Ами сега накъде?

Какво следва след оставката на правителството
Обновена: 20 фев 2013 12:34 | 20 фев 2013 12:34,
206
Ами сега накъде?
Снимка: БТА

Тази сутрин премиерът Бойко Борисов се изправи пред Народното събрание, но вместо промени в кабинета, той съобщи, че след няколко часа ще подаде оставката на това правителство. По процедура след като оставката бъде депозирана, народните представители ще гласуват напускането на това правителство.

Оставката на кабинета „Борисов” ще даде мандат на следващите партии в Народното събрание да сформират правителство, предвижда законовата процедура. Първо право да сформира ново правителство ще има отново ГЕРБ, а ако те не успеят - мандат ще бъде връчен на следващата политическа сила в Народното събрание. Ако и в този случай не може да бъде съставено правителство, президентът, който връчва мандатите, може да избере една партия и да й даде правото да сформира правителство.

В рамките на тези мандати може да бъдат създадени коалиционни или експертни правителство или с други думи на ход ще са „Коалиция за България”, ДПС, Атака  и „Синята коалиция”, които могат да сформират кабинет в рамките на мандата на 41-то Народно събрание. ГЕРБ вече декларира своя отказ от участие в сформиране на правителство в рамките на този парламент.

Ако никоя партия не съумее да формира правителство - самостоятелно или в коалиция, което да получи одобрението на парламента, идва ролята на президента като съставител на следващ кабинет.

В такава ситуация Росен Плевнелиев ще трябва да разпусне парламента и по негово предложение ще бъде сформиран служебен кабинет, който да подготви страната за предсрочни избори. Това е предвидено в чл. 99 от българската Конституция. Но и в такъв кабинет партиите твърдят, че не искат да участват.

Датата на предсрочните избори се определя от датата на акта, с който президентът разпуска Народното събрание.

През последните 23 години България е била управлявана на два пъти от служебно правителство с премиери Ренета Инджова и Стефан Софиянски.

Ренета Инджова е първата жена, която застава начело на България. Тя беше назначена от президента Желю Желев през октомври 1994 година. Тя управляваше страната до януари 1995 година. Стефан Софиянски беше назначен от президента Петър Стоянов през 1997 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


206
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
166
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
инай добрее даси направим държава без полиция. това се видя на птротестите, те бяха най мразените. НЕЩАСТНИЦИ ЗАВАЗИ САМО ДОГАН
165
0
 
5
 
! Отговори
??? преди 11 години
До досие хНяма как ли? Не може ли?Всичко може - няма невъзможни неща, щом народа се е вдигнал. Сега президента може да каже какво иска, а народа да го подкрепи и да застане зад него.А какво искаме:Да се даде гласност на заплатите, имотите, влоговете.... НА ВСИЧКИ ДЕПУТАТИ, МИНИСТРИ, ДОРИ И НЕГОВИТЕ (ПРЕЗИДЕНТА), НА ТЕХНИТЕ БЛИЗКИ.Как мислиш дали народа ще е против това публично отваряне и изземане на всичко което притежават- като крадци (нашите пари)
164
0
 
3
 
! Отговори
METODI STOYANOV преди 11 години
OTNOSNO PROSTIYA SELSKI NAROD BYAGASHT V 4UJBINA NIKOI NE BYAGA OT HUBAVO OTIVAME DA RABOTIM PO4TENO ZA DA IZHRANVAME SEMEISTVATA SI I IZPRASHTAME PARI V BULGARIA DA SE DVIJI IKONOMIKATA
163
0
 
3
 
! Отговори
METODI STOYANOV преди 11 години
KAKVA E MOITA VINA ZA PRODAJBATA NA DRUGITE 33% PREZ 2010 PITAM AZ ?
162
19
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Браво на Борисов мъжкарска постъпка ,сега да ги видим простите овце български за кого ще гласуват като дори не знаят срещу кого да протестират Нима той е виновен за договорите за тока и че наследи една напълно обрана и мафиотска държава *** селски народ сме ще се бяга в чужбина видяло се е...
161
3
 
2
 
! Отговори
METODI STOYANOV преди 11 години
IZJIVYAH KRIZATA V ANGLIYA 2008 NE NAPRAZNO VI KAZVAM KVO PRAVYAT ADEKVATNI POLITICI OTNOSNO BOIKO ZNAESHE KVO MOJE DA SE O4AKVA SLED PODOBNA KRIZA SRIV SPORED MEN MOGA DA GO TVARDYA DOIDE NA VLAST DA SE UZAKONYAT NYAKOI RABOTI I DA SI IZMIEM RACETE KATO PO ISUSOVO VREME
160
8
 
6
 
! Отговори
ASI преди 11 години
BOIKOO,niama da si gladen be,tisi STARO KUCHE MEDALIST STAR MAFIOT TURBOGAZAR S PERKA NA GAZATisi imash mnogo zanaiati1 MAFIOT2 POJARNIKAR3 MAFIOT4 DONOSNIK5 MAFIOTSTVO IZNUDVANIA I T.N.T
159
4
 
3
 
! Отговори
Yu преди 11 години
Няма да търпиме повече да ни ограбват и да потъпкват й малкото което ни е останало. Трябва да се сложи край, било то означаващо и най-малкото зло Борисов да е вън от управлението...
158
8
 
6
 
! Отговори
Че преди 11 години
До сега имахме ли правителство.
157
1
 
19
 
! Отговори
Предложение преди 11 години
Абе хора,мисля че най-добре за България е да стане президентска република както Русия и САЩ,Тогава да видим как ще си прехвърлят топката от една партия на друга!
156
0
 
3
 
! Отговори
aaa преди 11 години
ВСИЧКИ ЗАЕДНО !!! МОЖЕМ !!!ДА СМЕНИМ / ПРОМЕНИМ СИСТЕМАТА !!! FacebookДА СЕ ОБЕДИМ С ЕДИННИ ИСКАНИЯ !!!
155
0
 
10
 
! Отговори
Х преди 11 години
ЕНЕРГИЙНАТА МАФИЯ ОТНОВО НА ВЛАСТ.ОТНОВО ВИСОКИ СМЕТКИ ЗА ПАРНО,ТОК,ВОДА И ГОРИВА.НЕКА СИ НОСИМ ПОСЛЕДСТВИЯТА.
154
2
 
3
 
! Отговори
РЕАЛИСТ преди 11 години
До Вирджиния до 149Защо ни подслушваха? Защо озурпираха съдебната власт? Защо играха карти с монополисти/в.златев/? Защо си забравиха народа? и т.н. и т.н.
153
0
 
4
 
! Отговори
до 165 преди 11 години
Душичка мила, световната "мафия" е на няколко хиляди години.
152
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 154И на какво точно ще я сменим?
151
2
 
5
 
! Отговори
Вирджиния до 149 преди 11 години
И защо хората не усетиха тези милиарди, защо доходите се замръзиха, защо цените се вдигнаха, защо безработицата се увеличи, защо фискалният резерв бе източен?
150
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕМАЖОРИТАРНИ ИЗБОРИЗАБРАНА ЗА ПОЛИТИЧЕСКА ДЕЙНОСТ НА ПАРТИИТЕ И ЛИЧНОСТИТЕ ОТ Т.НАР "ПРЕХОД"
149
5
 
6
 
! Отговори
Вирджиния до 142 преди 11 години
Даа..ГРОБ защото не са крадци, нещо повече те са крадци и невероятни лъжци, какво ще кажете за фискалния резерв, те наследиха фискален резерв от 7 милиарда, но го избомбиха и сега е под долната критична граница от 4л5 милиарда. Искате ли да знаете ГРОБ как окраде фискалния резерв-направи го 3.5 милиарда..
148
0
 
1
 
! Отговори
megafon преди 11 години
Това са новите управляващи на Българияmegafon.blog.bg/politika/2013/02/20/boiko-podade-ostavka-novo-vremenno-pravitelstvo-no-s-koi.1055610
147
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Правитеслвото моше да се свали , но Мафията никой не може , Мафията остава в България , тя не е създадена днес , а от Тодор Живково време до днес