Попова отказала да подпише "сълзливо" без основание за Опиц

Тя коментира отхвърлената молба за помилване на иконописеца
Обновена: 6 яну 2013 16:58 | 6 яну 2013 16:56, Елка Василева
164
Попова отказала да подпише "сълзливо" без основание за Опиц
Маргарита Попова. Снимка: архив, БТА

„Нито ще раздавам политически индулгенции, нито сълзливо ще подписвам без основание и без правила укази заради неясни причини и в противоречие с конституцията и със закона”. С тези думи вицепрезидентът Маргарита Попова коментира пред журналисти отказа за помилване на Йордан Опиц.

Преди дни стана известно, че призивът на ВМРО президентската институция да се намеси в случая с иконописеца е бил отхвърлен.

Още по темата

„Искането за помилване на Йордан Опиц беше отказано с мотивите на Комисията по помилванията, която единодушно реши, че това е един от многото случаи, които не отговарят на изискванията на Института за помилване”, обясни Попова.

Тя допълни, че няма нито едно основание, на което да се облегне, и нито един повод, заради който да не уважи единодушното решение на Комисията, че не следва да има помилване за извършено престъпление, за което съдебната система е постановила наказание.

„Българският президент и президентската институция не са съдебна инстанция и съблюдават правилата. Аз, като бивш магистрат, съм още по-привързана към правилата, така че за нищо на света не мога да си позволя да ги наруша с помилването”, каза Попова.

Вицепрезидентът коментира и отказите за издаване на българско гражданство: “Не работя с казуси без име. Подписвам укази за гражданство, само когато са налице условията, залегнали в Закона за българското гражданство”.

Тя каза още, че е нужно хората, които искат да станат български граждани, да докажат своята съпричастност към народа -„едва след това ще последва указ и признание от страна на българската държава”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
6
 
15
 
! Отговори
ананис преди 11 години
Тая е еврейка! На кладата! чичо Хитлер да става веднага от гроба!
15
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Оня е отстрелял републикански рекордьор по задържания в полицията!Не си спомням на колко години е бил застреляният ама с неговите почти 100 престоя в районното значи почти всяка седмица е бил за денонощие при куките.Чудно защо ли?Ква несправедливост,вместо да му дадат награда сега тоя Опиц ще седи в затвора.
14
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Държавата отглежда престъпници и крадци за да тероризират обществото!А когато човек се защити става виновен!
13
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Затвор,щом не е *** и не подкупва политици и магистрати-затвор! Е...а ти и мафиотския ***,ама Белене ги чака-рано или късно!!!
12
3
 
31
 
! Отговори
Илиян преди 11 години
Същият застрелян екземпляр е "Задържан е 92 пъти от полицията, обществено порицан и с две условни присъди." 92 пъти някой не си е свършил работата, а именно- тоя вместо да наруши закона за 93 път и да бъде убит, просто трябваше да е в затвора! Кой ще накаже тия които 92 пъти не са си свършили работата?
11
7
 
8
 
! Отговори
Братя Галеви преди 11 години
Права е госпожата! Нас някой да не ни е помилвал?!
10
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ало а твоите сълзиви искания за махане на доживотната без право...Ама сте долнопробна *** политиците.
9
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тая бабичка може да оправдава престъпници с доживотна присъда , ама тогава да каже защо "Убитият Мариан Янчев, на 27 години при инцидента, е бил наркозависим. Задържан е 92 пъти от полицията, обществено порицан и с две условни присъди." не е в съответно заведение за лечение на наркозависими?
8
3
 
22
 
! Отговори
BG преди 11 години
MARGINITE,BRATIA GALEVI ,TAKI-NA SVOBODA ?....A OPIC -V ZATVORA ????? BRAVO BALGARIA !!!!
7
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
МНОГО УМНИ ТЕЗИ ОТ ГЕБЕР..КЪДЕ ЛИ СА УЧИЛИ И КОЙ ГЛАСУВА ЗА ТЯХ---РУЧАЙТЕ ЛЕБЕЦ И ЛУЧЕЦ И ХВАЛЕТЕ ГОСПОДА, ЧЕ ОЩЕ СТЕ ЖИВИ...!!! НЯМАА ОЩЕ ДАНЪК ВЪЗДУХ....ПРИ ОСМАНЦИТЕ ДЕДИТЕ НИ СА ПЛАЩАЛИ ДИМНИНА--НА КОМИН....ШИМОНЧО ОЩЕ НЕ СЕ Е СЕТИЛ ЗА ТОЗИ ДАНЪК--ВЪЗДУХ--НА ГЛАВА НА НАСЕЛЕНИЕТО БЪЛГАРСКО!!!
6
1
 
30
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 11 години
Аз си мисля че ако Опиц беше *** убиец досега високомудрата госпожа да го е помилвала без да дава интервюта, но това е мое мнение, опровергайте ме ако не съм прав.
5
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Блокът на Опиц на столична улица е обиран многократно. Кооперацията е като магнит за взломаджиите, които са се пробвали 40 пъти. До момента нито един от тях не е заловен.При поредният опит Опиц и други комшии залавят крадци и ги затварят в помещение. Единият от тях прави опит да избяга. Опиц стреля по него, след като вижда, че в ръката си държи някакъв предмет. Оказва се, че това е отвертка.Впоследствие крадецът умира. Художникът смята, че смъртта не е настъпила заради неговия изстрел. Най-късно през следващата седмица Опиц трябва да влезе в затвора.По думите на художника това, което става в нашата страна не е просто престъпност, а масово явление.Пистолетът, с който Опиц стреля по крадеца, бил газов. Ако исках да го убия - в чекмеджето имам три ловни карабини...," казва той.Убитият Мариан Янчев, на 27 години при инцидента, е бил наркозависим. Задържан е 92 пъти от полицията, обществено порицан и с две условни присъди.
4
3
 
27
 
! Отговори
xyz преди 11 години
Ако Опиц беше истински престъпник, щяха да го помилват без притеснение. Истинският престъпник плаща винаги и достатъчно щедро. А Опиц не плаща нищо, защото се мисли за невинен. Е, ами да е платил...
3
25
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Правилно г-жа Попова. Не съм ви симпатизант, но в конкретния случай имате моето удобрение и адмирации. Не може само защото си някакъв да не лежиш в затвора при извършено престъпление и наложено наказание.
2
13
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много ми е гнусна тая...
1
13
 
36
 
! Отговори
овчар преди 11 години
Бах'ти тъпата овца.