Ръст на учителските пари ще има, не е ясно на кои и с колко

След отрасловия съвет всички са доволни, каза Стефан Воденичаров
Обновена: 11 фев 2013 17:58 | 11 фев 2013 17:58, Веселина Йорданова
78
Ръст на учителските пари ще има, не е ясно на кои и с колко
Министърът открива паметна плоча. Снимка: БТА

До споразумение за увеличението на учителските заплати се е стигнало на отраслов съвет днес.
Новият образователен министър акад. Стефан Воденичаров обаче не уточни точния му размер, нито дали става дума за всички заплати.

Темата за увеличението намери място и в днешните вестници. Според „Труд“ в просветното министерство зрее скандал, защото за обещаното повишение от 8% от предишния министър Сергей Игнатов и настоящия Стефан Воденичаров няма пари и финансовият министър Симеон Дянков върнал постановлението за увеличаване на възнагражденията.

Според вестника в образователното ведомство били в тиха паника какви обяснения ще дават на тазседмичния отраслов съвет, защото разчетите показвали, че такова повишение може да има само към началната основна заплата - 500 лева.

Още по темата

След съвета, на който са присъствали синдикатите и работодателските организации в образованието, Воденичаров заяви само, че "в момента се говори за 8 процента или за 8,1 процента увеличение", но уточни, че след два часа разговори е забравил къде е била сложена "десетичната точка".

Попитан за всички заплати ли ще е това увеличение или ще е само за т. нар. стартови учителски заплати, новият образователен министър каза, че всички били доволни.

Големият проблем беше между три учителски синдиката и двете работодателски организации в образованието, но се стигна до споразумение, има и допълнителен анекс, обясни министър Воденичаров, цитиран от БТА.

Той добави, че към него има и още "един малък анекс", тъй като има "някои малки училища, в които няма да достигнат парите и да се намери начин, да се разрешат нещата и при тях". На въпрос колко милиона са необходими за увеличението на учителските заплати, образователният министър отговори, че "има в бюджета сложени пари", но не съобщи колко.

В Министерството на образованието, младежта и науката утре от 15.00 ч. отново ще има среща за фонда "Научни изследвания", на която са поканени ректорите на висшите училища, ръководството на БАН, представители на Селскостопанската академия, както и учените, които бяха на срещата при премиера Бойко Борисов. Поканени са и учените, които протестираха срещу последната конкурсна сесия на фонда, заради която оставка като министър подаде Сергей Игнатов.

Миналата седмица след среща в подобен формат стана ясно, че Съветът на ректорите на висшите училища предлага за управител на Фонд "Научни изследвания" да бъде назначен доц. Борис Стефанов, бивш ректор на Химикотехнологичен и металургичен университет.

Новият образователен министър каза пред медиите, че утре ще научат много интересни неща за фонда.

Когато журналистите съобщиха на министър Воденичаров, че учените, които протестираха срещу последната конкурсна сесия на фонда "Научни изследвания", са заявили, че ще му поискат оставката, защото "бетонира статуквото във фонда", новият образователен министър отговори: "Браво, много хубаво, много добре".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Увеличение да има за тези КОИТО НАИСТИНА РАБОТЯТ КАТО УЧИТЕЛИ,защото в много от училищата има раздут щат.Децата намаляват,а увеличават администрацията.
72
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Прости учители - *** народ, точка на темата........
71
1
 
10
 
! Отговори
ето какви са преди 11 години
месечните заплати в лева в някои даръжави на Европа:в Англия-5930,Финландия-7461,Дания-10300,, Гърция-3802,Люксембург-10266, Унгария-1300щатски долара,Вългария-854 лева/как етакава, като такава заплата няма/, в Швейцарияучителите са държавни служители.Какво ще отговоририте вие дето пишете,че били големи заплатите на учителите.Учителят в България взема по-малко от платен войник със средно образование,от полицай-сержант.
70
3
 
6
 
! Отговори
до 24 преди 11 години
имаш тъпо мислене, характероно за голяма част от българския народ.Учителя не работи 4часа, уроците си ги готви в къщи, проверява контрони в къщи.Диктатурата пролетариата роди простака, който получаваше три пъти по-голяма заплата от учителската,за това този народ го напусна младата му високо образована част и си намери нови родини, където за високото образование се плаща високо, учителя работи средно десет часа на ден, запомни.
69
2
 
4
 
! Отговори
до 43-знаеш преди 11 години
ли че уроците за училище учителят ги готви в къщи, там проверява контролни, аз знам че голяма част от българите са *** за да разберат труда на учителя, този народ е минал прездиктатурата на пролетарита, т.е. диктатура на тъпите над умните, този народ не заслужавада има учители и това време ще дойде, младите учители ще напуснат страната, навън щеса добре, а тук децата ще сричат, но може би някоя друга азбука.
68
4
 
3
 
! Отговори
До 65-ти си типи- преди 11 години
чен представител на тъпите българи, чийто деца също са ***, не заслужавш учителите даучат детето ти за тия пари, но това е България, диктатурата на пролетариата роди елемен-тарността, простащината, неуважението към учителя.България, в която учителя е най-ниско платен в Европа, където даже ***-ученичка бие учителка и й счупва крака.Млади бълга-рски учители, не считайте че тук ще успеете в живота, тръгвайте за Европа,там плащат.
67
0
 
9
 
! Отговори
народа преди 11 години
май и нашите учители ще останат излъгани както всички останали в тази държава Ха да видя сега как ще реагират те и ще се борят ли за правата си или ще остана излъганото зайче Господа учители не излезете ли и вие на улицата нищо няма да ви огрее Те разбират само от натиск и тогава всичко оправят и всичко изпълняват управляващите Покажете се силни и единни иначе няма да ви се размине Дерзайте вие заслужавате уважението и заслужавате това увеличение Вие творите бъдещето на държавата ни
66
0
 
9
 
! Отговори
909090 преди 11 години
69,пардон АА, Гейтс или Вуте-лъжеш и то много! Всичките източници за инфо,които цитираш не биха могли да съществуват ако ги е нямало или няма тези,които толкова много те притесняват-учителите!Това е манталитетът на българина-злобен,завистлив,***,но за сметка на това с огромно его и самочувствие! За справка-виж в огледалото!
65
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До жгмъцНаучих се да чета и пиша вкъщи. Основни познания за света има и в интернет, и в енкциклопедии, и в книги. Вие ако разчитате на училището да ви направи децата грамотни... олеле майко.
64
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ръст ще има, но пари няма, обаче не знаем с колко на кого. Като цяло съвсем гербава работа.
63
3
 
21
 
! Отговори
жгмъц преди 11 години
Не съм учител! Много ми е интересно,злобарите,които тук дават процентова характеристика на българските учители-кой ви образова,кой ви научи,да четете и пишете и кой ви даде основни познания за света?Или сигурно сте се родили Айнщайновци? Направо сте смешни ! Всъщност обиждате себе си!
62
1
 
7
 
! Отговори
DASKAL PANDO преди 11 години
O KEY !!! KOLKO OT VAS,KOITO PLYUETE U4ITELITE , SHTE NAPRAVQT SVOITE DECA U4ITELI ??? NALI E LESNO ??? OTGOVORETE .....
61
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И за какво да им се дават още пари, като 99% от учителите са пълни ***, неквалифицирани и нехаещи за знанията и образованието на децата? Мен един даскал ми се беше карал, че съм му задал въпрос ПО УРОКА...
60
1
 
4
 
! Отговори
... преди 11 години
Преразглеждане на чл.69 от конституция на Република България. (чл.69 - "Народните представители не носят наказателна отговорност за изказаните от тях мнения и за гласуванията си в Народното събрание".)
59
4
 
0
 
! Отговори
до 60 преди 11 години
Аз че съм закъсал, закъсал съм. Ама 1000 лв. да те намеря мога да отделя. Ай пробвай пак да ме дразниш.........че имам нужда да поотпусна. Чакам те, ***
58
2
 
25
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Даскалските заплати са гавра с образованието! За какви млади учени става дума като нацията е недо,учена още в начален стадий! Не са виновни даскалите, а нези, които сринаха държавата! Кой от Вас ще обучава по 150 деца на ден, ако заплатата му е 450 лева, ако върху плещите му пада отговорността да звани на родители, да ходи по нощите на родителски срещи, да вразумява родители, да внимава да не се случи нещо лошо с дечицата и всичко това след като направи отчаяни опити да ги образова!
57
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ne vsichko e pari
56
2
 
3
 
! Отговори
до 53 преди 11 години
Еми то от нощна служба и дежурства по форумите как ще ти стигне сън :)))
55
10
 
2
 
! Отговори
до 56 преди 11 години
не е коректно да поставяме всички под един знаменател. не е.има и свестни. 2%. за тях съм готов и 2000 лв заплата да подкрепя. ама в обшия случай са ***. тоталани!
54
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нека вдигнат заплатите на всички преди изборите, не само на учителите. Разберете, че хората изнемогват.