме примери за работодатели, които принуждават работниците си да гласуват - Лидер. Какво им пречи да са мажоритарно избрани при положение, че могат да са купят гласове? Партийните избори също не са цвете, тук всичко може да се манипулира и опорочава.
78
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз ще гласувам за националисти, за първи път!
77
5
 
13
 
! Отговори
не гласувайте ! преди 11 години
ПАРТИЯ = ОЛИГАРХИЧЕН КРЪГ С ЛОБИ В СЪДЕБНАТА СИСТЕМАНароде, мисли, не обричай децата си, не давай власт на престъпници !
76
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Проблема е, че няма за кого да се гласува. За 23 години всички се извъртяха да ни работят, става все по-зле, затъваме все по дълбоко и колкото да ни внушават, че ставаме все по добре и сме отличниците на Европа, толкова по-празни са джобовете и хладилниците ни. Народът е отчаян.
75
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Никакъв бойкот! Масово гласуване против ГЕРБ и това е!
74
4
 
26
 
! Отговори
До социолог преди 11 години
Грешиш, приятелю, след евентуален втори мандат на ГЕРБ не БСП-ДС отиват в небитието, а България.