Плевнелиев иска подновяване на диалога в Тристранния съвет

Президентът си пожелава позитивна предизборна кампания
3 апр 2013 21:00, Елка Василева
16
Плевнелиев иска подновяване на диалога в Тристранния съвет
Росен Плевнелиев. Снимка: архив, Булфото

Президентът Росен Плевнелиев призова за подновяване на диалога в Националния съвет за тристранно сътрудничество /НСТС/ и за национално отговорно отношение.

Държавният глава, който днес завърши двудневното си официално посещение в Унгария, каза това в отговор на журналистически въпрос за напускането на работодателските организации от тристранния съвет заради несъгласие с промените в Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни, обществени и други длъжности в публичния и частния сектор, предаде БТА.

Според предложените от лидера на РЗС Яне Янев промени всички представители на НСТС - синдикалните лидери и представителите на работодателските организации трябва да декларират доходите и имуществото си пред Сметната палата.

Служебното правителство няма вина в този случай, каза Плевнелиев. Президентът каза, че за него има въпрос, на който все още не е получил отговор - защо е трябвало да чакат толкова много време работодателските организации, както и други организации в България и те не са реагирали, когато законът се разглеждаше в парламента. Например неправителствените организации реагираха навреме и те успяха да посочат ясно проблеми, които те видяха и които бяха отстранени, допълни Плевнелиев.

Той заяви, че не трябва да се очаква от президента да променя закони - той няма това правомощие, както и че не може да се очаква от служебното правителство да направи същото, тъй като в момента парламент в България няма.

Работодателите могат и трябва да работят заедно със служебното правителство, защото има спешни мерки, които се нуждаят от нашето общо одобрение, каза държавният глава. Той изрази надежда, че ако има проблеми с един или друг законопроект, приет в последния момент, 42-рото Народно събрание може да ги отстрани чрез качествени дебати в самото начало от дейността му, а също може да се сезира и Конституционният съд.

Това е моето послание - в рамките на Конституцията и законовата база, която има в България, да решаваме включително и такива проблеми, появили се в последния момент, каза Плевнелиев.

Държавният глава очаква проблема да се адресира там, където може да получи своето решение. "Ако той е бил адресиран в 41-вото Народно събрание, щеше да бъде решен там. Сега идва след 40 дни новия 42-ри парламент, със сигурност може да бъде решен там или от Конституционния съд, но нека да спазваме правилата в държавата и да адресираме проблемите там, където могат да получат и своето решение", каза Плевнелиев.

Президентът каза, че си пожелава позитивна предизборна кампания, на идеи и конкретни ангажименти, а не ежедневни партизански битки и допълни, че това зависи от политиците.

Нацията има нужда от национално отговорно отношение, ясни програми, ясни ангажименти, те да се адресират и да се решават, каза Плевнелиев.

Президентът посочи, че служебното правителство ще помогне много и поетите от него ангажименти се изпълняват. Ще бъдат подготвени законопроекти за антимополно законодателство в енергетиката, нов законопроект за ДКЕВР, нов закон за средното професионално образование, промени в закона за иновациите.

Плевнелиев посочи, че някои важни реформи бяха отложени като водната реформа и реформата в сектор "Сигурност" и допълни, че има много работа за вършене от първия ден на новия парламент. Затова президентът призова за по-малко противопоставяне и повече национално отговорна работа.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
0
 
! Отговори
siana преди 11 години
Той си пожелавал мирни кампании!!! Те не спряха да се плюят и да си вадят кирливите ризи,и да се спотайват после,МНОГО ЖАЛКО ЗА НАРОДА!!!! къде са нашите права и свободи,кога ще може гражданина да подведе под отговорност ,,уважаемия,,политик!
13
1
 
0
 
! Отговори
Ивайло Бърдоквата преди 11 години
След толкова много неясноти около състоянието на държавата предлагам. 1 Създаването на програма за комплексно развитие на държавата одобрена чрез референдум . Тази програма да бъде създадена от комисия в която да влизат наши специалисти доказали своите професионални качества:инженери,икономисти,лекари, прависти. 2.Да се вземе решение,че всяко независимо от коя партия правителството е длъжно да следва тази програмата.От тук на татък, която и партия да дойде ще отговаря защо не се справя с поставените задачи За да се получи всичко това трябва да се върви по следния път1.Да се национализира
12
1
 
0
 
! Отговори
Караджата преди 11 години
За вас Плевнелиев с големия имот в Гърция как ли сте пестели от закуски. След толкова много неясноти около състоянието на държавата предлагам. 1 Създаването на програма за комплексно развитие на държавата одобрена чрез референдум . Тази програма да бъде създадена от комисия в която да влизат наши специалисти доказали своите професионални качества:инженери,икономисти,лекари, прависти. 2.Да се вземе решение,че всяко независимо от коя партия правителството е длъжно да следва тази програмата.От тук на татък, която и партия да дойде ще отговаря защо не се справя с поставените задачи За да се п
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Чудо голямо прекратен бил социалният диалог!!! Че кога го е имало от 23 години??!! НСТС е само едно средство за масовото лобистко и коруптивно провеждане на интересите на българските олигарси крадци на 45 тодишно народно имущество. Нямаха никакви отговорности държавата отговаряше за всичко. За тях само беше поредно място и начин да си налагат интересите в името на някакъв фантамагористиченсоциален мир. И какво социално имаше досега в резултат на НСТС.??? 80 % бедност!!! И беззаконие!
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е как ще стане господин президенте, работодателите излизат от тристранката, защото не искат да декларират имуществото си. И основателно ако декларират, българите скоропостижно ще се гътнат български богаташки КВАРТАЛИ по Калифорния, по Флорида, по Италия, по Париж, по Лондон, из Канада, да не говорим за Гърция и Германия, господин президент там вие сте познавач. И откъде така забогатяха, да не би да намериха в мазето на селендурските си къщи сандъка с жълтици на дядо?
9
1
 
1
 
! Отговори
Кой, кой е? преди 11 години
Грег Паласт - Да. Нека да преминем към разкритията ни. Чрез предоставените документи установихме, че в основни линии Международният валутен фонд и Световната банка изискват от отделните държави да подписват тайни споразумения, с които правителствата се съгласяват- да продават основните си активи;- да предприемат икономически стъпки, унищожителни за народите им става въпрос за средно около 111 (сто и единадесет) изисквания. Заплашват ги, че в случай на неизпълнение ще им бъдат отказвани каквито и да било международни заеми. А никой не би могъл да оцелее без заеми, независимо дали става въ
8
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И да искахме да си изберем по-безличен президент,който единственото за което го бива е да говори лозунги и популизми трудно щяхме да успеем.Разбирам,че президента е приятел с част от големите бизнесмени и олигарсите,но да ги защитава е грозно и непонятно.На хората им омръзна да ги грабят най-нагло и после да им казват,че се некадърни и завистливи и завиждат на богатите.
7
3
 
1
 
! Отговори
ДИМИТРОВ преди 11 години
ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА КОМЕНТАР 7 : ТОЗИ ГОСПОДИН Я ЗАПОЧНА ПРЕДИ ПОВЕЧЕ ОТ МЕСЕЦ ! ВИЖТЕ КАКВО СТАВА ДНЕС ВЪВ ВАРНА-ХОРАТА ВИКАТ ПСУВАТ И ТОВА *** ИМ ВИКА БРАВО И ГИ НАСТРОЙВА ЕДНИ СРЕЩУ ДРУГИ ! СПРЕТЕ ГО ,ЗАЩОТО НАКРАЯ ВИЕ ЩЕ ЯДЕТЕ КАЛЪЧКАТА !
6
2
 
1
 
! Отговори
ДИМИТРОВ преди 11 години
ЗА КАКЪВ ДИАЛОГ ГОВОРИШ БЕ ,ПЛЕВНЕЛИЕВ ? Я ВИЖ КАКВИ ГИ ТВОРЯТ ЖУРНАЛИСТИ ,КАТО БАРЕКОВ,КОЙТО НЕ МОЖА ДА СИ НАМЕРИ МЯСТОТО ОТ КОЯ ПАРТИЯ Е ! ХОДИ КАТО ЛУД ОТ ГРАД НА ГРАД И НАСАЖДА ОМРАЗА МЕЖДУ ХОРАТА ,КОЯТО ВСЕ ОЩЕ НЕ Е ЗАТИХНАЛА ОТ ПРОТЕСТИТЕ . ПОМНЕТЕ МИ ДУМАТА ,АКО НЕЩО СТАНЕ СЛЕД ИЗБОРИТЕ ОТ РОДА НА ГРАЖДАНСКА ВОЙНА ИЛИ ДРУГО ПОЛОЖЕНИЕ,ВОДЕЩА ЗАСЛУГА ЗА ТОВА ЩЕ ИМА ТОЗИ *** И ЖУРНАЛИСТИТЕ ,КАТО НЕГО ! СПРЕТЕ ГО ВЕДНАГА ,ЗАЩОТО ИЗБОРНАТА КАМПАНИЯ ОЩЕ НЕ Е ЗАПОЧНАЛА ,А ТОЗИ ГОСПОДИНЧО Я
5
2
 
4
 
! Отговори
Анализатор преди 11 години
Плевнелиев първо да прибере лекомислената си съпруга от Икономедия! Нима Мишел Обама работи някъде? Нима френската президентша работи някъде? А Юлияна Плевнелиева работи. Без да си дава елементарна сметка, че с това ощетява всички останали фирми от този бранш в който работи. И то работи за масмедия. И на всичко отгоре за масмедията на ДС-олигарха Иво Прокопиев. Къде остава ролята на президента като безпристрастен представител на всички граждани при такава президентша? Иво Прокопиевиев отново трови България - този път Шумен. vsekiden. com/132623 Как ще се предприемат наказателни мер
4
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
plevnyo da sinemisli za vanshna nabutvacia na xorata s jilishta,che neim gie kupuval toi.
3
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
pravi vatreshna izolacia na ctenite s stereodur svetlosin dva santimetra i samozalepvashtise gumeni uplatnenia na vrati i prozorci i si podobre ot vanshna nabutvacia.sedem godini polzvam tova e.
2
1
 
4
 
! Отговори
панелен плъх преди 11 години
В нашия вход нямахме домоуправител и общината просто хвана един от нас за ушите и го назначи служебно и насила (кмета е от герб). Казали му - подготвяй хората за саниране иначе ще те глобим :(
1
2
 
5
 
! Отговори
бай Незнай преди 11 години
Туй момче уж президент пък всеки път настоява да си санирам панелката. Да не би щото до скоро беше строителен предприемач, а може би все още е - не знам.