Очакват разследването ни за атентата в Бургас да приключи идния месец

Хизбула едва ли ще влезе в списъка с терористични организации на ЕС
28 яну 2013 17:23, Елка Василева
13
Очакват разследването ни за атентата в Бургас да приключи идния месец
Хизбула надали ще бъде включена в списъка на ЕС с терористични организации. Снимка: Reuters

Координаторът на Европейския съюз за борбата с тероризма Жил дьо Керков каза, че ливанската групировка Хизбула може да не бъде включена в списъка на общността с терористични организации, дори наистина да е извършила бомбения атентат срещу израелски туристи в България миналата година, съобщи европейското издание "ИЮ обзървър".

Дьо Керков заяви, че българското разследване на нападението вероятно ще приключи следващия месец.

Американски и израелски служители настояват ЕС да включи Хизбула в списъка с терористични организации, ако българските власти установят, че тя стои зад атаката на летището в Бургас.

Но според Керков ситуацията не е толкова проста. "Първо трябва да стигнем до заключения с твърди доказателства, че това е било дело на военното крило на Хизбула. Това е необходимото условие, дори от правна гледна точка, но тогава, както винаги при процеса на включване в списъка, трябва да се запитате: това ли е правилното действие", каза той.

"За Хизбула може да се запитате дали поставянето й в списъка ще ви помогне да постигнете това, което искате, като се има предвид положението в Ливан, която е доста крехка, доста разпокъсана страна . . . Никой не влиза автоматично в списъка само защото е стоял зад терористично нападение. Нужно е да вземете предвид не само правното изискване, а и политическата оценка на контекста и момента", заяви Дьо Керков.

По думите му между страните в ЕС няма съгласие дали включването на Хизбула в списъка ще бъде от полза.

Той каза, че САЩ не включват нигерийската екстремистка групировка "Боко харам" в списъка с терористични организации, за да не й дадат международно признание.

Дьо Керков припомни, че в миналото държава от ЕС е възразила срещу това латиноамериканска въоръжена групировка, която е била "очевидно терористична организация", да бъде включена в списъка, тъй като по същото време е водела тайни преговори с нея, за да "я върне в основното русло на политиката", пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
2
 
! Отговори
Моше преди 11 години
Хаха... сега заключенията от раследването се пишат в Тел Авив, скоро ще бъдат публикувани и в България...!
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
xizbyla ne sa tolkova prosti da praviat atentat v balgaria ,mnogo ot tiax sa ychili i jiviali v balgaria ,sashtoto se otnasia i za evreite po vremeto na drygaria vi jivkov .tva chve te sa vragove nie kvo obshto imame ,planat iavno e dirijiran ot drygade .
6
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
8 бре голям защитник на терористи се извъди или викаш това си е нормално , не взривихте ли вие на времето Свети Крал в центъра на София , не вилнеехте ли точно вие през 70-те по улиците и по гарите на Рим, МИлано ,Марсилия , Париж навсякъде до където ви стигаше червената проказа
5
0
 
3
 
! Отговори
Нелегален анонимен преди 11 години
Направо съм шашнат - на Запад имало и мислещи хора! Дьо Керков...Започвам да мисля, че не всичко е толкова черно. Като зад... на Барак Хюсеин бин Обама...
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
евреите в израел имат атомна електроцентрала в израел а вие казахте НЕ ХАХАХАХХА АЗ кзах да исках да ва спася хахахахахаха
3
0
 
1
 
! Отговори
BAY PANDEL преди 11 години
OBA4E AO NE SA HIZBULA POSLE JALNA N I MAYKA
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Множество международни анализатори още от преди 8-9 месеца твърдяха, че войната в Близкият изток ще започне най-вероятно през март-април 2013-та.Така че, нашето обявяване на Хизбула за виновни е добър повод.
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това "Боко харам"има ли нещо общо с Боко Тиквата?