Дойде ли БСП на власт – плоският данък отпада

Икономиката не е публичен дом, заяви Хампарцумян
Обновена: 25 мар 2013 15:02 | 25 мар 2013 10:10,
444
Дойде ли БСП на власт – плоският данък отпада
Пламен Орешарски. Снимка: архив Булфото

В предизборната програма на БСП вероятно ще бъде вписано отпадането на плоския данък и въвеждане на подоходно облагане. Точните стъпки и доходи все още се анализират. Това коментира в студиото на bTV бившият министър на финансите от кабинета "Станишев" Пламен Орешарски.

По негови думи важен за фиска е корпоративният данък, който трябва да бъде запазен в размер на 10%. Това мнение подкрепи и финансистът Емил Хърсев, който също участва в дискусията. По негови думи дори е необходимо да бъде заложено в законодателството да не бъде променян размерът на корпоративния данък.

"Плоският данък е добър в добри времена, за да насърчава предприемачеството", коментира и банкерът Левон Хампарцумян. Той обаче допълни, че сега времената не са добри и е необходимо първо икономиката да заработи.

Според Емил Хърсев един от начините да се задвижи икономиката е дерогиране на европейски изисквания, като например "щастливите кокошки", забраната за изкупуване на мляко от ферми, които не отговарят на изискванията. Не е необходимо да се съобразяваме с всички предложения на европейските чиновници, допълни той.

Грешката на управляващите сега е насоката на контролните органи към малките и средните предприятия. Извън регулациите и проверките остават големите предприятия, смята Пламен Орешарски. Според него в момента инвеститорите масово изтеглят своите активи и посочи, че доказателство за това е размерът на чуждите инвестиции през януари. "20 млн. евро са нищо, нула", допълни още той.

Минимална работна заплата 1000 лева?

Не може да се говори, че богатите трябва да плащат по-високи данъци, защото "богат" е относително понятие, коментира още Левон Хампарцумян. Според него и мярката за увеличаване на минималната работна заплата до 1000 лева, предлагана от партия "Атака", ще може да бъде осъществена само за около 2 месеца.

Икономистите бяха категорични, че изкуственото увеличаване на заплащането няма да доведе до увеличаването на потреблението, а само до увеличаването на безработицата.

Кипърската следа

България е далеч от кипърския сценарий, защото там сме свидетели на свръхзадлъжнялост на правителството. Идеята за теглене на заеми за повишаване на доходи и за социални придобивки обаче може да ни доведе именно до там, коментира Емил Хърсев. Финансистът обясни, че мерките за Кипър в момента удрят офшорните вложители.

Тримата икономисти не си спестиха и критики към управлението на финансовия министър в кабинета „Борисов” Симеон Дянков, когото обвиниха за несигурността на бизнес средата в България през последните няколко години.

„Има проблеми с възстановяването на нормалния бизнесклимат. Такъв няма заради лошата външна среда, но и заради хаотична вътрешна политика, която внесе голяма несигурност в икономическите среди,” коментира Пламен Орешарски. По думите му бизнесът в България се нуждае от сигурност и предсказуемост на данъчната политика.

Според Орешарски е необходимо и спешно премахване на административни мерки от „рекетьорски тип”. Това мнение подкрепи и Левон Хампарцумян. По думите на банкера малкият и среден бизнес първо е бил задушен от спрените плащания за свършена работа през 2009 г., а след това е подложен на „рекет” чрез постоянни данъчни проверки.

Новите лица в политиката представляват опасност за икономиката, обясни още Хампарцумян. Той изтъкна, че в тази сфера има нужда от хора с опит, като подчерта, че „икономиката не е публичен дом”.

Още икономически новини от България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


444
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
347
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** в момента имат повече пари от българите и въпреки това първи ще се наредят за парите които бсп ще им осигурят на нашият гръб защото *** данъци не плащат.
346
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До иво ивчо може малко да закъснее но все пак ще е факт ами вие комунистите какво направихте за 4 год нищо брато
345
3
 
10
 
! Отговори
Хан Крум преди 11 години
Ми затова ще гласуваме срещу БСП
344
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дааа, така е ненапразно ни плашат с БСП.Те ще отворят Белене,ама не централата ,а затвора.И бая народ ще си сменим местоработата и местоживеенето след 12-ти май.Поне ще се съберем интересни хора.Ето наскоро уволниха професора Константинов та може и с него да се видим.
343
2
 
11
 
! Отговори
кагот преди 11 години
Жалко, г-н Хампарцумян...Уж образован човек, директор на най-голямата банкова група в България, а говори за "публични домове". Срам ме е да го слушам. Така ли се изразява един директор, това ли трябва да се върти е медиите?Колкото и пари да взема един човек, ако говори като ***, си остава такъв.
342
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
nito edna dana4na proverka ne se oka4estvqva kato reket tupi gospodine, nikade po sveta! I osobeno v BG dana4nite proverki biha uveli4ili darjanvnite dohodi. Drug e vaprosat koi i kak gi isvar6va, tova v BG e sa6estven moment. Omrasna mi da 4eta izkazvaniq na u4eni nedou4eni balgarski "ikonomisti"
341
11
 
5
 
! Отговори
иво преди 11 години
Ей гербери какво стана с отсечката от магистралата която предното правителство ви остави да довършите? До нова година бе договора,след това пак анекси до май,сега новата гербаджиика вика трябва деня да е по 4 за да я завършим.Лъжльовци сте вие герберчета големи като Боце и Цеко.
340
19
 
8
 
! Отговори
ДААААА преди 11 години
С БСП СЕ ЖИВЕЕ, С ГЕРБ СЕ МРЕ
339
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Плашат ви с БСП. Те иначе се бият в гърдите,че са демократи. А се оказа, че са всъщност демокради.И то некадърни демокради, защото страната е в руини. Но няма дойде БСП, а ще дойде широка националноотговорна коалиция. Дано разумът надделее.
338
1
 
10
 
! Отговори
pppppp75 преди 11 години
Дянков много натисна банките. Определено го мразят. Имат голяма ликвидност и трябва да смъкват лихвите.
337
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нали ТЕ го създадоха ---плоският данък?
336
5
 
25
 
! Отговори
13! преди 11 години
Горната новина е още една причина да НЕ гласувам за комунистите.
335
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДрОгарите да обеснят защо за избори правяткоалиция винаги с *** партии, а тази година сцели 4, вкл. партията на цар Киро, затова ли въдятциганите 20год., за да ни пияткръвчицата с тяхнапомощ?Трябва да си луд или ***, за да гласувашза антибългарската партия БъСъПъ.
334
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дойде ли БСП на власт ви е е.ана мамата. Единствено *** ги очаква по-добър живот, с повече лежане и повече ядене. Това е което може да ви гарантира БСП.
333
14
 
12
 
! Отговори
БАЙ ВИ ГАНЯ преди 11 години
КОИТО И ДА ДОИДЕ НЯМА СПАСЕНИЕ ЗА ВАС КАК ДА ВИ ГО КАЖАА КОЛКО ПЪТИ ВИ КАЗАХ ЗА ГЕРБ ЧЕ СА ВИРУСИ СЕГА НЯМА СПАСЕНИЕ НЯМА АНТИВИРУСНА ДА ГИ ИЗЧИСТИ ТЕЖКО ВИ
332
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До kulio Щооо, ти данъчен ли си? :) Кво те брига?
331
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Samo izklu4itelni naivnizi vqrvat na podobni vredni bezumiq. Badete sigurni- ili 6te vi izmislqt nov danak ili 6te e sa6tiqt no s novo ime. Sprete tazi komunisti4eska papla4
330
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дойде ли БСП на власт плоският данък отпадаТова ще е най-малкият проблем. То БСП не са нито Социалисти, нито Комунисти, а само една шайка престъпници. Както и всички останали на политическата сцена..за съжаление.
329
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
По времето,когато Борисов беше кмет на София, той лансира идеята Кремиковци да бъде разрушен и там да се построи бизнес селище. Впрочем, Кремиковци е една от най-големите производствени бази на Балканския полуостров със стратегическо значение. Казват, че в момента Кремиковци се реже на скраб. Ако е така, това е поредното национално предателство и престъпление.
328
2
 
20
 
! Отговори
Димитър Благоев преди 11 години
Абе чадо, не го ли въведохте вие плоския данък??? Тогаз много го хвалихте, сега точно в криза ще намалявате доходите на хората. Защото увеличаването на данъка върху доходите си е чисто намаляване на парите на хорицата. Тия моите наистина са изтрещели.