Ройтерс: Фалшиви бюлетини и мръсна кампания в България

Избирателите са недоволни от политическата класа, посочва агенцията
12 май 2013 10:07, Елка Василева
25
Ройтерс: Фалшиви бюлетини и мръсна кампания в България
Снимка: архив, Булфото

Българските власти откриха 350 000 фалшиви бюлетини ден преди парламентарните избори, за които се прогнозира, че никоя партия няма да вземе мнозинство и това вероятно ще предизвика още политическо напрежение в най-бедната страна от ЕС. Това съобщи агенция Ройтерс по повод събитията у нас вчера, цитирайки откъси от прессъобщението на прокуратурата след акцията в печатницата в Костинброд, цитирана от Bulgaria on air.

В коментара си Ройтерс описва България като държава, в която някои от гражданите нямат течаща вода и електричество. 2 милиона са напуснали от 1989 г. насам, а в провинцията много села са обезлюдени или населени единствено от пенсионери. След кампания, в която имаше повече замеряне с кал, отколкото дебат за политика, се очаква коалиционните разговори да са много трудни и това може да повдигне въпроси относно управлението и воденето на успешна икономическа политика, пише "Ройтерс"

Избирателите са недоволни от политическата класа, която така и не е представила ясни идеи за понижаване на безработицата, най-висока от 8 години насам, а също и как средната заплата от 400 евро ще бъде увеличена. Поради това Ройтерс коментира, че на днешните избори избирателната активност се очаква да бъде ниска, както и да премине под вълна от граждански протести.

Бизнесът също недоволства, смятайки, че правителството на ГЕРБ се е провалило в намаляването на корупцията, като едно от основните доказателства за това е продължаващото уговаряне на публични търгове, пише още агенцията. Все пак предишното правителство успя да задържи бюджетния си дефицит на едни от най-ниските нива в ЕС. Борисов, който е бивш охранител, обещава да запази строга фискална политика и да продължи обновяването на презастарелите български пътища. Всичко това вдъхва доверие у инвеститорите, но изглежда не е достатъчно убедително за електората, коментира още Ройтерс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари