ГЕРБ води на БСП с 4.5%, „Атака“ качва до 5.5%

ДПС запазва позиции, партията на Кунева е на ръба за влизане в НС
Обновена: 1 апр 2013 14:54 | 1 апр 2013 12:12,
948
ГЕРБ води на БСП с 4.5%, „Атака“ качва до 5.5%
Личният рейтинг на Борисов пада, но все още води на Станишев. Снимка: архив, БТА

Малко преди старта на предизборната кампания електоралната битка между двете основни политически сили остава в полза на доскорошните управляващи – 21.9% за ГЕРБ срещу 17.4% за БСП. Това показват данните  на социологическо проучване за обществените нагласи на Алфа Рисърч, проведено в периода 22-27 март 2013 г.

Спрямо януарското проучване на Алфа Рисърч ГЕРБ увеличава преднината си от 2% на 4.5%. Най-силен ръст бележи „Атака“ – от 1.9% на 5.5%.

ДПС запазва в общи линии позициите си (4.8%). Тенденцията обаче е на спад в подкрепата му спрямо парламентарните избори през 2009 г. Движение България на гражданите също губи привърженици (от 5.6% на 3.9%), но има сериозни шансове да бъде петата партия в 42-то Народно събрание.

Две политически сили – ДСБ-Единство (1.8%) и НФСБ (1.6%) на създателя на СКАТ Валери Симеонов, са с най-голям потенциал да атакуват 4%-та бариера, особено при по-ниска избирателна активност.

Хипотетична партия на всички протестиращи събира 14% желание за подкрепа, но тези гласове не са консолидирани и не се насочват към определен политически субект. 28% все още не са решили дали и за кого да гласуват, а това може да предизвика редица изненади  по време на кампанията, коментират социолозите.

Оставката на Борисов е довела  до консолидация вътре сред привържениците на ГЕРБ и повишаване на мобилизацията им за гласуване, отчитат от Алфа рисърч. Партията бележи ръст от 1% спрямо януари и достига 21.9% подкрепа сред всички избиратели. Запазва добри позиции в по-младите и средни възрастови групи, в градовете със силни кметове и по-малките населени места, но е в отстъпление в областни центрове с тежки икономически проблеми и по-силни протести.

Още по темата
При БСП, обратното, е налице негативен тренд  и поне за момента тя не извлича електорални дивиденти от социалното недоволство. Бележи спад с 1.5% спрямо януари (до 17.4%), като мобилизира твърдите си симпатизанти, но не успява да прибави нови. Доколкото на този етап може да се очертае някаква по-обща тенденция, БСП губи в две посоки – първо, от  центристките избиратели със средни и по-високи доходи, заети в частния сектор, които по всяка вероятност  са притеснени от заявената политика за вдигне на данъци и осигуровки, и второ, от най-нискодоходните групи, които  все още остават пасивни, или се ориентират към нови протестни партии.

Сред  губещите от протестите на гражданите е и Движение България на гражданите – спад от 1.7% спрямо януари. Сегашните 3.9% от всички избиратели й дават шанс за присъствие в следващия парламент, но кампанията ще е от ключово значение за партията на бившия еврокомисар Меглена Кунева, посочват социолозите.

Така, ако изборите бяха днес, при около 55-57%  избирателна активност (3 млн. 500-600 хил.) ГЕРБ би могъл да достигне около 35-38% от действителните гласове, БСП – около 30%, Атака и ДПС по около 10%, а „България на гражданите“ – 4-5%. От това, дали и други политически сили ще преминат бариерата и съответно, какъв ще бъде „бонусът” от преразпределението на гласовете на останалите под чертата партии, ще зависи каква коалиция ще се формира и до колко устойчиво би било следващото управление и парламент.

За разлика от предишни избори обаче, когато имаше вълна на надежда към новите партии и кампанията не беше от водещо значение, сега точно тя ще е определяща както за позициите на големите, така и на по-малките политически сили, смятат социолозите.

Лидерите на двете основни политически сили Бойко Борисов и Сергей Станишев губят част от подкрепата си. Борисов влиза в предизборната кампания с 25% доверие срещу 44% недоверие, а Станишев - съответно с 20% на 48%.

Положителен баланс е налице единствено в отношението към президента Росен Плевнелиев. Начинът, по който се справи с предизвикателството по съставяне на служебното правителство, му позволява да запази одобрението на 32% от пълнолетните жители на страната срещу 19% неодобрение.

Очакванията към служебното правителство и премиера са по-скоро резервирани. Един от всеки петима е убеден, че кабинетът ще успее да стабилизира ситуацията в страната. Служебният премиер Марин Райков е непознат за огромното мнозинство от избирателите - 74% изразяват неутрално отношение към него в първите седмици от работата му, 17% положително и 9% - отрицателно. Към момента кабинетът Райков получава подкрепа предимно от дясно-центристки избиратели, докато отношението на левите и радикално настроените български граждани е преобладаващо негативно.

Мнозинството от пълнолетните жители на страната подкрепят изцяло (55%) или отчасти (38%) протестите. Готовността за участие в тях обаче е по-ниска. Склонни да изразят недоволството си, излизайки на улицата, са около една трета от българите, предимно младите поколения до 30-годишна възраст.

Ключов фактор за консолидиране на общественото недоволство са икономическите проблеми и свързаните с тях искания (92%). Доста по-ниска е популярността на политическите искания – едва 20% биха застанали зад такива. Това обяснява защо като по-важни резултати от протестите се възприемат намаляването на цените на тока и проверките в електроразпределителните дружества (67%), отколкото политически следствия като предизвикването на предсрочни избори (47%), отбелязват социолозите.

65% смятат, че гражданският натиск ще отшуми след изборите, срещу 34%, които са на мнение, че ще се установи траен контрол над управлението.

Проучването е представително за пълнолетното население на страната. Проведено е сред стратифицирана по тип населено място извадка от 1050 пълнолетни граждани, подбрани по метода на квота въз основа на признаците пол, възраст и образование.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


948
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
813
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе в другите дуржави изборите защо не се купуват? Може би, защото хората не се продават? Вместо да ви е срам и да мълчите само мрънкате, че политиците манипулират вота, но не е ли по - тревожно кой се е продал от това кой кого е купил? Не е луд тоя, дето дава баницата..
812
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хахаха егати наглоста- тези които докараха цял един народ до лудост,сега искат да изкарат и гн.Сидеров луд
811
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако резултатите от изборите случайно не удовлетворят някой, нови избори ли ще има? И докога така?
810
5
 
7
 
! Отговори
saipemable преди 11 години
Поздрав за БББългароубиец с изпълнението на Натали(О,Боже какой мужчина)YOUTUBE
809
20
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
АТАКА са единственото спасение за България, а Сидеров е най-добрия български политик и държавник. Преди го усмиваха и го изкарваха луд, но дойде време да разберат, че той е прав и че ако не си върнем България ще я загубим
808
18
 
17
 
! Отговори
мафия преди 11 години
Долу крадливите партии дпс,бсп,герб,да гласуваме за атака или нфсб.
807
5
 
16
 
! Отговори
Страх преди 11 години
И при миналите избори социологическите проучвания се разминаха с много проценти от реалните резултати. Българнът се страхува да отговаря честно на въпросите на агенциите ,защото всички в България смятат,че те не са анонимни и много лесно може да бъде идентифициран интервюирания.Оттук нататък ,най-много гласове в социологическите проучвания събира този, от който хората ги е страх най-много....и тази партия получава най-много спад в изборния ден.
806
7
 
8
 
! Отговори
отвратен преди 11 години
Уверих се че народа е *** и късопаметен . Изводът идва от партията на Буда. Стамишко да не се муси , а да разбере , че Буда нямаше да ни пали , ако те бяха читави в тройката крадци. Народа обича да го лажат. Не го ли лажеш , друг , че го лаже.Пак същите *** се канят да лапат отбаницата. Всички гласуващи за гроб са хора облагодетсвани от герберясалите. Начначени на работа по стар партиен принцип на БКП.Картинката се повтаря. Всички имат сметка народа да не гласува. Простия народ не го ра
805
19
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
АТАКА вече са втора сила в парламента
804
2
 
23
 
! Отговори
умерен преди 11 години
Таз статия ще изглежда смешна на 12 Май, 9 вечерта.....тогава честните червени милионер- цоциолози ще обясняват как всъщност са допуснали една малко грешка от около 15 %.
803
5
 
23
 
! Отговори
васил преди 11 години
Процентите показват само съотношението кой колко е платил на социологическата агенция няма нищо общо с избори или партии. Цецо, не си харчи парите за глупости ще ти трябват за адвокат.
802
0
 
7
 
! Отговори
До страшния съд преди 11 години
Този списък го четем от няколко месеца по всички възможни форуми. Броят на имената е 0.001 % от пълния списък. На какъв принцип с подбрани. Сигурен ли си, че и твоето име не е вътре.
801
8
 
6
 
! Отговори
Питам преди 11 години
До f-16 Какво е НФСБ - нови фашисти срещу България ?
800
8
 
7
 
! Отговори
Ех преди 11 години
До Анонимен А колко богати бяхме след Луканов и Виденов. Ех, спомени сладки, ех минало незабравимо.
799
10
 
7
 
! Отговори
f-16 преди 11 години
НФСБ влизат в парламента с група от 20 души. Това е сигурно.
798
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Verno golemi *** sme balgarite.Za kvo predsro4ni izbori kato vse dni i sa6ti mucuni.Zaslujavame si sudbata
797
12
 
19
 
! Отговори
italy преди 11 години
Тия явно се шегуват първо априлски.Освен Цецо и Фидоската не виждам кой *** ще гласува за ГЕРБ
796
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да дойде сивият ван с многото антенки :)
795
2
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Не разбирам българите, те сигурно са мазохисти 23 год. България се ограбва и се отнемат социални права от тези същите двамата които са на снимката и като гледам рейтингите им просто не вярвам на ушите си както каза един професор.
794
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И БУДА РЕЧЕ ДА ДОЙДАТ ТРАКТОРИТЕ