Борисов извади кашон с документи за лъжите на Станишев

Премиерът намери нови данни за “Белене“, били скрити в МИЕТ
21 яну 2013 15:20,
305
Борисов извади кашон с документи за лъжите на Станишев
Снимка: архив Булфото

Проектът АЕЦ “Белене“ и предстоящият референдум за бъдещето на ядрената енергетика, който ще се състои на 27 януари, вкараха в пореден задочен спор БСП и премиера Бойко Борисов.

В историята с отказалия се германски инвеститор RWE, за когото левицата твърди, че е изогонен от ГЕРБ, изплува “кашон с документи“. Премиерът Борисов обясни, че министърът на икономиката, енергетика и туризма Делян Добрев е намерил въпросния кашон във ведомството си. По думите на премиера социалистите са се надявали, че тези документи никога няма да излезе наяве.

Според него в намерените доклади “по безспорен начин“ е описано защо RWE си тръгват още през 2008 година. По думите на Борисов от документите става ясно, че инвеститорът не приема да подпише част от допълненията на договорите и конкретизиране на детайли по ОВОС, организация на проекта и най-вече необходимите за осигуряване от българска страна обезпечения.

Тези хора говорят гигантска лъжа, заяви Борисов. Според него експремиерът Сергей Станишев, ексминистърът на икономиката Петър Димитров и компания правят огромна манипулация в момента с говоренето си и референдума.

Спорът кой лъже за договорите за “Белене“ се води от години и “горещият картоф“ се прехвърля между опозиция и управляващи.

Министър-председателят лансира и тезата, че RWE са  разбрали, че българската страна няма как да финансира своето участие в проекта за втората ядрена централа.

"НЕК все още не е демонстрирала как ще финансира своята част от проекта, който е на стойност 5 милиарда евро", пише според премиера в документацията.

Според Борисов намереният кашон доказва, че левицата лъже за три неща - “че те са искали да подписват проекта, че са имали акционер, а те не са имали; че са имали пари, а те не са имали, изпукали са 500 - 600 милиона“.

Премиерът се върна и на темата с банковите заеми, които са теглени за АЕЦ “Белене“. Според Борисов предишното правителство е знаело, че Националната електрическа компания е във фалит след изтеглянето на 500 млн. евро. от БНП Париба.  През май всички български данъкоплатци ще плащаме още 400 млн.лв. по него, заяви Борисов и допълни, че вече сме платили 100 млн. лева.

"За какви 3,5 млрд. говори Станишев, защо лъже народа?", попита министър-председателят.

Спорът колко ще струва всъщност изграждането на централата се изостри с приближаването на референдума. Сметката варира между 5 и 23 милиарда евро в зависимост дали изчисленията се правят от левицата или мнозинството.

По думите на премиера 5 млрд. евро на НЕК и още 5 млрд. евро на RWE са 10 млрд.евро. Като към тях се прибави 1 млрд. за електропреносна система и още 1  млрд. за ядрени хранилища - общо близо 12 милиарда евро, което е над 23 млрд. лева общо, пресметна премиерът.

По думите на Борисов правителството може и да понесе отговорност за разгласяването на информацията от документа, защото е конфиденциален, но кабинетът е длъжен да покаже новооткритите данни заради референдума.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


305
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
220
1
 
3
 
! Отговори
до 275 - unknownID преди 11 години
Щото е много вероятно да разчитат на референдума, за да прокара строителството на АЕЦ-а от някой братско-американски консорциум от неизвестна (или известна) офшорна зона. Нали от кашона се вижда, че е по-евтино да се построи цяла централа в Белене, отколкото един енергоблок в Козлодуй. И, ако народът си поиска централата, той ще му я даде, но по неговите си правила. После който и да дойде на власт, да ходи да гони Михаля, ако неустойките за разтрогване струват няколко централки....
219
1
 
3
 
! Отговори
unknownID преди 11 години
До 27312 са в евро, а 23 в лева.И още, защо след почти половин година ожесточени дебати м/у БСП и ГЕРБ, Добрев вади кашона с "документите" ТОЧНО в навечерието на референдума???????
218
2
 
2
 
! Отговори
bb преди 11 години
до всички комунисти....... духайте супата !!!
217
1
 
3
 
! Отговори
Математика, а??? преди 11 години
"По думите на премиера 5 млрд. евро на НЕК и още 5 млрд. евро на RWE са 10 млрд.евро. Като към тях се прибави 1 млрд. за електропреносна система и още 1 млрд. за ядрени хранилища - общо близо 12 милиарда евро, което е над 23 млрд. лева общо, пресметна премиерът."Как точно 10 + 1 + 1 = 12 = 23 ???И от коя математика точно?Този съвсем ни взе за ***!
216
1
 
4
 
! Отговори
iwangrozni преди 11 години
До .-+кой само говори за ***!? :)поддръжник на партия,откровено подложила собствения си народ на унищожение!!!по-голямо зло не е идвало в България от турско!!!Герб съзнателно се опитват да ни затрият,ама ние сме жилави и не се даваме лесно!!!Това ще им стане ясно още на 27.01!!!"ЗА" АЕЦ БЕЛЕНЕ!!!
215
1
 
5
 
! Отговори
vasko318 преди 11 години
Герб започнаха да вадят кашони и сандъци но вече никой не им вярва.Нашето семейство е 8 човека и всички са за ДА на АЕЦ Белене.Долу Герб и ДПС.
214
2
 
2
 
! Отговори
.-+ преди 11 години
С обратен знак-не на комунистическите мутропаразити боце,цоце и тем безподобни нло/ило/
213
2
 
3
 
! Отговори
Icelander преди 11 години
До АнонименМнозинството от българите за ЗА! И има защо - остава само да има и подобаваща избирателна активност!
212
2
 
3
 
! Отговори
Icelander преди 11 години
До ааааПървата стъпка е всички заедно да гласуваме ЗА Белене и ПРОТИВ ГЕРБ! Нека му натрием носа тази година - и то два пъти поред!
211
2
 
4
 
! Отговори
Профи преди 11 години
Незнам, в какъв МИ(Н)ЕТ са намерени документите, но знам със сигурност какъв МИ(Н)ЕТ ще правим, ако не я направим!
210
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Референдумът ще бъде НЕ комунистически ***
209
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
хаха това не са деца а храненици на държавна работа с големи заплати.подобно часно предприятие е 700-800 човека, а те 3000 души работят лежачи с поколения.Заплатите ги плащате вие с данъци.Държавата ги взема от вас да ги даде на тези търтеи.Разбрахте ли.Това е последното паразитно предприятие чакащо някой да му дава!!!Това е фирма ревяща за пари като ром пред социалните!
208
1
 
2
 
! Отговори
аааа преди 11 години
леле, преди малко гледах репортаж за ВМЗ - Сопот, където децата са излезли да протестират...иде ми да взема лопатата и да му счупа кратуната на тоя нагляр с изкривената физиономия!
207
1
 
3
 
! Отговори
iwangrozni преди 11 години
До АЕ,Бойко смело я направи!!! :) Да му е честит резултата от референдума-поредното доказателство,че е време за промяна!!!!
206
1
 
2
 
! Отговори
minjor преди 11 години
tija dvamata STANISHEV i BORISOV igrajat v edin film boli gi za byl. narod samo slyzeben kabinet vyn vsi4ki parti ot parlamenta 50dyshi stigat
205
1
 
2
 
! Отговори
А преди 11 години
От смешното до трагичното крачката е една.
204
2
 
4
 
! Отговори
Траян преди 11 години
Тва е лудост. Бойко се мъчи да спасява потъващия кораб с кашон. Много оригинално - направо се спука по шевовете
203
2
 
4
 
! Отговори
Игнат преди 11 години
Това е просто патетично, лицемерно и безкрайно детско. Дай да си извадим кашон, та видиш ли хората гласуват за нас. Много ги е страх ГЕРБ. Това си е баш проверка за изборите - и те май си знаят че тяхната песен се изпя.
202
2
 
4
 
! Отговори
Петър преди 11 години
Долу диктатора Борисов и кликата на гроб
201
2
 
4
 
! Отговори
Гроздев преди 11 години
слаба ракия. много слаба. ГЕРБ направо ни убива - бедни сме от всякъде - ама иначе много знаят - кашони - бонбони и всекви други щуротии. Колкото по-правят подобни отчаяни ходове, толкова по ми става ясно, че въобще няма да ги слушам какво ми баят. Где беше този кашон? Май го вадим само като закъсаме