Декларациите на служебните министри – подадени със задна дата

Асен Василев още бил президент на фирма, обяви Яне Янев
Обновена: 29 мар 2013 17:40 | 29 мар 2013 15:35,
76
Декларациите на служебните министри – подадени със задна дата
Яне Янев. Снимка: архив Булфото

РЗС са внесли два сигнала в прокуратурата, касаещи министри от служебното правителство. Единият засяга всички членове на кабинета, а другият – конкретно министъра на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев.

По данни на РЗС, представени днес от лидера на партията Яне Янев, всички министри от служебното правителство са попълнили декларации с невярно съдържание. По думите му те закъснели с предоставянето на декларациите си за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, попълнили ги със стара дата на 21 март и поради липса на свободни входящи номера за предходни дни в администрацията на президентство им сложили изходящи номера.

В типичния си стил Янев разказа подробности около извършването на нарушението все едно е присъствал на събитията.

По данни на РЗС на 20.03 служители на Народното събрание се обадили в Министерския съвет и предупредили, че на този ден изтича последният срок за подаването на декларациите. След позвъняването се отзовал само министърът на здравеопазването Николай Петров. По думите на Янев всички останали са търсили възможност да “излязат от ситуацията“.

Според Янев “при форсмажорни обстоятелства и в паника“ те уведомяват администрацията на президентството за случващото се.

Стадната форма на самосъхранение им е изиграла лоша шега, обясни Янев. По негови думи на 21.03 те решават да подадат декларациите със задна дата. Обаждат се в администрацията на държавния глава, но оттам им отговарят, че няма свободни входящи номера за 19 и 20 този месец. Тогава “едно от лицата в тази сбирка“ предложило да се ползват изходящи номера от деловодството.

Започва попълване на конвейер в едно истерично бързане, разказа Янев подробности около личните преживявания на служебния кабинет. Според данни на РЗС дори здравният министър, който вече си има декларация, решава да подаде нова с другите.

Осъществено е антидатиране – това е престъпление по НК и попълване на документи с невярно съдържание, разкри Янев нарушенията на министрите според правния отдел на партията му.

По-остри критики бяха отправени към министъра на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев, който по данни на РЗС, набавени от Търговския регистър и сайта на компанията, на която е съосновател, все още се водел нейн президент. Янев не отговори конкретно на въпроса дали се е съобразил с това, че промените в Търговския регистър се отразяват след време и че сайтът на компанията може просто да не е обновен.

В изявлението си Яне Янев отново остро нападна държавния глава Росен Плевнелиев, който според лидера на РЗС е виновен за всички тези нарушения. РЗС поиска Плевнелиев да освободи Василев от поста му, той “да си оправи документите“ и после отново евентуално да го назначи. Лидерът на РЗС настоя още Плевнелиев да обясни действията на администрацията си и да каже “кой ще понесе отговорността“.

Днес направи впечатление, че Янев много е смекчил тона към служебния премиер Марин Райков. Лидерът на РЗС обясни, че Райков му направил добро впечатление на срещата им в сряда и се адаптирал по-добре, отколкото от РЗС очаквали.

По думите на Янев премиерът дори обяснил, че антикорупционните действия на РЗС са много важни за държавата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
4
 
! Отговори
Vida преди 11 години
Давай Яне, не ги оставяй да дишат спокойно. Щото правилата в тая държава първо политиците касаят. Да са изрядни, че и ние да ги следваме.
23
4
 
3
 
! Отговори
милан преди 11 години
Това е пример как трябва да се прави политика в България какъв да бъде българския политик-открит и честен с гражданите. Ще гласувам за Яне този път. ШЩе дам шанс на умния политик
22
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Яне доказва, че е единствения политик у нас, който назовава нещата с истинските им имена. Браво, Яне, мачкай корумпираните комунисти.
21
4
 
2
 
! Отговори
мелани преди 11 години
По статистика едва 10% от сегашните депутати са РАЗПОЗНАВАЕМИ ОТ НАРОДА. С други думи - хората познават само 25 депутати от всичките 250...Г-н Янев е прав: за какво да ги храним останалите???
20
3
 
3
 
! Отговори
нора преди 11 години
Извода какъв е - има факти, които са БЕЗСПОРНО верни. Евала на Яне за смелостта му!
19
1
 
2
 
! Отговори
илина преди 11 години
Ама много си личат злобните зле прикрити и дребнави комунистически коментарчета. Интрижките им едни такива разпозбнаваеми, все дирят под вола теле Уотъргеит им се привидяло. И гея станишев все го дава умник. Мачкаи Яне че едва ги дишам
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
..Започва попълване на конвейер в едно истерично бързане..ами държавата ни е прогнила от ненужна, раздута администрация. президентът не трябва да се грижи за стойката на знамето, нито министърът за разклонителя за ток. някой очевидно се е сетил в последния момент, че пропускат срокове и е почнал да прозвънява на конвейер и да събира документи на конвейер. защо тези декларации не са били уредени в срок? президентът ли е виновен? яне, яне - бори се бюрокрацията и некомпетентността.
17
2
 
1
 
! Отговори
camokovliq преди 11 години
Учудващо е как повечето хора не мислят сами, а приемат за чиста монета това което им казват медиите, кото са платени и зависими. Има ли медия, която да седи зад Яне, така както тв 7 седеше зад Боико? Или както нова и бтв дедят зад всеки които е на власт? Е, помислете малко преди да плюете и особено когато гласувате. Яне се изгради сам през тези години. И тои е допуснал своите грешки, но що се отнася до интересите на България никога не е грешил.
16
4
 
3
 
! Отговори
savov преди 11 години
Яне доказва, че е единствения политик у нас, който назовава нещата с истинските им имена. Браво, Яне, мачкай корумпираните комунисти.
15
4
 
4
 
! Отговори
ralica преди 11 години
Влез в политиката - смени системата!" Евала на РЗС!
14
3
 
3
 
! Отговори
haho hihi преди 11 години
Напълно съм съгласен. Яне Янев е част от политическия живот в България от зората на демокрацията. Няма разни драскачи на заплата на Позитано да го спрат.
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само гледайте този образ , ако нещата за ГЕРБ се променят в негативен аспект. Как ще промени поведението си и отново ще почне да плюе по тях. Такива хора трябва да се заличат от политическата карта.
12
4
 
1
 
! Отговори
smqh v zalata преди 11 години
Честно казано, преди и аз не го вземах насериозно този човек. Но сега, на фона на пълното безсилие на сегашните ни политици, неговата смелост и борба за справедливост изпъкват, просто ми се набиха в очите. ЧЕСТЕН ЧОВЕК Е Г-Н ЯНЕ ЯНЕВ! ВЯРВАМ МУ.
11
3
 
2
 
! Отговори
abrakadabra преди 11 години
ЯНЕ ЯНЕВ ПРЕМИЕР!
10
1
 
3
 
! Отговори
123 преди 11 години
и аз ще гласувам за него,станахме вече 3-***,а забравих и "жена"му,значи 4-***
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
което означава, че и в администрацията на президенството и останалите министерства работят шуро-баджанаци, които не си вършат работата. не е работа на висш служител да знае, че куриерът идва в 10.43 или че в 16,28 свършват входящите номера, особено когато не е работил в новата си институция. тази мизерия ще продължи, докато се назначават роднини без конкурс навсякъде и по всяко време. министрите бяха заети да оправят бакии на герб, юристите им трябваше да са подготвили всичко.
8
7
 
2
 
! Отговори
Христова преди 11 години
Яне винаги е казвал истината. Бил е прав и затова е неудобен на всички политици. Тои не е креслива сврака като Волен Сидеров а е демократичен и честен Нека говори!Има кои да го чуе.
7
5
 
2
 
! Отговори
Станева преди 11 години
Яне винаги е казвал истината. Бил е прав и затова е неудобен на всички политици. Тои не е креслива сврака като Волен Сидеров а е демократичен и честен Нека говори!Има кои да го чуе.
6
6
 
3
 
! Отговори
Илиева преди 11 години
Блестящ оратор, с ясна изчистена мисъл, безупречен правоговор, това е Яне Янев-политик изградил се сам без комунистическа фамилия, без досие, без натегачество Ще гласувам за него !
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
аз тук не намирам някакви огромни проблеми при министрите. това е ужас, с който се сблъсква всеки нормален българин при работа с администрация. 1/2 от министрите живеят в чужбина и няма как да знаят за безумните ни форми, бумаги и наредбички, които се променят всеки 2-3 часа. те са приели да станат част от кабинета и е трябвало хора, на КОИТО ИМ СЕ ПЛАЩА ЗА ТОВА, да ги уведомят навреме какво има да се подава, кога и в какви срокове. Стига буквоядство, важно е сега да не са на 2 позиции.