Кьорав трябва да си, за да кажеш, че това е годно за строителство

Борисов: Покрай тази сделка ще видите още колко много дюни ще спасим
380
Кьорав трябва да си, за да кажеш, че това е годно за строителство
Срещата в Министерски съвет. Снимка: Правителствена пресслужба

Много хора ще понесат отговорност за тези безобразия, които са направили, заявява премиерът Бойко Борисов на срещата с екозащитници днес в Министерски съвет след скандала със строителството върху 29 декара дюни край Несебър. Според публикуваната стенограма министър-председателят уточнява, че директорът на екоинспекцията в Бургас ще бъде уволнен, защото „през 2007 година първият, който е виновен, е този, който е казал, че това не са дюни“.

„Вторият е сегашният - да си заминава – началникът на Агенцията по горите. Като е прочел Несебър, като е гледал тези цени, можело е да попита, можело е да дойде да ме попита, не сега да вървим след събитията. Ако ме бяха уведомили, всичко това щеше да е спряно много отдавна. Всяко зло за добро. Покрай тази сделка ще видите още колко много дюни ще спасим и какви промени ще направим“, коментира той.

Още по темата
Според Борисов „много кьорав трябва да бъде този, който ще отиде и ще каже, че това е годно за строителство”. За съседните терени главният архитект и кметът на Несебър ще бъдат викани и ще бъдат разпитвани.

Нали ни атакуваха и политически, поради което се поразрових, защото някои случаи бях забравил, казва Борисов.

Той обяснява и как си представя работата на бъдещата анкетна комисия за подобни сделки от 2003 година насам. Според премиера тя трябва да е с един представител от ГЕРБ, за да няма обвинения в бойкот, но с публични заседания за медиите и за неправителствените организации.

„Сиреч сделка по сделка вадим, показваме, казвате си мнението и след това хайде при прокурора“, заканва се Борисов и дава пример: „В момента, в който се каже, че това не е кабинет на Министерския съвет, а е плод-зеленчук, всички процедури тръгват за изграждането на плод-зеленчук“.

По думите му 707 декара са дадени на фирмата на брата на Станишев “фантастично място, продавано за седем лева декара”.

“А той говори за нас. Господ ни е свидетел, че всичко това чух от новините. В момента, в който го чух, се обадих на всички и им казах да спират веднага, докато не разбера какво става, на мига. Има две решения на Министерския съвет от 8 септември 2008 г. Донесоха ми ги. Всичко това за моя радост ще отиде в парламента и ще се връчи на анкетната комисия. Вие ще ги питате как земята е оценена за седем лева, защо е оценена с такава ниска цена, на кого е продадена. Прокурорите, които ще се занимават с тях, да бъдат любезни и да кажат кой им се е обадил, кой ги е натискал”, казва премиерът.

Борисов разказва пред еколози и министри и лична история: „В Банкя точно срещу моята къща разбрах, че един издигна десететажна къща, в смисъл – триетажна с покрива е десет метра, точно ми е пред терасата. И не стига, че я издигна до покрив на тухли, и така я заряза, явно му свършиха парите. И сега гледката ми е една къща, където само аз съм живял навремето, ние сме първите в Банкя там, където сме живели, около нас бяха ниви, в края на града. И сега, като изляза на терасата, пред мен има един огромен блок на тухла и керемида и вече десет години стои”.

Премиерът предлага на следващата среща на Националното сдружение на общините темата да се коментира, защото „като виждат, че се копаят дюните или се прави строеж, за всички това е държавата”.

Ние четири години не сме дали да се строи, но ако беше тройната коалиция, там вече щеше да има комплекси, нали не се съмнявате в това?! Говоря за Бяла и т.н. А Камчийски пясъци щеше да е вече комплекс, нали в това нямате съмнение, коментира още той.

Премиерът дава и примери от София. Южният парк щеше целият да е с молове. Аз с моята воля съм го спрял. И сега виждате, че пак по всяка една тема – това е бъдещите поколения ще дойде ден, ще кажат: Добре, че е бил жив Тома Белев, а и за мене и всички вас, че са ни  оставили „Камчийски пясъци”, че са ни оставили Черноморието, да има някъде да се разходят, да видят врабчета, птички, червеношийки. Хубаво, ще отиде до магистралата до морето, но ако има археология, ако има дюни, ако има атракции, тогава е истинският туризъм, това е истинската дестинация. И тогава като дойдат - и българите като отидат, и от чужбина като дойдат, ще кажат: Ей, тая държава върви по правилен път. Като отиде в Слънчев бряг да се напие с бира и уиски, той почва да я прави тази дестинация с друго разбиране, обяснява Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


380
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
5
 
16
 
! Отговори
ха ха ха преди 11 години
Интересно е,че Борисов е тръгнал да спасява дюните,а не може да спаси собствения си народ от задълбочаващите се глад и мизерия.Но винаги съм казвал,че за да си гербав,требе да си мноо ***.
13
6
 
20
 
! Отговори
1000000 преди 11 години
Няма такъв наглец, толкова е подъл, че обръща всяка своя далавера и корупция в храброст и борба с мафията, казвам НЕМА ТАКАВА ДЪРЖАВА А ТОЗИ ДА СИ ХОДИ НЕ ГО ЩЕМ !
12
6
 
8
 
! Отговори
БРАВО БЕ СТАНИШКО... преди 11 години
700 дка.гора --за 7лв/дка...и то на морето в Ст.Оряхово -Бургаско!ЕГАТИ ЦЕНИТЕ ....ХА,ХА,ХААААААААААААА....съвсем "по комунистически"-като при Тато!"НАРОДА ДАВА" ,БЕ.....ХА,ХА,ХАААААААААААААААА....всички Държавни гори са "НАРОДНИ ",нали..?!!!Сега разбирам , защо мразят "СОЦА" навсякъде по света!Що е соц....все е гов""о..!
11
6
 
32
 
! Отговори
в дюните край Несебъ преди 11 години
Не копайте в дюните край Несебър, защото може да попаднете на трупа на някой от списъка на 192-те неразкрити убийства от времето, когато пожарникарят беше генсек на СИК, пардон, на МВР.
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вождеееее...............народееееее...................!!!!!!
9
6
 
26
 
! Отговори
утилизатор преди 11 години
Да утилизираме отпадъка герб!
8
24
 
6
 
! Отговори
Емо преди 11 години
колкото пъти червените се мъчат да дискредитират Бойко, толкова повече го надъхват и толкова по здраво ги ломи
7
1
 
12
 
! Отговори
chicago преди 11 години
ББ няма пропуснати Бекхенд,Форхенд и дузпа,какво искаме повече.
6
33
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БОЙКО Е ВЕЛИК , И САМО ТОЙ ЩЕ ВКАРА ТАЗИ *** В ПРАВИЯТ ПЪТ!!!
5
3
 
29
 
! Отговори
селски цирк преди 11 години
Фалиралия селски цирк Порисофф сервира следните евтини номера:Понеделник другарят Борисов: Вадим сделка по сделка - и при прокурор, колко природа ще спасим.Вторник другарят Борисов: Не вадим никаква сделка по никаква сделка - и при никакъв прокурор, колко природа ще спасим.Сряда другарят Борисов: Вадим сделка по сделка - и при прокурор, колко природа ще спасим.Четвъртък другарят Борисов: Не вадим никаква сделка по никаква сделка - и при никакъв прокурор, колко природа ще спасим....
4
8
 
25
 
! Отговори
ще проси на улицата преди 11 години
Жалко за герб, любимата ми партия! Няма да има за кого повече да гласувам. Парламентарната анкетна комисия за разследване на сделките със земи ще унищожи цялата герб! Какво ще стане с кумецо на Цецо, Миро, Фидосова и Менда? Цецо със 6-те апартамента ще се прехвърли в килия номер 6. Цветелинка ще стане безработна! Върховният лидер, пожарникарят, ще проси на улицата!
3
8
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ГЕРБ и НАГЛИТЕ са едни и същи хора !!!!
2
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А бе с тия дюни голяма далаверка стана. Да видим докъде ще им стигне наглостта. В местността Кокала квадратен метър е оценен от държавата за 20 лева. На тази цена теренът е придобит през ноември м.г. от първия купувач - тъстът на Боби Михайлов Димитър Петров, който след това препродава на СЛЕ Груп (Тодор Бояджиев, на чиято дъщеря вътрешният министър Цветан Цветанов е кум, се оказа съдружник с управителите на фирмата) ден по-късно. Според местни жители пазарната оценка на същия този терен е 200 евро за квадратен метър. Фирмата инвеститор Сле Груп пък продава жилища в свои комплекси от 650 евро на квадрат нагоре.Междувременно стана ясно, че кметът на Несебър Николай Димитров е бил поканен в Изпълнителното бюро на Българския футболен съюз, чийто шеф е Боби Михайлов.Същата година тъстът на Михайлов подава заявяване за закупуване на терена.Днес пък Найденов рече: "Сделката с дюните в Несебър е законосъобразна, аз не отговарям за целесъобразността на продажбата
1
5
 
37
 
! Отговори
? преди 11 години
Не разбрах офшорката близка до гроб,ще продължава ли да строи?