Оставям сектора стабилен, отчете Найденов

Пшеницата е два пъти повече от необходимото, похвали се той
1 мар 2013 15:14,
63
Оставям сектора стабилен, отчете Найденов
Мирослав Найденов Снимка: БТА

Земеделският министър в оставка Мирослав Найденов смята, че в Обществения съвет при президента трябва да има представители на земеделския сектор.  След консултативния съвет по зърното днес той отчете, че оставя сектора стабилен. Пшеницата е два пъти повече от необходимото. Състоянието на житните култури е добро, зърненият баланс е осигурен, каза министърът в оставка.

Найденов отчете като най-голяма своя заслуга върнатото качество на продуктите и доверие на българския  потребител, който има на трапезата си вече качествена храна и се похвали с усвояване почти 100% на субсидиите в сектора през последните 2 години. Той посочи, че явно има и грешки, след като хората са на протести на улицата.

"Трябваше да направя администрацията по-работеща и по-близка до земеделските производители, но не ми стигна
времето", призна министърът в оставка.

Според Асоциацията на зърнопроизводителите цялостната оценка за работата на министър Найденов е негативна, защото този диалог е закъснял и липсата му през предишните две години се е отразил зле на бранша.

Зам.-председателят на асоциацията Радослав Христов призова следващите управляващи "да не делят децата си", защото всеки сектор има своя принос. Мариана Кукушева, председател на Консултативния съвет по зърното и на бранша на хлебопроизводителите и сладкарите в България, постави оценка 4,50 на работата на отиващия си министър.
 
По време на заседанието на Консултативния съвет Найденов отчете още, че субсидиите на земеделските производители за единица площ вече са изплатени, като се очаква до края на март парите си да получат и тютюнопроизводителите, а също да започне и изплащането на средствата за качествена продукция в секторите зеленчукопроизводство и овощарство.

Министърът заяви още, че остава като цяло един спокоен и гарантиран сектор „Земеделие”. В сектора са ангажирани пряко около 600 000 души, посочи той, като въпреки кризата това остана единственият отрасъл, който бележи ръст и спомага за намаляване на безработицата. 

На съвета е взето решение да се предложи на президента да бъде запазен основният експертен състав, който води преговорите с ЕК в областта на земеделието по време на управлението на служебното правителство заради важните решения, които Комисията предстои да вземе за бъдещето на Общата селскостопанска политика през юни тази година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
1
 
0
 
! Отговори
iov4o преди 11 години
Интересно ми е вие работа нямате ли си??????? ами сте седнали да умувате всичките тук,затова сме на това положение.Само лумпениски мнения
55
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тоз и той бая гуша е направил, само от български зеленчуци, ще е :)
54
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Кучешки страсти!трябва да има представители на земеделския сектор...Кучкарите, демек-----------------------------------------------------------------------------------------------------------Не имаше впредвид шопарите,които си гризеха ушите пред парламента.
53
2
 
1
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 11 години
А до къде стигнахте с делото на откраднатото зърно от резерва по времето на Костов и червените ,бе селски пръч ?
52
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЗАТВОР ЗА МЪРШАТА!!!
51
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само в БГ може така,Миро Мършата остави стабилно стопанство,Пицата остави стабилни финанси,Боко Тиквата остави стабилна държава,пък матряла кофти и не може да сфане,хайде да опитаме пак този път може и да може.
50
0
 
2
 
! Отговори
горски преди 11 години
нещо за горско стопанство елешница и гърмен да кажете другарю министър. и там нещата оставяте в много добро състояние а?половин милион задължения на ваш депутат за неплатен дървен материал от негова фирма.наглец!!!
49
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това момченце караше ирландско месо контрабандно
48
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Раздава субсидии на хора да си купуват джипове и яхти а вие си протестирайте
47
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
От както е министър храните са се увеличили с 100% проверете
46
1
 
1
 
! Отговори
ПОДКРЕПЯМ С - преди 11 години
Найденов остави България с най-високите цени , в Света , на храните .Не като пропорция към доходите , а като абсолютна стойност . Цените на месото , хляба и кафето , в големите вериги магазини се доближават до същите в нормален ресторант в Австрия , Германия , Англия , Италия .
45
1
 
7
 
! Отговори
biarta преди 11 години
Голямо зърнопроизводство 350 кг от декар,но какво го интересува някои парите от Брюксел пристигат будалите се радват ,а че няма нищо дрего от ресора земеделие Миро вносителя на крехка *** неотговаря нали сме произвели фуражна пшеница ще я изнесем
44
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ТОЛКОВА ЛИ СТЕ ГЛУПАВИ< ЧЕ СЕ ОСТАВЯТЕ ШЕПА ХОРА С НЕЧИСТИ НАМЕРЕНИЯ ДА ИЗПОЛЗВАТ НЕДОВОЛСТВОТО ВИ!!! КОИ СА ВОДАЧИТЕ НА ПРОТЕСТА:Янко Петров - КУКЛА НА КОНЦИ НА АЛЕКСЕЙ ПЕТРОВ, ЧЛЕН НА ГРАЖДАНСКО ДВИЖЕНИЕ "СИЛА", КОЕТО БЕШЕ ПОКАНЕНО НА КОНГРЕСА НА БСП, А ПРЕДСТАВИТЕЛКАТА ИМ Людмила Манова ДОРИ СЕ ИЗКАЗВАШЕ ОТ ТРИБУНАТААнгел Славчев - ултра ляв тартор на метежа: член на партия Българската левица, шеф на младежката структура на русофилите,съратник на БСПИ ВИЕ ЧАКАТЕ ПРОМЯНА?????
43
1
 
0
 
! Отговори
Маги преди 11 години
И не само дребните,нали се сещаш колко струва лот за метрото,това не зависи от дребните!
42
1
 
2
 
! Отговори
Маги преди 11 години
До земеделецДа практика, която Борисов уж щеше да прекрати.Това ме дразни,кой си плати за безобразията преди него?Никой и не само това ами продължиха практиката!
41
3
 
0
 
! Отговори
земеделец преди 11 години
Сама потвърждаваш, че подобни практики са традиция. Защото и матРИЯлът е такъв. Дава, подава, бута, иска под масата да се подсигури. Абдалска работа. А кое прекалил с корупция, само съдът може да се произнесе. А вие, осведомените, трябва първо да минете през прокуратурата и да пуснете сигнал и после да коментирате. Факт е, че дребните при ГЕРБ получаваха.
40
1
 
4
 
! Отговори
Маги преди 11 години
До земеделецТова,че ти получаваш не значи,че всички получават! Да поговорим за обществени поръчки ако искаш! Провери кой печели и кои получава пари! Буташ ли има да,но иначе караш на кредити и чакаш и не казвам че това е от сега.Но тези просто прекалиха. Обещания големи, но на дела нищо!
39
2
 
0
 
! Отговори
земеделец преди 11 години
Маги, върху какво трябва да се позамисля? Може би по-добре от мен знаеш при кое управление какво получавам?
38
0
 
1
 
! Отговори
Маги преди 11 години
До земеделецМай ти трябва да се замислиш преди да пишеш!Ден преди Борисов да подаде оставка и земевладелците обявиха, че ще протестират!
37
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
40, ти като имаш мерак за по-евтин хляб, отивай, купувай си пшеница, мели я у вас, меси, печи и яж! Да ти е сладко!