Говорим за почивните дни не защото се готвим за почивка!

Райков съжалява за темата на първата точка от заседанието на кабинета
67
Говорим за почивните дни не защото се готвим за почивка!
Първото заседание на служебното правителство. Снимка: БТА

Не се готвим за почивка, тъкмо обратното, шегува се служебният премиер Марин Райков при представянето на първата точка от дневния ред на първото заседание на служебното правителство.

Съжалявам, че първата точка от нашия дневен ред е на тема почивни дни. Може би в това някой ще съзре някакъв намек, но бих искал да подчертая, че започваме да говорим за почивните дни не защото се готвим за почивка, а обратното, казва Райков пред министрите във връзка с промяната 2 май да се отработва на 18 май, а не на 11 май заради нормалното провеждане на парламентарния вот.

16 точки обсъжда служебното правителство на заседанието, става ясно от публикуваната стенограма. Една от тях е свързана с тарифата, по която партиите, коалициите и инициативните комитети ще заплащат предизборните предавания по националните радио и телевизия. Финансовият министър Калин Христов обяснява, че това е традиционно решение и цените са посочени от БНР и БНТ.

Тоест, можем да приемем, че това няма да създаде известно напрежение? - пита служебният премиер. Знаете, че държа много това да се избягва, добавя той.

Лидерът на „България на гражданите“ Меглена Кунева обаче изрази възмущение от решението на кабинета.  Шокирана съм от първото решение на служебното правителство, което всъщност е вторият кабинет на ГЕРБ, да увеличи двойно тарифите за отразяване на предизборната кампания от обществените медии БНР и БНТ. Не може да се говори как трябва да се чуе гласът на хората, на новите партии, които биха могли да отразят гражданските протести и в същото време да не им се оставя шанс. Това е арогантно поведение”, каза още Кунева., според която и ексвицепремиерът Цветан Цветанов нямало да си позволи да направи това.

Организацията на вота също е сред темите на заседанието. Служебното правителство реши в сряда определен от министър-председателя и министър на външните работи заместник-министър в МВнР да организира подготовката и провеждането на изборите за народни представители в чужбина. Райков заявява, че това е една изключително тежка задача, която лично ще следи. „Още повече, че там в миналото в някои страни се създадоха известни напрежения. Решен съм най-малкото да положа всички усилия, за да не допуснем това“, добавя той.

Райков изразява притеснение за интересите на българите в Кипър предвид случващото се там. Той отправя молба към финансовия министър въпросът да бъде засегнат в рамките на оперативното заседание на правителството. Аз съм особено притеснен за техните интереси. Става дума все пак за около 50 хиляди наши сънародници, ние имаме две банки там, които са местни юридически лица и бих искал да можем да направим един анализ, за да бъдем запознати, посочва Райков.

Сериозно внимание е отделено и на избора на Национален съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти. За негов председател бе определена доц. Татяна Бенишева, до момента преподавател и заместник-декан на Медицински университет-София, Факултет по обществено здраве.

Здравният министър проф. Николай Петров докладва, че изискванията за членство в тази комисия на фона на късите срокове, в които е трябвало да бъде предложена, са били изключително тежки. Първо, това трябваше да бъдат доказани професионалисти и големи имена в тази сфера. Трудно беше да се намерят икономисти и юристи, които са работили и са специалисти в тази сфера. Освен това всички те трябва да напуснат работните си места, за да работят в този постоянно действащ работен орган, посочва министърът.

Всички сме направили жертви, така че това е ясно, коментира министър-председателят.

Но не всички са склонни, господин премиер, отговаря Николай Петров и добавя, че освен да имат квалификация, членовете на съвета трябва да бъдат достатъчно устойчиви на влияние и да защитават интересите на гражданите и на системата на здравеопазване. „Трябва да бъдат колаборативни, заплащането не е от най-атрактивните, така че проблемът беше голям. Мисля че се справихме със сроковете. Проучили сме в каквато степен е възможно най-вече това да не са работили във фармацевтични фирми, да не са били обвързани по някакъв начин с консултантски договори и т. н.“, уточнява той.

Служебният премиер Марин Райков се съгласява, че това е от изключително значение. Здравният министър уточнява, че се залага повече на преподавателския състав. Това ще им даде и възможност да могат да преподават и по този начин да си осигуряват още малко доходи върху месечното заплащане, добавя здравният министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
5
 
4
 
! Отговори
Коко преди 11 години
Това, което става е, че служ. правителство е втори отбор на ГЕРБ. Доверието в него спада от ден на ден. ГЕРБ прилича на хамелеон, който драпа за власт, но нямат никакви шансове, защото са некадърни и алчни.
36
7
 
1
 
! Отговори
една преди 11 години
Темата за почивка, сливане на работни дни като почивни и най-великата глупост-отработванто- са винаги актуални и особено важни в България, както за политиците, така и за народа. Да се почива повече и да се работи по-малко, е неофициална та, но основна максима. Като отработването си е чисто клатене на крака и отбиване на номера. Ми няма европейски заплати, защото няма европейски труд. Променете си манталитета вместо все някой друг да ви е виновен и може би нещата ще потръгнат.
35
5
 
8
 
! Отговори
Ашколсун преди 11 години
80 процента от състава на този кабинет не еспирал да си почива през последните 20 години. БНБ, ЕБВР, посолства....все чиновници от кариерата.
34
2
 
7
 
! Отговори
ицо преди 11 години
Абсолютно си прав "Жепеец" всички в това БДЖ само реват ,заплати не получавали,незнам какво не им давали,а никой не си хваща торбата и да се маха като е толкова недоволен.Крадат нафта и желязо и протестират.
33
4
 
8
 
! Отговори
Тодоров ден преди 11 години
Вечна му памет на другаря Тодор Живков и на охранителя му другаря Бойко Методиев Борисов.
32
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Обаче парите си е "спечелил" като мутра. Имоти за стотици хиляди купени със заплата.
31
0
 
0
 
! Отговори
WASILISQNISGERMANIS преди 11 години
MERI6AT MI KRAKATA
30
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
sидеров е рязък, нервен, говори силно, на митингите крещи и ръкомаха (най-впечатляващ е неговия поздрав с дясна ръка, свита в юмрук), очите му блестят дяволски и излъчват буйство, държи се позьорски и явно обича публичността и славата... Страда от "наполеоновия синдром" на ДЖУДЖЕ... Доста е емоционален и ЛУД. Той постоянно въси вежди и има изражението на човек, който гледа в бъдното, едва ли не в отвъдното.
29
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЧЕЗ,ГЕРБ,хАтака,СИК и *** , вън от България
28
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
40Селски,ти ако толкова ти акъла Оди да садиш картофи.Аз не съм учил 17 години за да сАдя картофи!А тоя *** който те съветва да ставаш овчар и да садиш картофи не може на две магарета сеното да раздели.Представете си вие-неговите избиратели що за пасмина сте.
27
3
 
1
 
! Отговори
ела в чисто новия фо преди 11 години
ела в чисто новия форум за политика ***.parlamenta.tk
26
1
 
6
 
! Отговори
в подкрепа на 13 пос преди 11 години
Да , в 1936г сме били страна със стабилна икономика и селско стопанство .На едно нива с Гърция.Но сега сме твърде "измодеросъни"........единия позъор ехидно произнася" Овчарлък"......ама този трябва поне за 3 месеца да се прати с едно стадо в горите ,за да осъзнае ,че пози поминък заслужава уважение и да види как се изкарва Българскоо кисело мляко.Други са възмутени ,че ги съветват да садят картофи.........голема работа сме .....по добре в кафенетат ,безработни и със стотинките от пенсии
25
0
 
3
 
! Отговори
Бацил преди 11 години
До ела в чисто новия фоКъв е тоя спам бе ***?Поне да препращаш към качествени п*рно странци, а то някакви убити. Засрами се бре!!!
24
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЗА ДВА МЕСЕЦА ДОЙДОХА НАЙ-ПРОСТИТЕ И БЕЗГРЪБНАЧНИ "ПОЛИТИЦИ".НАЗНАЧИХА СЕ МНОЖЕСТВО ПАРВЕНЮТА.ТОЯ РАЙКО НИЩО НИТО ПРАВИ,НИТО МОЖЕ.ПРИКАЗКИ АЛА,БАЛА.АГНЕШКОТО ЩЕ БЪДЕ 25 ЛЕВА.
23
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
АТАКА +мафията -
22
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Прочетете това и разпространявайте колкото се може по-бързо!!!nikikm.blog.bg/politika/2013/03/22/bankite-v-bylgariia-shte-se-vzriviat-do-kraia-na-godinata-im.1067066
21
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
24, 25, 26-всеки бивш дупедат от БСП е настоящ депутат от ГЕРБ!Няма разлика голяма , а ако има , тя не е в полза на будистите!
20
3
 
7
 
! Отговори
до 25 преди 11 години
вместо "нищо не работи, но е милионер",нищо не работи, но пари пере,на Бузлуджа кебапчета лакомо ядеЩо е то? Депутат от БСП!!!!!!!!!
19
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Девизътнаслужебнотоправителство-"Катосмебезделнициданесмебезпразници"!
18
0
 
8
 
! Отговори
до 19 преди 11 години
забрави да споменеш, че всички тези мутри са масони.масонската мафия е още по-лоша от комунистическата,защото свен тях включва и демократи и либерали и всякакви други ***.през деня в нс са врагове, вечерта пият коза кръви се молят на луцифер.смърт за тези масонски *** !