Не слушам чалга, но стига вече досиета напред-назад

Плевнелиев: От 2014 г. всички архиви на тайните служби да станат публични
34
Не слушам чалга, но стига вече досиета напред-назад
Президентът се срещна с шефовете на НРС и "Военна информация". Снимка: БТА

Не слушам чалга, не разбирам от чалга и е трудно да коментирам музика, която трудно разбирам. Така президентът Росен Плевнелиев отговори на въпрос съгласен ли е с думите на премиера Марин Райков, че „досиетата са чалгата на прехода“.

Това парченце по парченце, лъжичка по лъжичка отношение към истината трябва да бъде затворено и приключено. Да сложим Държавна сигурност в Държавния архив, в музея и да дадем достъп на всички по интелигентен начин, призова Плевнелиев след среща с директорите на Служба „Военна информация” и на Националната разузнавателна служба -  Веселин Иванов и Драгомир Димитров, с Евтим Костадинов, председател на Комисията по досиетата, и с военния министър Тодор Тагарев.

На срещата е било обсъдено изпълнението на последните промени в Закона за досиетата. В края на миналата година парламентът разреши да бъдат огласени кадрите на ДС по високите нива в разузнаването и реши да отпадне параграф 12 от преходните и заключителни разпоредби, според който не се проверяваха за принадлежност към ДС началниците на отдел или сектор в службите след 16 юли 1991 година.

Гражданите имат право да получат информация дали лицата, които ги управляват и искат да ги управляват, са принадлежали към службите на тоталитарната държава, заяви Плевнелиев.

Държавният глава съобщи, че към момента Комисията по досиетата се затруднява в проверките, свързани със Служба „Военна информация“ и НРС, тъй като все още липсват списъците с щатните разписания, както и не са окончателно предадени архивите на двете служби. Тази двойнственост трябва да бъде прекратена, Комисията по досиетата трябва да може еднозначно и категорично да посочва кой е бил и кой не е бил агент на Държавна сигурност, а не да излиза с противоречиви становища, позовавайки се на все още непредадените архиви, заяви той.

По думите му предаването на архивите на НРС и Служба „Военна информация“ на Комисията по досиетата не търпи отлагане и трябва да приключи скоро. Президентът очаква НРС да направи това „в много скоро време“, а служба „Военна информация“ - до края на годината.

Държавният глава ще предложи на следващия парламент “да намери сили и смелост“ и ако се прецени, че е необходимо, да се инициират законодателни промени и след 2014 година абсолютно всички архиви на тайните служби до 1989 година да бъдат открити и да станат част от Държавния архив.

Мина четвърт век, стига с тази Държавна сигурност. След 25 години няма какво повече да бъде тайна, смята Плевнелиев. Президентът призова документите да бъдат събрани на едно от Комисията по досиетата, да бъдат архивирани, подредени и дигитализирани, и да бъдат предоставени на Държавния архив. Нека всички да имат достъп до тях. Няма нужда от посредник между нас и истината. Да приключим веднъж завинаги с неяснотите около този период, призова още президентът.

Едни се оказаха агенти, след това, не, след това отново - да, коментира Плевнелиев, според когото еднозначно комисията трябва да може да казва кой е и кой не е агент на ДС.

Президентът заяви, че различни политически партии са се опитвали през годините на прехода по различен начин да крият части от истината за тоталитарните служби. Стига вече, нека поне тази страница, след като не я изнесохме в продължение на 24 години преход по един достоен начин, да я затворим по един достоен начин, апелира още Плевнелиев. Според него достатъчно щети се нанесоха с половинчатия й прочит.

Държавният глава заяви, че волята на законодателя е ясна и тя преди всичко е свързана с оповестяване на принадлежност. Стига вече досиета напред-назад. По отношение обаче на националната сигурност и това, какво правят нашите служби след 1991 година, разбира се, това е една съвсем друга тема“, коментира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
0
 
! Отговори
... преди 11 години
Досиетата на военните и на психотрониката пък ще станат поп-фолка на прехода на 6-пистов диджитъл тиатър саунд.Оригиналните досиета отдавна са качени на някой сателит или са на аварийния компютър в някой ракетен бункер по Сибир. Сценаристите тук ще ни се представят някакви кьорфишеци за разчистване на междуличностни отношения. Народът така и така няма хляб, да гледа поне някакви зрелища.
29
0
 
1
 
! Отговори
правилно преди 11 години
" Според него достатъчно щети се нанесоха с половинчатия й прочит." Прав е, защото тези досиета ги превърнаха на акашиеви записи:)
28
0
 
0
 
! Отговори
Илияна преди 11 години
МЪЖКАРЯ Плевнелиев се сети да бъде мъж и човек на място! МАЛКО КЪСНО! Сливи ли имаше досега в устата да ги изисква тия неща, или какво?! Само да не ми казва, че чак сега разбира че се подслушва неправомерно под път и над път у нас, че малко ще е нагло от негова страна.
27
0
 
0
 
! Отговори
deneris преди 11 години
"не разбирам от чалга и е трудно да коментирам музика, която трудно разбирам." - Президентът не само от чалга но и политика не разбира и не може да бъде лидер.
26
1
 
5
 
! Отговори
Късно е преди 11 години
До Анонимен Късно е либе за китка. Вече е все тая. Парите се разграбиха, тези с гадните досиета се пенсионираха, а тези, които са останали внече са само жалки и смешни. В Чехия, Полша, и най-вече в ГДР направиха жестока лустрация още в началото на 90-те. Изрязаха им и корените и крилата. Прав е Плевнелиев. Да станат достъпни за всички. И какво от това. Още малко гнусотия за пострадалите и много чалга за младите.
25
0
 
7
 
! Отговори
Чистач преди 11 години
До Сметосъбиране А ако срещнете комунист-активист, приберете си го в къщи, изкъпте си го, парфюмирайте си го, че те смърдят , сложете го в саксия и си го поливайте. Заедно ще цъфнете и ще вържете.
24
1
 
6
 
! Отговори
Абсолютна лъжа преди 11 години
До Истина На кого ги разправяш тези - на младите, които не помнят? През 89-та бяхме 60 пъти по-зле от Австрия. Моята професорска заплата беше 320 лева / западни марки/, на колегата ми във Виена беше 12 000 DМ. Живееше извън града в двуетажна къща, жена му не работеше, децата му учеха в Хайделберг. Аз живея в Младост, в панелка. Винаги сме били и ще бъдем последни в Европа. Защото сме завистливи, злобни и много мързеливи. За нас е важно Вуте да е зле.
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
По добре ще е да се отворят досиетата на мутрите, новобогаташите след 1990г. / до тогава почти всички бяхме равни/ криминалните досиета на политиците на прехода на лицата продавали българските интереси на чужди държави. Какво ни залъгват с досиетата на ДС от преди 25 години.
22
0
 
1
 
! Отговори
Димитрова преди 11 години
Плевнелиев какво ще кажеш на СЕМ за прекратяването лиценза на едно достойно радио?Наистина остават радиа само с чалга! Чалгата е навсякъде , ужас ! Няма класика , българска музика ... ЗАТЪПЯВАНЕ - това е глобалната цел спрямо българите !
21
0
 
3
 
! Отговори
дамн преди 11 години
баста от това бъдеще глаголно време в Б-я, ЩЕ вадим досиета, ЩЕ вдигаме доходи, ЩЕ го д.хате и др. .... искам го сега
20
1
 
8
 
! Отговори
Истина преди 11 години
Крайно време е да се знае публично кои са кредитните милионери, ДС агенти и БКП Капиталисти , които изнесоха, разпродадоха или разгабиха Българската икономика. Никога повече да нямат право да се доближават до властта.Бяхме 6 пъти по-голяма икономика от Австрия 1989г. Сега сме последни в Европа...Как Чехи и Поляци успяха да запазят нещо и изградят икономика, нашите унищожиха всичко...
19
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Най доброто решение е досиетата да бъдат унищожени! Така проблема наистина се решава. Защото ако ги направят публични те ще продължат да създават проблеми и в бъдеще и всеки ще може да ги използва като инструмент за компромати! Трябва да спрем да се ровим в миналото и да погледнем напред към бъдещето! Няма друг начин.
18
3
 
1
 
! Отговори
Митьо Пищова преди 11 години
А мен па ме кефи чалгата, кефят ме *** дето и се кефят, кефи ме че мога да ги @@@ почти без пари, кефи ме ритъма, щото съвпада с "оня" ми ритъм и към края на албума като дойде "хепи енда" всичко е пълен кеф... мой, на ***, на съседките и пр. ... който не го кефи да фаща пътя от БГ...
17
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И аз не слушам чалга защото е ***, гадна, смрадлива и гнусна.
16
1
 
7
 
! Отговори
kafe bez zahar преди 11 години
ВЪРВИ,.. НАРОДЕВърви, народе примирени!... Но накъде, по кой ли път?Водачите ти днес на смениОт залъка ти пак крадат.Ти обедняваш нетърпимои бягаш в чуждите страни.О, минало незабравимо,към бъдещето погледниВърви, народе! Всички драпатда грабнат кокала без бой.Върви на изток... Не, на запад.Я по-добре на място стой! Сигнализирахте за неуместен коментар
15
1
 
3
 
! Отговори
Дикоф преди 11 години
А досието на анонимната Кулезич ко ще лъсне?
14
0
 
6
 
! Отговори
Подкрепям преди 11 години
А защо от 2014 а не от днес. Вчера закъсняхме....
13
1
 
6
 
! Отговори
Спеца преди 11 години
До Анонимен:А бе , комунистите не са доносници !Те наемаха такива !Не случайно СДС и ДПС се оказаха пълни с агенти!!!
12
10
 
5
 
! Отговори
Аналитик преди 11 години
Г-н Президент !Целият Ви кабинет в който бяхте министър се оказа сбор от ченге , престъпник , ченге , престъпник......и т.н. Вие от кои сте ?Не слушате чалга , но за съжаление анализа показва , че бълвате , заедно с ГЕРБ политическа чалга в обществото ни!!!Пак не сте в час - няма я вече ДС /като Чехословакия/!Има обаче лица, които се занимават със слухтене с цел лични облаги от рекет !Питайте организаторите , те са Ви началниците Боко и Цоко!!!
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
EI GOSIN PREZIDENT KAK TAI STIGA DA SE VADQT NA SVETLI VSI4KI DOSIETA KRAINO VREMEE I DA SE PRIEME ZAKON ZA DEKOMUNIZACIQ.KVI GI PLE6TI6 TI.KOMU SLUGUVA6 A?