Бедни, бедни Воденичаров, защо не си стоя в БАН?

Парламентът избра академика за министър на образованието
Обновена: 6 фев 2013 14:27 | 6 фев 2013 12:54,
125
Бедни, бедни Воденичаров, защо не си стоя в БАН?
Новият министър на образованието - Стефан Воденичаров. Снимка: Булфото Архив

Народното събрание освободи Сергей Игнатов като министър на образованието, младежта и науката и избра на негово място акад. Стефан Воденичаров. Новият министър беше избран с гласовете на ГЕРБ и на независимите депутати. Опозицията се обедини за втори път днес и не подкрепи кандидатурата на Воденичаров.

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков представи кандидатурата на акад. Стефан Воденичаров, който е и председател на БАН.

До персоналните промени в кабинета се стигна, след като ексминистърът Сергей Игнатов подаде оставка по искане на премиера Бойко Борисов заради скандалите във Фонд ”Научни изследвания”. Във фонда бяха открити нарушения при отпускане на финансиране за научни проекти след проверка, назначена заради протести на учени.

Опозицията и ГЕРБ влязоха в остър спор, който в един момент излезе извън темата за образованието. Основна роля в този дебат извън темата имаха Красимир Велчев от ГЕРБ и лидерът на БСП Сергей Станишев, които се скараха от парламентарната трибуна за качествата на премиера Бойко Борисов, реакциите му по сигнали за корупция и традиционната тема за референдума за ядрената енергетика.

ДПС вече изрази категорична позиция, че няма да подкрепи промените в кабинета, заяви председателят на парламентарната група на ДПС Лютви Местан. Той обаче допълни, че движението няма забележки около качествата на Воденичаров.

Не бих искал в края на мандата на това правителство в ушите ми да прозвучи фразата: "Бедни ми професоре, защо не си останахте в БАН?", перефразира Местан известната фраза ”Бедни, бедни Македонски! Защо не умря при Гредетин” в обръщението си към Воденичаров.

Председателят на ДПС се обърна към Дянков и обясни, че не е чул нито една дума защо си отива Сергей Игнатов. Вие дума не обелвате защо Сергей Игнатов си отива, допълни Местан. Той припомни, че именно министърът на финансите и вицепремиер Дянков е номинирал Игнатов за министър на мястото на избраната за градоначалник на София Йорданка Фандъкова. По думите на лидера на ДПС Игнатов се е провалил тотално и е един от най-слабите министри в историята. Местан нападна Дянков за политическата отговорност на ГЕРБ за проблемите пред българската наука, която по негови думи страда от липса на финансиране. Той обвини Игнатов, че е разпънал чадър над корупцията във Фонд ”Научни изследвания”. По думите на Местан трябва да бъде направено разследване от парламентарна анкетна комисия за нарушенията във фонда.

От вас ще се иска да изпълнявате политически задачи и те не винаги ще съответстват на вашата научна логика, заяви Алиосман Имамов от ДПС. Вие ще се сблъскате със страшно много ограничения като министър. Вие ще бъдете министър с празен портфейл, допълни той.

Лидерът на БСП Сергей Станишев за пореден път определи рокадите в кабинета като кризисен пиар. Той беше категоричен, че няма време Воденичаров да навлезе в работата и реално до изборите няма да има време да се свърши нищо за българското образование. Станишев не пропусна да нападне и Симеон Дянков и цялостната политика на правителството в обръщението си към академика.

Не ви завиждам, че ще делите един кабинет със Симеон Дянков, каза лидерът на БСП от парламентарната на трубина на шефа на БАН. Той пожела на Воденичаров да има по-малко горчилка в себе си след месеците на поста министър.

Синята коалиция няма да подкрепи промяната, заяви синият депутат Веселин Методиев. По негови думи до изборите има твърде малко време и един нов министър няма да може да се заеме с работа по същество. Според Методиев сто дни са необходими, само за да се навлезе в позицията.

Иван Иванов от Синята коалицията пък нападна Воденичаров заради факта, че е бил част от комитета ”Белене” на БСП, който събра подписите за свикване на референдум за бъдещето на ядрената енергетика. По думите на Иванов Стефан Воденичаров е участвал в ”лъжите” на БСП за ядрената енергетика.

Снежана Дукова от ГЕРБ естествено защити номинацията на Воденичаров. Тя не пропусна да нападне опозицията, че желае да се върне на власт, когато никой не я иска. Дукова обясни, че неколкоратно са обявявани причините за освобождаването на Игнатов и няма нужда те да се повтарят. Тя призова всички представители на мнозинството да подкрепят кандидатурата на Воденичаров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
4
 
8
 
! Отговори
до 74 преди 11 години
щото решиха да закрият министерството назначавайки изкуфяла вече личност
60
2
 
14
 
! Отговори
от 72 преди 11 години
Защо махнаха Игнатов? Защото си отиваше правителството с него.
59
1
 
7
 
! Отговори
до 71 преди 11 години
голяма част от академичната мафия са такива!
58
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вицепремиер Дянков е номинирал Игнатов за министър на мястото. помнете това-ключово. Явно Дянков избира все юнаци, з ада може по-лесноо да закрие образованието. Иначе що Фондът ще е под шапката на МОН? МОН, за да може корупционнните схеми по-лесно да минават. Едно е да свалиш някой на Фонд-а, друго е цяло министерство, зад което стои правителството. Колеги, няма да се предадем на Дянков! Протести до дупка! Викторе, омагъоса ли те Бойка или ти каза нещо?
57
2
 
7
 
! Отговори
Калинка Скакалец преди 11 години
ей такива най не ги харесвам, с кухи безсъдържателни трудчета и присвоени патенти от стажанти и всякви други излъгали се.Руско ***
56
3
 
12
 
! Отговори
владетеля преди 11 години
Това правителство е напълно неграмотно.Те правят също както в приказката"влаха се дави накрай Дунав"Тези нищо не правят,само говорят глупости и лъжи,а също са на първо място по плюене срещу тези които не са им угодни, а всъщност те са много неграмотни и абсолютно нищо полезно не са направили за България,като я оглозгаха до кокал.Този български народ не вижда истината и смисъла в деянията и целите на ГЕРБ И СЕ ОСТАВЯ ДА ГО ЗАБЛУЖДАВАТ И БАЛАМОСВАТ,А СЪЩО И ДА ГО ЛЪЖАТ,ЗАТОВА ЖИВЕЕ МИЗЕРНО И ДОЛН
55
1
 
13
 
! Отговори
Го преди 11 години
Проф Воденичаров се поблазни и направи грешка.
54
4
 
0
 
! Отговори
Б.Б. преди 11 години
Гнусните *** от дпс да си ходят в анадола. Сега се сетили да надават вой.
53
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До НОРМАЛНОВСИЧКИ УМНИ ХОРА СА ТРЪГНАЛИ КЪМ ГЕРБ СЪС ГОЛЯМИ СОПИ
52
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
не само позволяват, но го и предизвикаха. те сами си търсят диктатурата и комунизма
51
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
нямам думи за учените в българия, щом позволиха това да се случи, свикнали да склоняват главичка още от Татово време и сега така
50
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
хррррррррррррррррррррррррррррррррррррррррррррррррр
49
4
 
3
 
! Отговори
до 50 преди 11 години
Толкова си грамотен, че ми е жал за теб!!! Смешен индивид, който търси лесни пари (като всички в бсп). Да отбележа - НЕ СЪМ ЗА ГЕРБ, но МРАЗЯ БСП
48
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
да се пукат душманите и комплексарите от СУ и селските технически университети! М, ти па, да не си пийнал на обяд повечко.
47
2
 
5
 
! Отговори
Истина преди 11 години
Тия от ДПС три години мишкуват и мълчат, крият се да не ги видят къде са и кого са, и пред избори се събуждат от зимен сън в парламента хаха. Айдее фораа да си ходят в Турция като не им харесва тук!
46
0
 
8
 
! Отговори
ДО 51 преди 11 години
Прав си братле сега чистия професор ще го омаскарят :)
45
0
 
10
 
! Отговори
Васал преди 11 години
Два принципа има доказани в световната практика1. Добрият учен е лош администратор2. Мястото на учения е сред учениците му
44
1
 
1
 
! Отговори
КАК преди 11 години
ВОДИНИЧАРОВ Е ЗАБИЛ ФЛАГА ЗА ПОДКРЕПАТА НА БСПП,Е НЕ Е ЛИ ВИДНО ПЛЕВЕЛИТЕ СТАРЧЕ НО С "НОВО МИСЛЕНА"СЕ ОКОПАКА И ВНИДРИХА В ГЕРБ,ЧОВЕК ТРЯБВА ДА ВЗЕМЕ КАРТЕЧНИЦА И ДА СТРЕЛЯ НАРЕД,МАЙ ТИРЧЕТО НАЙ СПРАВИДЛИВО РЗДАВА ПРАВОСЪДИЕ,ОКТАЙЧО ДОКАЗВА КОЛКО Е ЖАЛКО НСО,ПОЛИЦИЯ И Т.Н.НАИСТИНА ЩЕ СЕ ПРЕВЪРНЕ В НАЦИОНАЛЕН ГЕРОЙ.САМО ГЕРБ,ЗАЩОТО ОКОПАЛИ СЕ СТАНИШЕВЦИ ОБРЕЧЕНИ СМЕ НА СМЪРТ!
43
2
 
9
 
! Отговори
kaka преди 11 години
защо Ви трябва професоре резил на белите коси?
42
3
 
7
 
! Отговори
до 47-ми преди 11 години
Ако всички като тебе са *** и мижитурки ,горко на държавата- *** герберастко невежо!Нали знаеш вятъра какво прави? А така, прави и ти същото !