Кой е по-виновен за застрояването на Черноморието?

Левицата и ГЕРБ спорят задочно за Дюнигейт и Камчийски пясъци
7 фев 2013 15:29,
79
Кой е по-виновен за застрояването на Черноморието?
Снимка: архив, Impact Press Group

В пореден задочен спор влязоха ГЕРБ и БСП в парламента. Днес депутатите от управляващото мнозинство Александър Ненков и Станислав Димитров решиха да ”развенчаят” загрижеността на опозицията за Черноморското крайбрежие.

Изказването на двамата идва на фона на вчерашната среща на левицата с еколози, на която социалистите обявиха конкретните си законодателни предложения. На първо място те настояват да бъде наложен мораториум върху разпореждането, промяната на предназначението и строителните дейности върху имоти, които са държавна собственост по Черноморието. На второ място левицата предлага по-добри механизми за опазване на територията. Третата стъпка е създаване на Национален парк Българско Черноморие, който да обхваща териториите на девствени плажове по Черноморието.

Днес Ненков обясни, че мнозинството иска да ”развенчае един мит” – за това, че лидерът на БСП Сергей Станишев и депутатът от БСП Димчо Михалевски са изключително загрижени за крайбрежието. Народният представител от ГЕРБ за пореден път влезе в темата кой всъщност е виновен за скандала ”Дюнигейт”, който избухна миналата година. Тогава стана ясно, че 29 декара земя край Несебър е продадена на много ниска цена на частно лице, което дни по-късно я препродава на в пъти по-висока цена. Стана ясно още, че в терена има редки сиви дюни, който са защитени от закона.

Днес Ненков изтъкна, че стъпките да се стигне дотук са предприети още от предишните управляващи – теза, неведнъж повтаряна от мнозинството.

По думите на депутата от мнозинството на 30.07.2007 година инвеститорът внася инвестиционно предложение и стартира процедура по ОВОС при 50% плътност за застрояване на 15 метра височина на сградите. На същата дата тогавашният директор на РИОСВ Бургас информира инвеститора, че е необходима допълнителна информация за продължаване на процедурата, обясни Ненков. На 2 август 2007 година директорът на РИОСВ Бургас одобрява инвестиционното предложение, без инвеститорът да е предоставил изисканата му допълнителна информация. Това става на следващия ден, след като проектът е одобрен.

Той коментира и темата за Камчийски пясъци. По думите на Ненков правителството на НДСВ е преобразувало територията на девствените плажове и гори от публична държавна собственост в частна държавна собственост, което по думите на Ненков е незаконно при защитени територии.

През 2006 година със заменка част от Камчийски пясъци стават собственост на частна фирма. Продажбата се извършва за 14 стотинки на квадратен метър при реални пазарни цени на имот първа линия на морето 80 лева на квадратен метър, подчерта депутатът. От тази далавера, по неговите изчисления, държавата е ощетена с около 32 милиона лева.

От своя страна депутатът от ГЕРБ Станислав Иванов обвини левицата в популизъм с искането им за мораториум за строителство.

Той нарече опозицията ”машина за лъжи, популизъм и демагогия”. По думите на Иванов всички действия на ”тройната колация” са  ”говорят едно, а правят друго”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
1
 
! Отговори
Сергей Станишев-КРАД преди 11 години
Всички по-мащабни заменки по времето на тройната коалиция са утвърждавани с решения на Министерския съвет, подписани персонално от Сергей Станишев в качеството му на премиер, или от Ивайло Калфин в качеството му на вицепремиер. Същите носят пряко отговорност за тази фрапираща злоупотреба с държавни земи, чиито мащаби са абсолютен прецедент в българската история.
64
0
 
1
 
! Отговори
Крадците от БСП преди 11 години
Сергей Станишев -Заменките на гори и земи.Става дума за систематична корупционна практика, която в своята съвкупност представлява най-мащабния корупционен прецедент в цялата история на България. Според експертни оценки загубите за държавния бюджет се изчисляват на над 6,2 милиарда лева, като общият обем на заменените държавни гори и земи е около 440 хиляди декара. Заменят се гори и земи в атрактивни от икономическа гледна точка райони на страната Черноморското крайбрежие, планински курорти, ловни стопанства и др.
63
0
 
2
 
! Отговори
6666 преди 11 години
До аз Ами богати любовници бе миличък- това е лекарството на беднотията!
62
0
 
5
 
! Отговори
6666 преди 11 години
Нашето Черноморие е вече невероятна грозотия и бетон!
61
1
 
5
 
! Отговори
аз преди 11 години
Белослава има голям хотел "италиански"стил в Лозенец.От де тая посредствена певачка има тези милиони?
60
1
 
3
 
! Отговори
аз преди 11 години
В началото след 10 .11.89год. бях за "демокрацията".Като видях тези зли "демократи" се уплаших и минах към БСП.По- късно ,като видях тези крадливи бесепари се отказах и от тях и гласувах за царя "нещо уж европейско".Но той се оказа не по-малко алчен и от" босяк" и него направихме милионер.После гласувах за нещо "ново" ГЕРБ.Сега те пък са мафиоти и аз питам: сега за кого?
59
0
 
4
 
! Отговори
коментар преди 11 години
Хубава, приятна за живеене държава , в която двете най "елитни" пртии,спорят , коя е била по крадлива?Добра държава и търпелив народ.
58
3
 
11
 
! Отговори
СС преди 11 години
Комунистите изпраха парите със строителството по черноморието,а сега олеле !!!
57
0
 
4
 
! Отговори
дядо преди 11 години
алчноста и простотията българскадруг виновен няма
56
4
 
2
 
! Отговори
lainomet преди 11 години
Какви дюни какви пясъци какви *** ? Тези терени трябва да се застроят
55
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За мен вината си представям така.Момченцето ГЕРБ хвърлило едно камъче и счупило прозореца на класната стая а момченцето БСП заляло училището с бензин и му драснало клечката.Кой е по виновен?
54
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Крадецът вика "Дръжте крадеца"
53
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
как кой е виновен ----ами виновни са тези бедните дето работят за 350лв, на месец ---те построиха хотели по моретоБОГАТАШИТЕ НЕ СА ВИНОВНИ
52
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не знам какво "развенчават", но тези вместо да лаят по предишните, трябваше да променят нещата, а не да ги следват( а дори ги и задминаха по наглост). Само да си спомним как щяха да наказват всички прегрешили... (блабла), как щяха да носят нов морал ... (блабла). На крадци, които обвиняват други за същото - НЕ ВЯРВАМ!
51
2
 
4
 
! Отговори
Дойн преди 11 години
Който и да дойде на власт продава ли , продава все едно му е бащиния.Така де, те парите не миришат, нито имат партийна окраска.Ако очаквате политиците да спрат разпродаването - забравете!Някой трябва да ги накара, ако не разбират от дума, може и на улицата!
50
0
 
4
 
! Отговори
лазо преди 11 години
Каква собственост може да имаш ,на скалите покрай морския бряг да се строят замаци.Обикновени човек неможе да стигне до морето!!!!!!!!!
49
2
 
14
 
! Отговори
kuk преди 11 години
Пази Боже, бсп ни предлагат спасение на природата в резултат на техните далавери.Нагли,нагли на N-та степен.Вървете пак гласувайте за тях и ще имаме не 23год.преход а вечно ще сме си в тунела с преход.Силен народ а пък ни е слаба държавата.Май нещо тук не пасва.
48
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен a be tii da ne jiveesh ot 4 godini na toia sviat
47
0
 
2
 
! Отговори
тото преди 11 години
Kриво разбраната демокрация е виновна за застрояването покрай морето!
46
0
 
3
 
! Отговори
44 преди 11 години
до 48 Тогава има надежда. Подкрепям ви от сърце. Редовно съм на площада при протестите. Революция!