Кошмарен е вариант без правителство, смята Райков

Той очаквал „със затаен дъх“ прокуратурата да изясни за бюлетините в Костинброд
Обновена: 13 май 2013 17:21 | 13 май 2013 17:21, Веселина Йорданова
110
Кошмарен е вариант без правителство, смята Райков
Марин Райков. Снимка: БТА

Служебният премиер Марин Райков определи като кошмарен варианта да не се сформира правителство. Нито аз, нито който и да било от моя екип бленуваме за това да останем на тези свои функции, заяви Райков.

Той изрази надежда правителството да бъде сформирано на основата на честен и прозрачен подход, да бъде стабилно, а не за шест месеца, и партиите, които стоят зад него, да бъдат ясно дефинирани. По думите му причината най-гласовитите в тиражирането на апокалиптични сценарии политическите сили да не искат касиране на изборите е, че те преминаха спокойно и в безупречен ред.

Райков заяви, че в деня за размисъл е бил в София, но за разлика от други, не е нарушил предизборното мълчание.

Премиерът коментира, че политическите сили, които гласуваха изборните закони, са използвали собственото си недомислие за ксероксите, за да отправят упреци и обвинения срещу служебното правителство. По думите му определени проблеми са възникнали в около 2% от СИК. В ЦИК обаче няма нито една жалба за неполучено копие от протокол поради проблеми, свързани с ксероксите или тонерите.

Още по темата
Райков отрече и да е имало слаба организация на вота зад граница. Той посочи, че се е създало напрежение на места, където предварителните заявки не са били достатъчни за откриване на повече от една секция. Именно натрупването на повече желаещи да гласуват е създало напрежение, но премиерът е наредил на посланиците да вземат мерки, за да осигурят възможност за гласуване и това е било направено.

Райков очаквал „със затаен дъх“ прокуратурата да изясни какво означават тези 350 000 бюлетини в печатницата в Костинброд. Беше ми казано, че част от тях са технологичен брак, заяви той, но уточни, че това не е информация, предоставена по линията на прокуратурата.

Премиерът посочи, че по случая служител на МС не е бил разпитван. Зададени били няколко въпроса на главния секретар Росен Желязков.

Райков смята, че съзнателно се игнорира фактът, че правителството в лицето на ДАНС и МВР е предприело мерки за поставянето под охрана на намерените в печатницата в Костинброд 350 000 бюлетини и на практика така е извършена превенция, за да се предотврати евентуално нарушение.

Премиерът не се интересувал и не било обсъждано на кого е печатницата, нито някога се е срещал с ръководството й. Направена е обществена поръчка, това е печатницата, която е успяла да се наложи, посочи той.

Премиерът каза, че е запазил главния секретар на МС Росен Желязков в екипа си, защото е много добър юрист. Самият Желязков заяви, че не бил член на който и да е кабинет. По думите на главния секретар на МС изискването за брак е традиционна разпоредба, но той трябва да се съхранява.

Матрицата се изработва от изпълнителя, ангажимент е на изпълнителя и е негова собственост. Всяка печатница може да ползва матриците за каквото намери за добре, включително няма пречка печатницата да си печата по тези бюлетини примерно за фототапет или за нещо друго през следващите години, обясни Желязков.

Впоследствие той уточни, че изказването му е иронично и има предвид, че пособията за отпечатване не се плащат и МС не поръчва матрица, а брой бюлетини. Самото отпечатване на каквото и да е извън поръчката е ангажимент на изпълнителя, а не е отговорност на възложителя, каза той.

Служебният премиер Петя Първанова заяви, че в изборния ден МВР е било там, където изисква законът . Тя уточни, че вътрешното министерство по искане на прокуратурата е участвало със свои сили в проверката в Костинброд. Ангажиментът на МВР там е бил за охрана в периода 23 април – 8 май.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
0
 
1
 
! Отговори
Чукчи преди 11 години
От кога Петя Първанова е служебен премиер, че не знаех?Ако бюлетините бяха технологичен брак - то това щеше да бъде очевАдно.Изказването на Росен Желязков беше не просто арогантно, то беше наистина цинично.Не може нещо, което е поръчано и ПЛАТЕНО от държавата, да става за тоалетна хартия или тапети по нечие усмотрение.За това изказване Р.Ж. подлежи на наказателна отговорност като държавен служител, който не защитава интересите на държавата.
88
1
 
3
 
! Отговори
ан преди 11 години
КАК ПОЛИЦИЯТА И ПРОКУРАТУРАТА ВЪВ ВАРНА МИХЛЮЗКИ БЕЗДЕЙСТВАХА ПРИ ЗАПЛАЩАНЕ НА ГЛАСОВЕ ОТ ГЕРБ!18,08 часа. В АФЕРА се получава сигнал, че към момента на ул. Хан Кубрат 33 във Варна се е извила опашка пред офис на компютърна фирма, където хора чакат за да им бъдат заплатено за това, че вчера гласувахме за ГЕРБ. 18,10 часа АФЕРА моментално сигнализира шефа на ОД на МВР Варна Тодор Иванов. Дава адреса и описва, че това се случва в момента, че там има много хора и това е офис на фирма. 18,21 часа АФЕРА пуска материал в сайта. 18,31 часа шефът на ОД на МВР Варна връща обаждане в АФЕ
87
0
 
1
 
! Отговори
По-добреж преди 11 години
Като няма Правителството ,Няма кой да продава интересите на България и земята й .
86
0
 
1
 
! Отговори
? преди 11 години
Е и .. Като има правителство - какво прави ?
85
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ОЯ КРЕМЪЛ,ТОЯ КРЕМЪЛ...КАКВИ БУЛАМАЧИ ИЗБЪЛВА В ЗАДУНАЙКАТА...ВАЖНОТО Е,ЧЕ КАКВОТО РЕШИ ТОВА СТАВА...КПСС--БКП=ВЕЧНА СЛУЖБА...ОТ ВЕКОВЕ И ЗА ВЕКОВЕ...
84
0
 
1
 
! Отговори
Бум преди 11 години
Нови избори! БСП и ДПС = антибългарска политика! Много бързо забравяме чии интереси обслужваха тези две партии. Руски и турски, но не и българските!
83
1
 
1
 
! Отговори
муспи преди 11 години
Райков смята като приемлив вариант временното правителство да стане постоянно.
82
0
 
1
 
! Отговори
муспи преди 11 години
Води се борба кой да подари Родопите на турция, гешеф с огромни бакшиши!
81
0
 
1
 
! Отговори
@@@ преди 11 години
До Анонимен 18 ЩЕ КАРА ПО МАГИСТРАЛКИТЕ АКО ИМА ПАРИ!А МОЖЕ И С МАГАРЕШКА КАРУЧКА, АМА И МАГАРЕТО ИСКА ДА ЯДЕ!
80
1
 
1
 
! Отговори
Izbora e edin преди 11 години
Izborite minaha , carvul6tinata prodaljava , Boiko Borisov ili Todor Jivkov?
79
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кошмарен е вариант без правителство, смята Райков e haide sega, belgiizite karaha 3 godini bez prawitelstwo, i nikoi ne im naprawi zabelejka.Stom belgiizite mogat , znachi vseki ot ewrosauza ima prawo.
78
0
 
4
 
! Отговори
бордер преди 11 години
А,не така,Райков.Точно този вариант е най-печеливш за народа.Понеже няма да знаете,какво да правите,вие няма да правите нищо и нещата ще потръгнат на добре.Вервай ми.Аз не лъжа като"величеството".
77
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ВТОРИ ЕЗИК ЩЕ Е ТУРСКИ ОБЕЩАХА НИ. ЛИДЕРЪТ НА ПАРТИЯТА НА КАСИМ ДАЛ В ПРЕГРЪДКА С ЕРДОГАН. ОБЕЩАВАТ СМЯНА НА ЛИЧНИТЕ КАРТИ, НА КОИТО ДА БЪДАТ ПОСОЧЕНИ ВЕРОИЗПОВЕДАНИЕ И ЕТНИЧЕСКА ПРИНАДЛЕЖНОСТ.
76
3
 
1
 
! Отговори
Изборите преди 11 години
Много съм учуден, че повечето хора не схващат, че тези избори бяха между Умните Мутри и Глупавите Мутри, аз гласувах за Умните Мутри ;)Умната Мутра ще храни кравата, която го храни, докато глупавата мутра остав кравата почти да умре и си го получи :) Простички мисли за един парий, нали?!
75
1
 
6
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 11 години
да се съкрати ДЪРЖАВНАТА БЮРОКРАЦИЯ с 72 %, МИЛИЦИОНЕРСКИТЕ ЧИНОВНИЦИ с 65 %- ПРАВО НА ГЛАСУВАНЕ ДА ИМАТ СЪС СРЕДНО И ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ, МАЙКИ С ДЕЦА С ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ ДА ПОЛУЧАВАТ ДВОЙНО ДЕТСКИ ПОМОЩИ !!! За начало да се гласуват тези закони !
74
0
 
10
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 11 години
да се премахне парламента ! НА 6 МЕСЕЦА ДА СЕ ГЛАСУВАТ ЗАКОНИ ЧРЕЗ РЕФЕРЕНДУМ !!!
73
1
 
6
 
! Отговори
Споко преди 11 години
Не се панирайте, кандидат-подсъдими гербери! Ние повече няма можем да плащаме да сте във властта! Но, всякак ще издържим да плащаме издръжката ви в централния "замък"!
72
1
 
8
 
! Отговори
Кошмара преди 11 години
за Бойко Методиев Борисов тепърва започва
71
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А защо да е кошмарен? По-некошмарен ли е вариант БСП+ДПС за четири години? Защо пък на есен или догодина да не може да се излъчи по-стабилен формат НС?
70
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ха на бас че положението в БеГето ще става все по-зле !