Калин Христов пред Ройтерс: Банковата система е стабилна

Пренасочват се средства за работни места и за най-бедните
22 мар 2013 19:01, Елка Василева
66
Калин Христов пред Ройтерс: Банковата система е стабилна
Калин Христов. Снимка: БТА

Българското служебно правителство ще пренасочи средства от текущи разходи, за да създаде на нови работни места и да подпомогне най-бедните членове на обществото, но няма да разхлаби един от най-строгите фискални режими в Европа, заяви в интервю за Ройтерс българският служебен министър на финансите Калин Христов.

Той уточни, че служебният кабинет ще вземе решение следващата седмица по пакет, с който да се помогне на най-бедните да платят енергийните си сметки, да се подкрепят децата с увреждания и да се открият нови работни места.

Ще се придържаме към бюджетния закон за 2013 година. В неговите рамки може да се намери възможност за оптимизация към специални програми за работа и подкрепа на най-уязвимите, посочи Христов.

Той има известна възможност за маневриране, отбелязва Ройтерс. Бюджетният дефицит миналата година бе 0,5 процента от брутния вътрешен продукт (БВП), а за тази година е предвидено 14-процентово увеличение на разходите, което ще повиши дефицита до 1,3 процента от БВП.

Засега според Христов намалената прогноза за растеж тази година до 1-1,5 процента заради вялото търсене в еврозоната няма да изложи на риск постигането на целевия дефицит.

Международната рейтингова агенция Фич посочи миналата седмица, че политическата криза в България няма да застраши финансите на страната засега и запази рейтигна на България ВВВ- със стабилна перспектива.

"Засега очакваме, че целевият дефицит ще бъде спазен," посочи Христов, като добави, че няма да се бърза с влизането в еврозоната, докато няма ясни признаци, че дълговата криза сред страните, ползващи единната европейска валута, е приключила.

По думите му вътрешното търсене ще остане слабо и прогнозира инфлацията да бъде 1,7 процента в края на 2013 година спрямо предишна прогноза за инфлация от 2 процента. Той очаква текущата сметка да бъде балансирана, а не както се прогнозираше по-рано 2,8 процента от БВП.

Служебният финансов министър отхвърли опасенията, свързани със състоянието на банковата система, 80 процента от която е собственост на европейски банки и евентуално е уязвима, ако банките майки решат да изтеглят средства, за да подкрепят балансовите си отчети. Капиталовата адекватност на системата бе 16 процента, а ликвидността 26 процента.

По думите на Христов през изминалите 17 години е станало ясно, че българската банкова система е много добре регулирана. "Няма причини за опасения за стабилността й," заяви той.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Как може да бъде стабилно състоянието на един мизерстващ народ управляван от мизерни политици
49
0
 
4
 
! Отговори
Коко преди 11 години
Не се знае доколко банковата система е стабилно, но се знае, че животът на хората не е стабилен
48
0
 
5
 
! Отговори
dada преди 11 години
почвайте да теглите, щом откакто изгърмя Кипър усилено се опитват да ни убедят че всичко е ок
47
1
 
4
 
! Отговори
РУМЕН221 преди 11 години
ПОДВИЗИТЕ НА ГЕРБИСТИНАТА ДА УПРАВЛЕНИЕТО НА ГЕРБ... И ЗАДАЧИТЕ НА РАЙКОВкриСТАЛИНКА - американо-комисар в ЕС - "Трябва ни спешно заем от минимум 5 милиарда евро. За целта 42-рото народно събрание трябва да гласува правомощия на служебния кабинет, за да не рухне финансово страната!- ЗА ДА НЕ РУХНЕ ДЪРЖАВАТА ДА НУЖНИ 5 МИЛИАРДА!- ЗА ДА СЕ СТАБИЛИЗИРА ОЩЕ 5 МИЛИАРДА!- ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ - МИНИМУМ ОЩЕ 5 МИЛИАРДА!ИЛИ - ЗА ДА ПОЧНАТ ДА РАСТАТ ДОХОДИТЕ - МИНИМУМ 15 МИЛИАРДА!- ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ!!!
46
0
 
2
 
! Отговори
РУМЕН221 преди 11 години
ПОДВИЗИТЕ НА ГЕРБКакво направиха за ФИНАНСОВАТА СТАБИЛНОСТ ЧЕРВЕНИТЕ БАНДИТИ ОТ ГЕРБ за последния си 1 месец:- Изтегли заем за милиард... и подари 800 милиона на 5 (петима) "зърнопроизводители"...- Подарява за 100 милиона "Товарни превози" - бизнес за 10 милиарда...- Подаряват 49,46% от АЕЦ-Козлодуй на Уестигхаус за смешните 71 000 лева...- Уж газа поевтиня с 21%, а го намалиха с 10%.. ... И изобщо какво ли разграбиха за 4 години..., най-вече в енергетиката..., ТА НЯМА ВЕЧЕ ПАРИ ЗА ПЕНСИИ И ЗАПЛАТИ... и ни трябва спешен заем МЕЖДУ 5 И 15 МИЛИАРДА...!?!?!?!- ГАРАНТИРАНО
45
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Поредната ЛЪЖА!
44
0
 
8
 
! Отговори
Тодоров ден преди 11 години
Вечна му памет на другаря Тодор Живков и на охранителя му другаря Бойко Методиев Борисов.
43
0
 
2
 
! Отговори
ела в чисто новия фо преди 11 години
ела в чисто новия форум за политика ***.parlamenta.tk
42
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
МАРЖА МЕЖДУ ДЕПОЗИТА И КРЕДИТА СИ Е ЧИСТА ПЕЧАЛБА ЗА ТЯХ И ЗАГУБА ЗА НАС !!! ---------------- Що не ходиш да си земеш кредит директно от чужбина? Поне си много ценен, сигурно ще ти дадат и без поръчител.
41
0
 
2
 
! Отговори
ела в чисто новия фо преди 11 години
ела в чисто новия форум за политика ***.parlamenta.tk
40
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 30Да ,прав си,банките не губят нищо,губят само обикновените клиенти на банките.Ако имаш депозит ,в случай на фалит на банката ще си го получиш неизвестно кога ,и най вероятно ще го получиш с няколко нули отзад,което значи че парите ти не струват нищо.
39
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Най- страшно е когато говорят така.И през 1996 ни говореха ,че банковата система е стабилна,пък то се оказа друго...Дано не се повтори,щото този път 1996/97 ще ни се видят като рай...
38
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Прочетете това и разпространявайте колкото се може по-бързо!!!!Важно!!!!nikikm.blog.bg/politika/2013/03/22/bankite-v-bylgariia-shte-se-vzriviat-do-kraia-na-godinata-im.1067066
37
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен Ми чудя се някой въобще чува ли го тоя-НЕ. Ами играе си ролята като в театъра човека кво го интересува дали го чуват или не
36
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А читателите на Роитерс вярват ли му?
35
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Опитва се да блъфира човека хахаха... стабилна ,ама че картаджия виждал е как играят Големите но ...
34
1
 
10
 
! Отговори
666 преди 11 години
СТАБИЛНА ЩЕ Е ДО МОМЕНТА В КОЙТО ИЗТЕЧЕ ПАДЕЖА НА ДЕПОЗИТИТЕ ВКАРАНИ ОТ ЧУЖБИНА.ТАМ ТЕ СА КРЕТИТИ ИЗТЕГЛЕНИ ПРИ НИСКА ЛИХВА, А В БЪЛГАРИЯ ЗАРАДИ ВИСОКАТА ЛИХВА СА ДЕПОЗИТИ.МАРЖА МЕЖДУ ДЕПОЗИТА И КРЕДИТА СИ Е ЧИСТА ПЕЧАЛБА ЗА ТЯХ И ЗАГУБА ЗА НАС !!!
33
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Как няма да е стабилна банковата система при тези лихви, такси и какви ли не тарикатщини.
32
1
 
8
 
! Отговори
гражданин преди 11 години
Миналата година 2012 затвориха клона на Алфабанк в Чирпан ... Правете си изводи..
31
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ако го слушаш този - всичко ни е перфектно...