Дюните са дюни, но не и по документи!

Бившият шеф на екоинспекцията в Бургас променил решение под натиск
71
Дюните са дюни, но не и по документи!
Министър Мирослав Найденов. Снимка: БТА-архив

Документите, според които има дюни на спорния терен от 29 декара край Несебър, са укрити. Това е констатацията на междуведомствената комисия по случая, съобщи в парламента министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, който беше изслушан от депутатите, а после коментира темата пред журналисти.

Скандалът се развива от седмици, след като в края на декември еколози алармираха за строежа. Впоследствие той беше спрян от премиера и управляващите назначиха проверки по случая.

Найденов показа пред медиите два документа с един и същ изходящ номер – 4996 от 29 октомври 2008 година, но с различно съдържание. В единия се казва, че трябва да бъде извършена експертна оценка на терените. Според другия обаче не трябва да се прави такава оценка. Документите са издадени от тогавашния директор на екоинспекцията в Бургас доц. Симеон Симеонов.

Още по темата

Министърът предположи, че някой е въздействал на Симеонов да издаде второто решение за процедура по изключване от горския фонд без оценка и да укрие от преписката първото.

Найденов коментира, че тогавашният директор на РИОСВ е „имал глупостта” да не унищожи документа, в който се посочва, че трябва да се направи екологична оценка и той попаднал в междуведомствената комисия.

„Комисията констатира, че това са дюни и аз го потвърждавам, но по документи те не се водят дюни”, заяви Найденов. По думите му  каква е вината на сегашния директор може да каже министърът на околната среда и водите Нона Караджова.

На срещата си с главния прокурор вчера земеделският министър е предал тези два документа и е назначена  прокурорска проверка. Документите ще бъдат предоставени и на временната анкетна комисия за проучване на корупция по високите етажи на властта в парламента.

Пред депутатите Найденов заяви, че всички платени суми към държавата от началото на процедурата до края, включително с изключването от горския фонд и компенсаторното залесяване, е 1 141 849, 50 лв. Той напомни и кога е започнала цялата история с разпоредителните сделки със земи - през 2003 г. с промяна в Закона за горите. За това време са извършени 193 замени за 33 000 дка. Преди настоящият парламент да наложи мораториум, е променено предназначението на 4600 декара.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
1
 
! Отговори
стефанова преди 11 години
10 плюса на 1
45
0
 
1
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 11 години
ГОСПОДИН *** ..ТИ РАЗБИРАШ ЛИ ЧЕ БЪЛГАРИНА НЕ ИСКА ПОВЕЧЕ ДА СЕ ЗАСТРОЯВА БЪЛГАРСКОТО НИ ЧЕРНОМОРИЕ? ПРЕКАЛЕНО БЕТОН СЕ ИЗЛЯ НА ПЯСЪЧНАТА ИВИЦА И ПЛАЖ ПОЧТИ НЕ ОСТАНА.СПРЕТЕ НЕЗАБАВНО СТРОЕЖИТЕ НА ИРАКЛИ! ЕДИНСТВЕНИЯТ ОСТАНАЛ ДЕВСТВЕН ПЛАЖ НЕЗАСТРОЕН..МАЛКО ЛИ ВИ Е СЛЪНЧЕВ БЕЯГ..НА НИЩО НЕ ПРИЛИЧА ОТ ХОТЕЛИ И ЛАПАЧИ НА ПАРИ. ИЛИ И ТИ ИСКАШ ДА СМУЧИШ ОТ НЯКОЕ ХОТЕЛЧЕ ДО КАТО СИ ЖИВ?
44
0
 
2
 
! Отговори
edc преди 11 години
"Дюните са дюни, но не и по документи" - има един който се съставил документи с невярно съдържание и трябва да понесе всички финансови последствия от това.
43
0
 
2
 
! Отговори
4848 преди 11 години
Министрите от герб са не само ***, но и много противни визуално. А този е и много нагъл и нахален тип.
42
0
 
2
 
! Отговори
4848 преди 11 години
Министрите от герб са не само ***, но и много противни визуално. А този е и много нагъл и нахален тип.
41
0
 
2
 
! Отговори
Валя преди 11 години
До Да, ама не! Няма да стане тяхната. И ще събаряме даже.
40
0
 
3
 
! Отговори
Иван Пешев преди 11 години
Министре, министре едно време нацистите имаха документи за всяко едно свое дело, сега за всяка една отрова, която ни продават за храна пак има документи с министърски подпис. Документа ли прави дюната или обратното ?
39
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
КОЙ МУ ВЯРВА И ЕДНА ДУМА НА ТАЗИ *** ? СРЕЩУ 20 СРЕБЪРНИКА ЩЕ КАЖЕ, ЧЕ 20 ГОДИШНОТО ГОВЕЖДО ВЧЕРА Е ЗАКЛАНО. МАМКА ИМ НА ВСИЧКИ ГЕРБЕРАСТИ- ЛЪЖЕЦ ДО ЛЪЖЕЦ.
38
0
 
3
 
! Отговори
www преди 11 години
И ПРЕДИШНИ И СЕГАШНИ Е БЪДЕЩИ ЩЕ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА БЕТОНИРАТ ЧЕРНОМОРСКОТО КРАЙБРЕЖИЕ И НИКАКВИ ПРОТЕСТИ НЕ МОГАТ ДА ГИ СПРАТ ...
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е да де!Точно,като населението на БълГЕПгария.Хора сме само по документи и данъчни задължения май.Скоро очаквам от най-високо финансово ниво предложение да ни монтират и по едно виме,та да даваме и мляко,като преработваме само въгледвуокис.
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не ми били дюни, най ми били компири!
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Така е "СОВИТЕ Е СА ТОВА КОЕТО СА"!зависи на кои какво е изгодно все пак
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
TEZI CA FAKIRI ZA FABRIQYVAHE HA KAKBITO IM TRIABVAT DOKUMEHTI
33
0
 
2
 
! Отговори
румен221 преди 11 години
НЕ БИЛИ ДЮНИ... И КАК ПОЗНА...КОЙ ДОКУМЕНТ Е ИСТИНСКИ"Найденов показа пред медиите два документа с един и същ изходящ номер 4996 от 29 октомври 2008 година, но с различно съдържание. В единия се казва, че трябва да бъде извършена експертна оценка на терените. Според другия обаче не трябва да се прави такава оценка""директор на РИОСВ е имал глупостта да не унищожи документа, в който се посочва, че трябва да се направи екологична оценка"ЗНАЧИ НЕ Е УНИЩОЖИЛ "НЕПРАВИЛНИЯ" ДОКУМЕНТ...! Сигнализирахте за неуместен коментар
32
0
 
2
 
! Отговори
Ф.С.В преди 11 години
САМО В БГ Е ТОВА -ДАВАШ ЕДИН МИЛИОН И НА ДРУГИЯТ ДЕН СИ НА ПЕЧАЛБА 15 МИЛ ЛВ - ПОСЛЕ СЕ УСМИХВАШ ПРЕД МЕДИИТЕ И КАЗВАШ ЧЕ ВСИЧКО Е ПОЧТЕННО И ТИ СИ БИЛ УМЕН И НАХОДЧИВ БИЗНЕСМЕН !! ТОВА Е БГ !!
31
0
 
1
 
! Отговори
Морският преди 11 години
ой е всъщност истинският документ?! И как така се появи точно в този момент?! Много удобен документ. И как така "Министърът предположи, че някой е въздействал на Симеонов". Господа, не ни пробутвайте ниско качествените си спектакли, на мен лично никога не ми е било забавно.И между другото, простете, че не съм наясно, но как дюни се оказват в горския фонд?! То ако човек се замисли, колко ли въпроса биха могли да бъдат зададени, но някак си на журналистите не им се занимава с това!
30
0
 
2
 
! Отговори
Ф.С.В преди 11 години
ПРОБЛЕМА НЕ Е САМО В ТОВА ДАЛИ СА ДЮНИ а и в това че определен кръг хора купуват супер изгодно земя която струва 250 000 евро декара!! Печалбата само на другият ден е минимум 15 000 000 лв !!! това е проблема !!! ЗЕМЯТА ДО МОРЕТО В РЕГУЛАЦИЯ ОСОБЕННО В СЛЪНчЕВ БРЯГ И НЕСЕБЪР ПОчВА ОТ 220 ЕВРО КВ. М .
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Спрете да се излагате с *** оправдания. То смърди на далавера от морето до столицата, а този и администрацията му били в бяло!!!
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А какво става на плажа в Созопол? Вижте в Бесове.
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Затова всяко нещо трябва да бъде проверено, а не да се гледа само на лист какво пише. Некоректните работодатели са си изпипали документите и правят хиляди нарушения и престъпления, но проверяващи прехвърлят документацията и за тях всичко е наред. Проверката е висша форма на доверие, всичко друго е ала-бала и тарикатеене.