Пенсионерите няма да ги огрее за добавки по Великден

От 1 април обаче пенсиите скачат, припомни социалният министър
Обновена: 29 мар 2013 11:24 | 29 мар 2013 10:08,
138
Пенсионерите няма да ги огрее за добавки по Великден
Деяна Костадинова Снимка: БТА

Не е възможно да бъдат отпуснати великденски надбавки за пенсионерите, категорична беше социалният министър Деяна Костадинова. 

Основната част от тези около 41 млн. лева, които служебното правителство ще отдели за социално подпомагане на най-уязвимите българи, ще бъдат насочени към трайно безработните, уточни тя пред Нова телевизия. 

„В тази сума, която освободихме, не бихме могли да включим великденски надбавки“, отбеляза социалният министър.  Тя подчерта обаче, че от 1 април пенсиите ще бъдат увеличени и има готовност за разплащане в съответните срокове.

Възникнал обаче въпросът как да се процедира, тъй като след скока част от пенсионерите няма да могат да получат следващия отоплителен сезон енергийни помощи, защото ще надхвърлят границата, до която парите се отпускат.

„Това се оказа предизвикателство – как да посрещнем този казус. От една страна, имахме желание да отворим границата, за да може тези пенсионери да влязат в праговете за енергийно подпомагане, но веднага бяхме обвинени, че залагаме дългосрочни мерки, които прехвърляме на следващото правителство. Но това не означава, че се отказваме от идеята. Колегите работят и имат вариант, с който с една малка промяна в наредбата ще дадем възможност тези пенсионери, които надхвърлят границата, отново да бъдат подпомогнати в следващия отоплителен сезон“, разясни Костадинова.

Във връзка с постановлението на Министерския съвет за отпускане на близо 41 милиона лева за програми за заетост, за изплащане на обезщетения и помощи за домакинствата Костадинова обясни, че тези пари ще дойдат основно от издръжката на министерствата.

По нейни думи почти 20 милиона лева идват от строежа на автомагистрали. Костадинова обясни, че след задълбочен анализ в строителното министерство и в АПИ е установено, че тези пари няма да могат да бъдат усвоени до края на годината и затова е по-добре да отидат в помощ на бедните хора.

Министърът отхвърли и обвиненията, че заради осигуряването на тези 41 милиона лева може да има нови безработни и стачки или да бъдат засегнати планирани инвестиции. „Направили сме разчетите така, че по никакъв начин да не бъдат засегнати инвестиции, които са планирани и тези, които могат да бъдат изхарчени до края на годината“, посочи тя. 

„Основната част от парите трябва да бъдат насочени за заетост, тъй като това е най-продуктивният начин да бъдат подкрепени безработните, да се върнат на пазара на труда. По този начин, от една страна, инвестицията, която държавата прави в тази уязвима група, е инвестиция срещу продукт – те получават доходи от труд, плащат социални осигуровки, плащат здравни осигуровки, не се маргинализират и остават на пазара на труда”, обясни още социалният министър.

Подкрепени ще бъдат дълготрайно безработните, обезкуражените лица, които могат чрез програмата „От социални помощи към осигуряване на заетост” да бъдат включени към пазара на труда. По думите на Костадинова могат да се подкрепят майките с малки деца, за да се върнат отново на работа, хората с увреждания с цел осигуряването на тяхната заетост, както и хората, които искат да започнат малък и среден бизнес.

"Най-спешната задача на правителството е да не разрешим корабът да потъне. Имаме обаче и по-амбициозната задача, след като успеем да закрепим положението, да започнем да работим и върху дългосрочните мерки", увери Деяна Костадинова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
3
 
0
 
! Отговори
Hristijanski praznik преди 11 години
Velikden e HRISTIJANSKI praznik. Tija pensioneri, deto si obichat komunizAma ne trjabva da poluchat dobavki. Dajte im po edna himikalka da pishat donosi do DS- te tova praviha 50 godini!
104
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
super... ne e i nujno.na decata da dadat 100 pati po dobre.
103
1
 
8
 
! Отговори
Баси гаврата преди 11 години
Гледайте, герберасти, какъв як пенсионерски шут ще получите на изборите в */аните ***. Получавате го и от мен - внука.
102
3
 
1
 
! Отговори
Mangalov преди 11 години
hahahaha....shodni misli imat i bg pensionerite ibg kandidat pensionerite:" bg mafiotskite partii nyama da gi ogree tasi godina!"," bg darjavnite slujiteli nyama da gi ogree mestz mai s darjavni zaplati", "bg hazna nyama da ya ogree tasi godina - balgarite i balgarkite kato sprat da plastat 20% DDS i drugite danatzi i taksi" !!! hahahahaha...i bez drugo pak se nasosaha mnogo izlishni ministri i ministerstva, sekretari i sekretarki. Ste rejem mnogo! pazi se! padat ministri i min. slugiteli!!!l
101
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хайде дружно и задружно, да се вдигнем и да покажем на цялата политическа *** че не ни устройва да ни казват че това не може и онова не може! Нямало било пари за това и онова що се касае за народа. Да им показваме всеки ден че искаме реално увеличение да доходите на народа още от следващите месеци! Всички дружества да станат държавни и под постоянен контрол срещу корупция. Само ни лъжат и вдигат цените на ВСИЧКО, а ама тока и парното сега щели да поевтинеят, ама преди летния сезон нали.А после
100
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е-еее, сега - БГ пенсионера ще може да си пасе зеленко на воля!200ЛВ. Хайде сега, в редичка по двама да пускате бюлетинката.... А-ааа,и да не забравите да благодарите!!!Тъй де! Тя политическата крадлива ГМЕЖ - наричаща се "ЕЛИТ" - се е загрижила за вас!На вас, и това ви е много - ако питате всичките седемдесет и кусур партии и партиики и сдружения и групички... То за тях няма да останат парички за *** да дадат нещичко - Щото тя, европата - нали вика - правата на хората,малцинствата,интеграция....ала-бала.*** И *** НАРОД!!!
99
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Индексирането на пенсиите влиза в сила от 1 април.Минималната пенсия за стаж и възраст нараства с 5 лева до размер от 150 лева, а максималната пенсия става 770 лева. С актуализирането на пенсиите около 70 процента от хората с право на пенсия ще имат доход над 200 лева.Ихаа!70 процента над 200 лева!Бравос!Ашколсун!Е-еее, сега - БГ пенсионера ще може да си пасе зеленко на воля!200ЛВ. Хайде сега, в редичка по двама да пускате бюлетинката.... А-ааа,и да не забравите да благодарите!!!Тъй де!
98
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мене ме съмнява да е имало пенсия при Хан Крум :) Представяте ли си какво увътряне ще да е било за инвалидност при това рязане на крайници?
97
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Индексирането на пенсиите влиза в сила от 1 април.Минималната пенсия за стаж и възраст нараства с 5 лева до размер от 150 лева, а максималната пенсия става 770 лева. С актуализирането на пенсиите около 70 процента от хората с право на пенсия ще имат доход над 200 лева.Ихаа!70 процента над 200 лева!Бравос!Ашколсун!Е-еее, сега - БГ пенсионера ще може да си пасе зеленко на воля!200ЛВ. Хайде сега, в редичка по двама да пускате бюлетинката.... А-ааа,и да не забравите да благодарите!!!Тъй де! Тя политическата крадлива ГМЕЖ - наричаща се "ЕЛИТ" - се е загрижила за вас!На вас, и това
96
2
 
4
 
! Отговори
аяож преди 11 години
Пак Станишев е виновен разбира се
95
2
 
11
 
! Отговори
Хан Х преди 11 години
При Хан Крум не зная колко е била пенсията,но знам че са рязали пръсти,ръце и глави на крадците.
94
0
 
11
 
! Отговори
АЗ преди 11 години
Господа от парламента и...Елате в Силистра и област да видите"*** гета"-та те на нас трябва да дават бе хора!!!ОК-РЯПА ДА ЯДЕ!А,ТОЛКОВА СВЕСТНИ ХОРА ГЛАДУВАТ,ТАКИВА,КОИТО СА СЪЗДАВАЛИ,ВЛАГАЛИ В ДЪРЖАВАТА.НЕ Е РАСИЗЪМ ДА КАЖА,ЧЕ ТОВА НЕ Е СОЛИДАРНОСТ,НЕ СПЕКУЛИРАЙТЕ С ТАЗИ ДУМА!ТЯ ПРОСТО Е НЕДОПУСТИМА ЗА НАШИЯ РЕЧНИК ВЕЧЕ!
93
3
 
11
 
! Отговори
писна ми преди 11 години
тия от герп- боковци, цветановци, фидосовки и други искат най-нагло с народни пари да купят ромските гласове. явно стачките бяха малко, ама нейсе пак ще възстанем срещу мутрите и срещу царя слънце.
92
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това е голям грях, дето се подиграват така с пенсионерите.А тия 40 милиона ще са официален подуп за ***.Другите няколко стотин милиона от черната каса на ГЕРБ, ще се раздават по изборите.За никой не е тайна, че избирателната активност пак ще бъде ниска, и пак *** ще решават изборите.
91
2
 
10
 
! Отговори
КАН КРУМ преди 11 години
ПОРЕДНОТО ИЗТОЧВАНЕ НА НАШИТЕ ПАРИ В ПОСОКА КЪМ ЕЛЕКТОРАТА НА СМОКО КАТО ПРЕДИЗБОРНИ НАГРАДИ.ХАЙДЕ КАЖЕТЕ ЧЕ НЕ Е ТАКА.НЯКОИ ЩЕ МЕ УБЕДИ ЧЕ ТЕЗИ ПАРИ ЩЕ ИДАТ ПРИ БЪЛГАРСКИТЕ ПЕНСИОНЕРИ ИЛИ ПРИ БЕЗРАБОТНИ БЪЛГАРИ -НЕВЯРВАМ
90
2
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
До detelina ЧЕ,ДОСЕГА ОТ 3,5 ГОДИНИ НЕ ПОМНЯ НЯКОГА ДА ГИ Е ОГРЯВАЛО,ГОРКИТЕ.СЪГЛАСЕ СЪМ С ТЕБ
89
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
masturbation level: HARD
88
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Въййййй,бедните лумпенизирани пенсионери!Нема да папате агнешкоооо.Пак търчете да гласувате за милиционер/комунистическата ХУНТА!Да измрете по бързо дано!....Че нормален българин няма да остане на тази територия...
87
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тази е трудна за рисуване
86
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До пенсияПенсия, ти за толкова години не се научи да пишеш? Трябва да имаш навярно поне 65.Хайде стига вече с това Й, където не му е мястото - чорбаджиИте.