Не може да има "лимит" в здравеопазването

Да отпадне монополът на НЗОК иска здравен експерт
Обновена: 8 апр 2013 08:46 | 8 апр 2013 08:04, Петя Славова
40
Не може да има "лимит" в здравеопазването
Снимка: Булфото

В здравеопазването не може да съществува думата "лимит", коментира пред БТА Иван Димитров, председател на федерация "Български пациентски форум".

Според него докато има монопол, няма да има конкуренция, а липсата на конкуренция води до липса на качество. След като има една здравна каса, не може да получиш и услугите, които са ти необходими, каза Димитров. Той е на мнение, че трябва да отпадне монопола на НЗОК. Не сме съгласни и с методиките на НЗОК, с лимитите, наложени от нея. Думата "лимит" в здравеопазването не може да съществува, коментира той. През годините непрекъснато под различни формулировки съществуват лимити, добави експертът.

На този етап това, че никой не иска да разглежда и приема закон за правата на пациента, означава, че вакуумното пространство трябва да съществува и пациентът не трябва да има изисквания към здравната система, каза председателят на федерация "Български пациентски форум". В един закон за правата на пациента би имало правила, по които ще трябва да работи здравната система, така че пациентът да получава качествено лечение. Липсата на такъв закон позволява на определени структури да не се съобразяват с такива неща, смята той.

През последните 5-6 години съдебните дела на пациенти са около 250, но в тях се включват и делата, заведени от лекари срещу различни институции, основно срещу здравната каса, съобщи председателят на федерация "Български пациентски форум" Иван Димитров.

По думите му от началото на годината има две дела, заведени от пациенти. По данни на федерация "Български пациентски форум" към момента има 6 висящи дела срещу Министерството на здравеопазването, 2 - срещу НЗОК и близо 20, заведени срещу различни болници. Всеки ден се срещаме с хора, които искат да завеждат дела срещу системата, посочи Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ТИКВЕТО лимитите водят до ..........те до икономии на здравния и пенсионен фонд. Така се връзва бюджет.
23
0
 
2
 
! Отговори
Заблуди преди 11 години
Бутат ви да искате лични сметки, но това няма да подобри здравеопазването на българина, а *** ще си останат на държавна сметка под една или друга форма. Няма я стройната организация от соца, където и на лекарите се заплащаше, като на всички за цялостна дейност. Количествената измеримост на една дейност, няма нищо общо с качествената, а критерий за качество в здравеопазването няма. Просто хората са зависими, когато са болни и това се използва за изнудване от някои безсъвестни люде.
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
и аз съм съгласен - осигуряването -ан лични сметки. Нека минем на здравон застраховане. И тогава ще ги видим как НЗОК ще краде, а *** как ще се лекуват.
21
0
 
7
 
! Отговори
коци преди 11 години
Осигуровките-НА ЛИЧНИ СМЕТКИ !! И ще видите държавата колко бързо ще намери на *** работа !
20
1
 
13
 
! Отговори
БГ преди 11 години
НЗОК ни краде! Буквално! А вие плюйте по лекарите, щото сте много "умни"!
19
1
 
11
 
! Отговори
данъкоплатец преди 11 години
КЪДЕ ОТИВАТ ЗДРАВНИТЕ НИ ВНОСКИ !!!!!!!!!!!!!!!
18
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
целта на лимитите е да се намали далаверата на крадливите лекари, не може всеки над 60 г , който го заболи глава, да е с инсулт, който е излекуван за 1 седмица, би трябвало да има статистика / реална/ и според нея планиране
17
2
 
13
 
! Отговори
ТИКВЕТО преди 11 години
Не е проблема НЗОК,проблема е в корумпираните лекари и най-вече в онези 800 000 индивиди от ромската етническа общност,които от както са родени докато умрат живеят като *** и никога не внасят здравни социални осигуровки и данъци!
16
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не е редно едни пари за здравеопазване да се управляват от двама шефове. При това положение винаги ще има дърпане и дразги. Ама това ни го направиха нарочно, за да се съсипе здравеопазването.
15
0
 
11
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Абе тези дето мислят за лимити всъщност мислят за корупция, т.е. как да ни рекетират - пациенти и лекари. Просто трябва по-як контрол на дейностите и изразходваните пари. И може би това да стане с електронната здравна карта, ама онези горе нямат полза да я въведат и затова протакат.
14
1
 
16
 
! Отговори
гражданин преди 11 години
Абе смешници омръзна ми да слушам че приватизацията и частното било хубаво За 23 г капутализъм се видя че едни хора искат да приватизират едни деиности и след като ги окрадат дигат ръцете и викат не ни трябват вече щото трябва да инвестират а те са научени само на крадене
13
2
 
6
 
! Отговори
Rumen преди 11 години
Хора няма безлимитно харчене по света. Стига с тези глупости
12
0
 
19
 
! Отговори
Мери 21 преди 11 години
А,няма ли да е по-лесно,ако осигуровките на всеки един гражданин отиват по лична сметка и да може всеки да си ги тегли от там,но само за здраве, а не както е сега- цял живот да внасяш осигуровки,а когото поискам да мина на редовен профилактичен преглед ,да ми се отказва под предлог,че нямало направления и се пазели само за спешни случаи.Трябва ли да стигам до спешен случай?
11
0
 
12
 
! Отговори
Разпад преди 11 години
В България лекарите останаха малко или са на изчезване. Много доктори станаха търговци и твърдят, че тяхното е "просто бизнес", като здравето и опазването му са последната им грижа. Тъпчат здраво пътеките, а от друга страна консултират и ги избират, като депутати. Няма Хипократ, няма народност има един бог и името му се изписва с поне 3 нули. Няма шанс за нашият многострадален народ въпреки всички пророчества и ясновидства, гнила е нашата ябълка, гнила и настъпана от мръсни *** крака.
10
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да ви кажа как е при нас в Кувейт. Тука е със здравна застраховка която компанията прави всяка година на служителите си. Прегледа е без формалности и проблеми. Оттам нататък всичко се одобрява от застрахователя срещи запитване от доктора. Каквото не се одобри си го плащаш ти в болницата. Има правила какво се плаща от тях и какво не. Необходимостта от лечението, изследванията и т.н се определя от дежурни (24 гаса) служители на застрахователаната компания- доктори по образование. Просто и ясно.
9
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вие какво искате?Това е капитализъм!
8
2
 
6
 
! Отговори
da преди 11 години
ТРЯБВАШЕ ОТДАВНА ДА СТАНЕ, НО КОМУНИСТ ИСКА ЛИ КОНКУРЕНЦИЯ, НЕ, ТОЙ ТРЯБВА ДА ИМА ОТКЪДЕ ДА КРАДЕ
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
С далавераджии дето точат и цигантъори ,ефекта е никакъв.
6
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бякой болести не се покриват от здравната каса. Дори ако си плащал цял живот чинно здравните си вноски но се разболееш от болест дето не се покрива от здравната каса получаваш среден пръск. дет се вика кепазе с парите си ставаш.
5
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В момента здравното осигуряване в България може и да устройва лекарите (не знам - да си кажат) но хич не устройва пациента. Няма голяма разлика със здравното осигуряване през социализма. Всички внасят една и съща малка такса и получават едно и също калпаво и недостатъчно здравеопазване. И айде пак връзки и плащане под масата. Няма значение колко богат си в България ако ти се случи да легнеш тежко болен си загубен. Освен ако нямаш роднини дето да бутнат пари под масата на лекарите.