Чужди медии: След изборите - политическа задънена улица

ЕС дискретно лобира за коалиция между левицата и десницата
13 май 2013 07:32, Елка Василева
49
Чужди медии: След изборите - политическа задънена улица
Снимка: БТА

Дали това бяха безполезни избори? След гласуването в неделя България е в политическа задънена улица, отбелязва френското  Радио Франс ентернасионал.

Консервативната партия ГЕРБ на бившия премиер Бойко Борисов е сочена за победител на предсрочните парламентарни избори в неделя с над 30 процента от гласовете, но няма мнозинство да  управлява. Ситуацията общо взето е същата за опозицията и се очертават нови избори наесен, коментира Ер Еф И.

 "Поляризация, блокаж, парализа", тези думи са най-подходящи  днес, за да определят ситуацията в България. Никоя от  партиите няма да има мнозинство, за да управлява. А шансовете за коалиция са малки, дори невъзможни", обобщава френското  радио.

Евентуален съюз на ГЕРБ с националистите от "Атака" би бил  възприет много лошо от европейските партньори на тази консервативна партия. А коалиция с другите е просто невъзможна, отбелязва кореспондентът на Ер Еф И в София Александър Леви.

Българската социалистическа партия се вижда в съюз с двете  националистически партии - абсурд, "тъй като той би обединил партията на турското малцинство с ксенофобите от "Атака", посочва Леви.

 "Дискретно Европейският съюз лобира за единствения жизнен  вариант: коалиция по германски, между левицата и десницата, за  да бъде извадена страната от кризата", отбелязва кореспондентът  на Ер Еф И в София. "Заинтересованите (партии) незабавно отхвърлиха тази идея. Защо? Обяснението, според един политолог, е просто: България не е, все още, Германия. Дотогава  технократското правителство остава на кормилото и се очертават нови избори."

Около половината от имащите право на вот българи отидоха до  урните на парламентарните избори в неделя - ниска избирателна  активност, която отрази липсата на надежда, че може да бъде  подобрен стандартът на живот или да бъде сложен край на  корупцията и некомпетентността във властта, пише вестник "Ню  Йорк таймс".

Премиерът Бойко Борисов и неговото правителство подадоха  оставка през февруари, след като най-големите протести в  България от 15 години доведоха до кървави сблъсъци с органите на реда. Тогава изглеждаше възможно, че политическата кариера на  Борисов може да приключи - сега обаче завръщането му на (премиерския) пост изглежда възможно, отбелязва американският  ежедневник.

Въпреки това някои партии дадоха да се разбере, че няма да  участват в оглавявано от него правителство. Никой от двамата  възможни партньори - крайнодясната партия Атака и турската  етническа партия Движение за права и свободи - не би бил удобен  съюзник.

Някои българи свързаха сегашната апатия на избирателите с  неуспеха на протестите да постигнат истинска промяна, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Вестникът се спира на обвиненията в изборни измами преди вота и посочва, че те са нещо обичайно в България. "Ню Йорк  таймс" припомня за хвалбите на "българския национален  литературен герой" Бай Ганьо как е бил избран за депутат с  измама, като е платил по два лева на човек и е осигурил цяла нощ ядене и пиене преди изборите.

 "Бъркотията е огромна", цитира изданието 64-годишната  пенсионирана учителка Катерина Сакалова. "Нашата страна е  красива, но държавата е толкова съсипана, че аз не виждам как  може да бъде оправена за по-малко от 10 години. Мечтая нещата да се променят към по-добро за моите внуци, защото искам те да  живеят в България, а не да емигрират."

Произведените вчера предсрочни парламентарни избори в  България отиват към оспорван финал, пише Би Би Си.Според проучванията на общественото мнение десноцентристката партия ГЕРБ на бившия премиер Бойко Борисов има лека преднина  пред социалистическите си съперници. Перспективата да не бъде излъчен ясен победител породи опасения от парламент без мнозинство и още по-голяма политическа нестабилност в  най-бедната страна от ЕС, отбелязва на своя сайт британското  обществено радио и телевизия. Периодът преди изборите бе белязан от апатия на избирателите и твърдения за измами.

Ако резултатите от проучванията екзит пол са верни, ГЕРБ няма да има мнозинство в новия парламент. За да състави  правителство, тя ще се нуждае от подкрепата на останалите три  партии, които според допитванията влизат в парламента, а те вече се обявиха против нов кабинет начело с Борисов, посочва Би Би  Си.

Германското международно обществено радио Дойче веле също  отбелязва, че проучванията екзит пол отреждат вероятна победа на десноцентристите. Никоя партия обаче изглежда няма да получи  мнозинството, необходимо за съставяне на самостоятелно  правителство.

ГЕРБ отстъпи властта през февруари на фона на протестите срещу бедността и корупцията. Новият, но слаб мандат вероятно ще постави отново партията в трудна позиция, както пред останалите партии, така и пред обществото, посочва Дойче веле.

Германското радио пише, че демонстрантите изглежда ще излязат отново по улиците заради изборните резултати. Рейтингът на политическите ръководители бе нисък още преди гласуването, а  избирателната активност бе най-ниската в посткомунистическата  история на България, само 53 процента. Лидерите са подложени на  натиск да преодолеят своите различия и да съставят бързо ново  правителство, отбелязва Дойче веле.

Американската агенция Блумбърг също пише, че според  проучванията екзит пол бившата управляваща партия ГЕРБ не е спечелила мнозинство на предсрочните парламентарни избори в  най-бедната държава от ЕС. България бе хвърлена в хаос през февруари от протести срещу  мерките за икономии, по подобие на тези в цяла Европа.

Следващият кабинет трябва да скалъпи една коалиция, която да  повиши икономическия растеж и да продължи бюджетните съкращения,след като безработицата се увеличи до осемгодишен максимум и  съпътствани от насилие протести срещу бедността, корупцията и  високите сметки за комунални услуги принуди премиера Бойко  Борисов да подаде оставка на 20 февруари, отбелязва Блумбърг.

Анализатори очакват като най-вероятен резултат от изборите един парламент без мнозинство и предупреждават, че това може да  доведе до повтаряне на демонстрациите отпреди няколко месеца.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
2
 
3
 
! Отговори
41 преди 10 години
До 13 май"ГЕРБ - под ББ и Цвет са само експерти, работещи хора."Пълни простотии. Де да беше истина. Точно под ГЕРБ работата с ДКВР се размириса още повече. Изкаха да излапат каквото е останало. Изобщо м/у ГЕРБ и БСП няма почти никаква разлика.Още нещо (специално за хора като теб) - който си търси лидер цял живот ще е роб :) Помисли над това!
41
2
 
6
 
! Отговори
Лоша работа преди 10 години
В онези страни май нямат хал хабер що е това ГЕРБ щом я наричат десница.
40
3
 
5
 
! Отговори
До ЕС преди 10 години
Коя десница? ГЕРБ ли? Ами те са си прости милиционери с болшевишка закалка. И коя левица? Тази, която предлага десен кандидат за премиер? То бива дървени камъни, ама чак пък толкова! Затова бяха протестите! Защото тези умствени лилипути отляво и дясно, даже не си четат учебниците за да се идентифицират вярно пред електората.
39
6
 
9
 
! Отговори
13 май преди 10 години
Много сте зле! Преди да коментирате си отговорете кой стои зад всяка партия?ГЕРБ - под ББ и Цвет са само експерти, работещи хора.БСП - Стари муцини, които само лапат и се стремят към коалиции, за да размиват отговорността и посочват другите за крадци.ДПС - те никога не са искали властта, а и си го признават. Вечен брак с БСП, т.е. гнет и кражби.Атака - националисти и ксенофоби. Голяма уста, малко мозък.Гражданската квота - събрани от кол и въже. Някой да знае кой им лидера? Цели? Програма?
38
1
 
6
 
! Отговори
преди 10 години
Нинче, грешиш!Сидеров беше в НДК, когато вън ескалираха протестите. Беше сам, нямаше ги БСП-ГЕРБ-ДПС, защото ги беше страх да не ги погнем!Само Сидеров чакаше вътре да започнат пресконференциите и ние бяхме първи, спомни си.
37
1
 
4
 
! Отговори
аз до 37 преди 10 години
И така ***, злорадстваш че държавата ни е в патова ситуация. Надали осъзнаваш че това е ЗЛЕ ЗА ТЕБЕ като гражданин в тази държава. Кефи се кефи се, но не се надявай скоро да имаш пълен хладилник.ГЛУПОВАТ ЕЛЕКТОРАТ!! България е обречена на беднотия докъто е пълна с такива късогледи и късопаметни отмъстителни злобни избиратели. НЕ СИ ЗНАЕТЕ ИНТЕРЕСИТЕ! Нямате основа да претендирате за по-добър начин на живот. Трябва да си смените чипа!
36
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Nina Gergova Снощи пред НДК...ние, от Движение на протестиращите 4Освобождение", заедно с Палатковия лагер ,Орлов мост, Радикалното крило на Протеста,"Другата България", ВМРо и др,се опитахме да влезем в Народния Дворец на Културата,/но полицаите ни спряха, защото се оказа, че Народния дворец не е за Народа....Малко бяхме, но Обединени и силни!Заради нас от БСП,ГЕРБ и АТАКА,ДПС ги беше страх да се появят на пресконференцията,заради НАРОДНАТА ЛЮБОВ!После вътре в международния пресцентър се обеди
35
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Със гербажиите няма кой да направи коалицея. Дпс ли Бсп ли или Атка които им ядоха попарата? Гербажиите са аут от управлението. Това е голата истина.
34
1
 
8
 
! Отговори
Kratos преди 10 години
След изборите ,като преди изборите -....
33
1
 
10
 
! Отговори
Коалиция преди 10 години
Лидерите на двете партии трябва да преглътнат гордостта си и личните интереси и да докажат на народа, че мислят за него, а не за собствените си егоистични интереси. България трябва да излъчи правителство, било то между ГЕРБ и БСП, това е единственият начин България да бъде изведена от кризата!!!!
32
6
 
13
 
! Отговори
ме преди 10 години
до кога третата възраст ще решава ????? няма толкова глупав народ, няма !!!
31
2
 
6
 
! Отговори
Патриот до 30 преди 10 години
Тоя Каролев ми е толкова противен ,че няма накъде ,защо изобщо му дават трибуна и в качеството си на какъв си изказва "компетентното " мнение!?
30
0
 
6
 
! Отговори
до 32 преди 10 години
Няма законово предвидена опция за касиране на изборите в Конституцията, освен за депутатско място."Касирането" може да стане само с натиск от долу - както през февруари.
29
3
 
7
 
! Отговори
п-к проф .Гаджалов преди 10 години
Избраните политически трупове са от мъртви души ! След чудовищната манипулация и умишлено слабата организация е редно изборите да бъдат касирани .
28
10
 
25
 
! Отговори
Shark преди 10 години
ЕС да спре да лобира за каквото и да било щото дяволите ги взели, ***. И оня *** с тънкото гласче, Каролев, дето снощи приказва глупости че ЕС няма да толерира правителство с участието на АТАКА да вземе са се свре някъде на по-тъмно. Да не предизвикаме референдум за излизане от ЕС, мамка им.
27
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Дискретно Европейският съюз лобира за единствения жизнен вариант: коалиция по германски, между левицата и десницата, за да бъде извадена страната от кризата"Колкото по-рано излезем от този безсмислен и интересчийски съюз, толкова по-бързо ще се оправим!
26
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До стоянe щото, Стоянчо, друже, то не е целта да управляват за по-добра България, а да си напълнят по-добре гушките, и това дето са го накрали по-качествено да го прикрият.
25
3
 
20
 
! Отговори
Завинаги Българин преди 10 години
До бивш българин-Господине,ще ми обясните ли смисъла на фразата бивш българин,лесно ли се става такъв,колко далеч трябва да се иде и как променяте потеклото си,рода си? За винаги ще си останете българин и то от тези с които България не ще се гордее.Начинът Ви на изразяване, злобата в думите ви, това че в първия удобен случай сте си плюл на петите и явното ви задоволство и удовлетвореност от това че някой е по зле от Вас говори за едно...Бай ***!
24
7
 
20
 
! Отговори
избирател преди 10 години
В българския парламент има само ченгета-ГЕРБ-мутрите-най-ниското стъпало на комунистите,създадени,за да всяват страх,Атака-най-обръгнатите,ДПС-ояли се фесове,които държат в нището и мизерия турците и префинените БСП.Костов загуби,макар че даваше най-смислените решения,но българите умни хора не понасят.Всички,които са гласували за ББ заслужават още по-голяма мизерия,безработица,отнемане на жилища,заради кредити и нищета.Ликувайте!
23
11
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не искаме такава коалиция. ГЕРБ вън от властта и прокуратурата да се заема. Стига цинизъм, тъпотия, безпардонно нахалство и кражба.