Не можем да изнасяме толкова ток, че да включим всички мощности

Плоският данък трябва да се запази, категоричен е министър Василев
Обновена: 6 апр 2013 16:41 | 6 апр 2013 12:36, Елка Василева
236
Не можем да изнасяме толкова ток, че да включим всички мощности
Асен Василев. Снимка: Булфото

Няма как да изнасяме толкова ток, колкото да натоварваме всички налични мощности, заяви пред  Дарик министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев.

Според него от ниското потребление на ток в страната могат да се направят два извода. Първият е, че енергетиката ни не е пригодена за енергоефективно производство, а вторият - че самото производство върви със забавени темпове.

Заради ситуацията на намалено потребление и износ в момента се ограничават мощности, с изключение на ВЕЦ-овете. Министърът бе категоричен, че водата от язовирите се използва за производство на електроенергия.

За цената на тока министър Василев каза, че тя вече е по-висока заради различните добавки и тя влезе в сила от 1 юли миналата година. През март се намериха резерви, но в момента това се атакува в съда, допълни Асен Василев. По думите му всяко непремерено решение би се отразило на цената. Асен Василев бе категоричен, че банковата система няма да пострада заради ограничаването на мощностите на ВЕИ производителите.

Още по темата

„Ние не можем да тръгнем да затваряме мощности наляво и надясно и да пренапрегнем системата. Важно е да стигнем до балансирана система", категоричен бе Василев. По думите му балансът вероятно ще мине през затварянето на част от наличните мощности, преразглеждане на такса „пренос" в дългосрочен план и чрез други мерки. Енергийният министър бе категоричен, че преструктурирането на енергетиката не може да стане с магическа пръчка или в краткосрочен план.

В момента българският ток е „непродаваем" заради такса „пренос", каза още министърът. На въпрос защо не се намали такса „пренос", Василев отговори: „С подписа на един министър може да станат много неща, но аз няма да наруша закона". По думите му в закона са указани възможностите, сред които опасност за режим на тока, каквато у нас няма; екологична опасност - каквато също няма; както и проблем с енергийната инфраструктура, което също не се случва.

Освен това в закона е записано, че след приключване на критичната ситуация се признават разходите - т.е. ако министърът подпише подобно решение, само ще отложи проблема за няколко месеца. „Тъй като ние нямаме парламент, сега денонощно работим с ДКЕВР, за да решим проблема в дългосрочен план", заяви Василев. Той отказа да коментира дали такса „пренос" е обективно сметната или не, но бе категоричен, че тя е такава, каквато е изчислена от ДКЕВР и в момента трябва да се съобразим с нея.

България да стане вход за азиатски стоки към Европа, предложи Василев. По думите му около това може да се натрупат много сфери, които носят добавена стойност, свързана например с опаковане и транспортиране към крайната точка в Европа.

Плоският данък трябва да се запази, защото данъчната среда трябва да е предвидима, коментира още Асен Василев. По думите му в момента увеличаването на ставките няма да подпомогне икономиката, а и може да създаде проблеми със събираемостта.

На въпрос защо на България не й се получава да бъде привлекателна за чуждите капитали, въпреки че предлага много ниска данъчна тежест, Василев коментира, че това вече се случва. Той даде пример, че една от най-големите компании за безалкохолни напитки е преместила един от най-големите си центрове у нас, но не го е афиширала. „Да се върнем на основния въпрос - защо България не се ползва с доверието на Швейцария? Отговорът е, че ние имаме плосък данък около десет години. Нека остане още десет години и ще видим", допълни Василев. По думите му има много депозити на чужди граждани у нас.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


236
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
145
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Язък, този Министър се оказа БЕЗХАБЕРНИК, че и ПЛАШЛИВ...Ако чакаш, драги ДКЕВР да ти даде решение на проблема, има да чакаш... Те, ако бяха по-оправни, нямаше да сме на това дередже! Трябва да седнеш с тях, да АНАЛИЗИРАШ въведените правила за ценообразуване, и дадеш НОВИ такива !А гези приказки за плоския данък не са в тон с кризата - при криза се облагат високите доходи, както правят в Европата. На нас ни трябва облагане поне 20 % на месечен доход над 2500 лева...!
144
1
 
4
 
! Отговори
Един там преди 11 години
Абе тоз много уплашен
143
1
 
8
 
! Отговори
НАПРАВЕТЕ ТОКА преди 11 години
НАПРАВЕТЕ ТОКА БЕЗПЛАТЕН ТОГАВА!!!Имам дете и болна жена - астматик. Седим на студено, защото нямаме пари да плащаме на ЧЕЗ по 1000 лева на месец. Защо не направите тока безплатен в някаква часова зона? Вие, политиците, що за хора сте? Готови сте да нарежете на скрам АЕЦ, но не и да ни дадете евтин ток. Вие - политиците мразите хората и Бог. Скоро ще бъдете наказани. Анатема за вас!!! В ада аз ще се погрижа пещите да бъдат горещи за Вас.
142
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Между другата има още една опция, която никой не разглежда-еленергията да се изнася от НЕК-тогава таксите автоматично падат с 15 лева и всичко е ОК ! Но дабаверата с търговете в ТЕЦ МИ 2 и АЕЦ ще секнат.
141
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В 5 часа товара на системата е бил 2500 МВт.Козлодуй са на 1600 МВт, Мариците на 900.ВЕЦ над 1000 МВт.Сума доста над 2500- това означава че някой нелегално изнася ток в мътната вода.
140
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
При вариант 1 - печалба на търговците на еленергия при покупна 72 и продажна 92 лв за 1 МВтчас, с премахнати такси пренос достъп и т.н. - 60 млн. лв.При вариант 2 - печалба 480 млн. лева.- е затова е всичко това в енергетиката, БГ да плаща скъпият ток в който също са калкулирани големи печалби, а ефтиният да се изнесе и такси да няма.Е няма да стане, драги зрители.Да се затварят 40 % от мощностите и да пада цената на тока в БГ.
139
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
2.Енергиен център на балканите.Износ на цялата електроенергията произведена от АЕЦ и ТЕЦ МИ 2 - около 24 ГВтчаса, печалба на централите общо 350 млн. лева.Останалите 38 ГВтчаса мощности работят за вътрешно потребление- увеличение на цената на ел.енергията за бита и фирмите с 50 % и достигане на средноевропейските цени.Иначе загуба на НЕК от 2.5 милиарда лева.
138
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
1.Задоволяване само на собствените нужди.Годишно производство на еленергия само от АЕЦ Козлодуй,Марица изток 1,2 и 3 и ВЕЦ на НЕК - 42 ГВтчас, при цена от 72 лв. на МВтчас.Ще доведе до Намаление на сега действащата цена на тока с минимум 10 %.Печалба за НЕК от 300 млн. лева.Износ само около 3-4 ГВтч годишно.
137
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
mi.government.bg/files/useruploads/files/vop/13.04.05)_energysector_МЕЕТ.pdf - Актуално състояние на енерго сектора към март 2013 - вътре всичко е ясно казано.Годишно производство на еленергия за нуждите на БГ - 38-39 ГВтчаса.Инсталирани мощности-42 ГВтчаса годишно на цена 105 лв за МВт.Загуба за НЕК от 1,8 млрда лв.Варианти:
136
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Намаляванета на таксите за пренос могат да се вземат само от Народно събрание,никой българин няма да го направи това, защото това е национално предателство-никой няма да посмее да намалява такси за да изнасят ефтино търговците, вместо ефтина електроенергия да има за хората и фирмите.
135
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
гласуваите за Р.овч и партия да построят АЕЦ белене и тогава ше има толко много ток за бедните - без пари , пенсионерите цела зима по потници ше изкарате , ше варите боб от Масларка и ше пъ*ите. Комунизъм!
134
2
 
7
 
! Отговори
desi преди 11 години
Ами ако премахнат тоя пренос и достъп поне пробно за няколко месеца, мисля, че хората ще използват повече ток. То сега какво - пенсионери седят зимата на студено, ползваме готварски печки на газ, някои се топлят на газ, гасим крушките постоянно, слагаме слънчеви колектори и т.н.Какво ми пречи, ако тока е по евтин да се топля с климатици и да на не се блъскаме 4 човека в една стая зимата.Аз не мога да разбера какво толкова много поскъпва, че тоя ток всяка година се качва?
133
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А кой ще поеме загубите за "безплатния" ток плащай пускам 10 калорифера.
132
1
 
2
 
! Отговори
Защо да не може? преди 11 години
Абе момче, виж какво правят в Канада за да не спират атомните си мощности, всяка вечер изнасят ток в САЩ и то си плащат за да им го вземат. Айде обявете, че по някакъв времеви график тока е безплатен за българския потребител и ще видите как 100% ще се натоварят всички електроцентрали в България.
131
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Колко е скъп тока според вас най евтения в европа.Защо никой не повдига въпроса за горивата май ше настъпи Руските интереси а те са недосегаеми
130
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Баси, преди имахме съсел за министър-председател. Сега бобър накакъв излезе, пак за някакъв вид министър.
129
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Разбира се, че ще запазим плоският данък! Само за фирмите, виж, за частните лица може и да го върнем, щом толкова много знаят! Нищо, че станахме като офшорна зона! Икономика нямаме, няма и да развиваме, ще живеем от парите на емигрантите и от регистрацията на фирми.... Жална ни майка с такова мислене!!!!
128
5
 
7
 
! Отговори
ДААА преди 11 години
Поредната КАЛИНКА без ДИПЛОМА и празен поглед е много добре !!!Решения трябват не ограничения ,но за да вземаш решения се иска МЪЖКО ДУПЕ
127
1
 
1
 
! Отговори
Горски преди 11 години
До Иванов. Карикатура с легенда...
126
1
 
7
 
! Отговори
да ама не преди 11 години
Плоския данък,не помага на масата от народа.Помага на маститите бизнесмени.