Бюлетините от Костинброд стигнаха до Брюксел

ЕНП - с доверие в ГЕРБ; Евросоциалистите – ГЕРБ да не посяга към управлението
16 май 2013 12:07, Елка Василева
130
Бюлетините от Костинброд стигнаха до Брюксел
Пленарната зала на Европарламента. Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия все още мълчи за нелегално отпечатаните бюлетини в Костинброд под претекст, че разследването продължава. Темата обаче се обсъжда неофициално в Европейския парламент. Възможно е днес тя да бъде разгледана от председателския съвет на Европейския парламент и да влезе за обсъждане в пленарна зала или в някоя от парламентарните комисии, предаде БНР. Основните европейски политически партии заявяват противоположни становища по случая.

Нещата с костинбродските бюлетини изглеждат най-ясни и категорични за европейските социалисти. Председателят на групата им в ЕП Ханес Свобода иска заради тях ГЕРБ изобщо да не посяга към управлението.

„Мисля, че бившата управляваща партия ГЕРБ показа и своята некомпетентност, и своята готовност да мами на избори – това е срам за тях и смятам, че въобще не трябва да се опитват да сформират правителство. Ръководството на тази партия трябва да поеме отговорността“, казва Вебер.

За Свобода опитът за манипулация на изборите хвърля още по-тежка сянка върху европейската представа за България. „За мен е уникално, че нещо такова се случва в Европа. Обикновено ходим в страни от Африка или Латинска Америка да учим хората там как се правят честни избори. Не мога да повярвам, че това се е случило в България“, казва той.

Според него сянката, която този случай хвърля върху страната, може да се разсее само ако ръководството на ГЕРБ поеме отговорността. „То трябва или да подаде оставки, или поне да признае, че при тези обстоятелства партията не е в позиция да прави правителство и да остави останалите политически сили да се заемат с тази задача“, казва лидерът на евросоциалистите в ЕП.

Според него скандалът може да се отрази дори на перспективите ни за Шенген и на това дали и кога ще бъде прекратен мониторинговият механизъм. „След случилото се всеки би си казал: „Ние правим всичко, което можем за България, но този резултат показва, че тя не е в състояние да изпълнява това, което се очаква от нея. Не и с правителство, което е готово да манипулира избори. Така че изходът за страната е ново правителство, способно да поправи лошия й имидж“, смята Свобода.

Председателят на партията на европейските либерали Греъм Уотсън е по-въздържан в оценките. Той се надява да има истинско разследване на случая с бюлетините от Костонброд. Уотсън обаче отбелязва, че откритите по този начин 350 000 допълнителни бюлетини повдигат много въпроси. Според него по тази причина нито една от останалите три партии, които влизат в българския парламент, не иска да участва в правителство в ГЕРБ. Греъм Уотсън смята за най-добър вариант тези три партии да направят алтернативно правителство, което да върне България обратно на пътя на истинската демокрация.

Уотсън е убеден, че европейските институции ще обсъдят дали у нас е имало опит за манипулиране на изборите. „За мен е ясно, че подобни твърдения ще бъдат дискутирани и на европейско ниво. Най-вероятно е това да стане в Европейския парламент, може би – и в съвета на министрите, разбира се – първо в Европейската комисия. Тя все още подготвя доклади за България, и не мога дори да си представя, че следващия доклад няма да включва и този инцидент“, каза Уотсън.

Според ЕНП обаче времето Европа да се намеси още не е дошло. Заместник-председателят на групата на Европейската народна партия в Европарламента Манфред Вебер смята, че сега българските власти трябва да действат и да изяснят ситуацията. „Имам пълно доверие в тях“, казва той.

За Вебер търсенето на вина по случая с бюлетините от Костинброд се прави по политически причини. Социалистите и либералите хвърлят вината върху ГЕРБ, но ЕНП предпочита да изчака да види какви са заключенията на българските власти и едва тогава можем да реагираме, каза Вебер. Твърденията на Свобода  и Уотсън показват, че те използват случая за политическа атака, която няма нищо общо с естеството на проблема“, каза Вебер.

Той заяви категорична подкрепа за ГЕРБ и Бойко Борисов. ГЕРБ спечели изборите и ще е най-голямата политическа сила в българския парламент, така че Бойко Борисов и и всичките ни партньори имат нашето доверие, каза Вебер.

Според него ГЕРБ трябва да състави и следващия кабинет с премиер Бойко Борисов. Борисов няма алтернатива и призовавам всички политици в България да бъдат справедливи и истински демократи, да приемат резултатите от изборите и да намерят път към формиране на правителство, заяви Вебер.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Евросоциалистите да се занимават с Франция,Германия,Белгия и др.!!!
109
1
 
23
 
! Отговори
outsider преди 10 години
Коментарите на представителите на европейските партии показват, че и те не струват много повече от нашите политици. Всеки защитава своите хора. Особено този от ЕНП е направо уникален: намерените бюлетини се оценявали политически. Интересно по какъв друг начин могат да се оценяват укрити бюлетини за избори. По качеството на хартията ли?
108
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Две терористични организация и още няколко лакейски формирования не спряха да *** върху имиджа на България. Хора, взривявали влакове, църкви, убивали хора без съд и присъда, сега лепят етикети. Доверие се печели трудно, сега всички българи сме дамгосани на запад заради вас *** червени ибрици!
107
0
 
26
 
! Отговори
До ГЕРБЕРИТЕ преди 10 години
Аз не гласувах ,не защото не исках ,а защото при вашето управление ,ни принуждават да работим и в неделя ,сори майка но по големи *** от вас платени писачи няма ,идете като Юда да ви броят 30 те сребърника и продължавайте да пишете предателските си писания
106
0
 
24
 
! Отговори
BG преди 10 години
Е, от това което чета едно ми стана ясно - "ЕВРОПЕЙСКИТЕ" ПОЛИТИЦИ СА СЪЩИТЕ МАСКАРИ И ИНТРИГАНТИ КАТО НАШИТЕ !!!
105
0
 
22
 
! Отговори
RAMBO преди 10 години
ХА НА БАС ЧЕ РУМЪНЦИТЕ ВЛИЗАТ ВЪВ ШЕНГЕН А НИЕ СЛЕД 1О ГОДИНИ ВИНОВНИКА СТАНИШЕВ НО ПОНЕ СТАНАХМЕ ИЗВЕСТНИ СЛАВЕХМЕ СЕ СЪС СТОИЧКОВ СЕГА СЪС КОСТИНБРОД ЩЕ ГО ЗНАЯТ ВЕЧЕ ЕВРОПЕЙЦИТЕ.
104
1
 
18
 
! Отговори
Ахахах преди 10 години
"бюлетините се разпределят между членовете и те ловко да се заменят. Има и други възможности." Демек - всички в комиссите са "ловки" фокусници!? Що не си легнеш се наспиш малце...!?
103
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Спокойствието на Бойко и сигурността в искането му за касиране ме навежда на мисълта, че не е правил някакви мръсотии с изборите и сега очаква да получи същите гласове или дори и малко отгоре, а несъгласието на бсп и дпс - точно обратното значи за мен. Вади си изводите, народе и се събуди!
102
0
 
21
 
! Отговори
... преди 10 години
Един мъж си купил папагал и му вързал два конеца:син и червен.Когато някой дръпнел синия конец папагалът казвал "Здравей!" а когато някой дръпнел червения "Как си?".Веднъж поканил приятелката си (блондинка).Тя дръпнала синия конец и папагалът казал: -Здравей! После дръпнала червеният и той казал: -Как си! След това дръпнала и двата едновременно и папагалът казал: -Ша падна ***,гъско!Този папагал е като ЕК
101
1
 
17
 
! Отговори
писна ми вече преди 10 години
Голяма статия...тези Свобода, Вебер и тем подобни и те като нашите-едни му виката така, други инак:))))ОООО, преди се срамувах от тяхните "велики" съвети, но вече не ми пука...все фурнаджийски лопати
100
8
 
24
 
! Отговори
Didi преди 10 години
Поредната манипулация от страна на червените точно в деня за размисъл.
99
4
 
23
 
! Отговори
Гено 111 преди 10 години
Това епореднат фантасмагория...печата е наранен по специфичен начин.Гласоподавателя се контролира от 7 члена на СИК + десетина застъпника-Освен това се следи да не се снима в тъмната стаичка ,за да няма "Доказателство" за платен Вот.Не възможно е фалшифицирането .И се чудя защо наказателния отряд на слободнат ТВ не проследи изтичането на бюлетините и да ги докаже на местопрестъплението!Това първоИ второ бюлетината е интегрална ...висчките 36 партии са заинтересовани от победа.
98
7
 
31
 
! Отговори
откровен преди 10 години
ГЕРБ имаха най- коректната предизборна агитация и Не се омърсиха с компроматна война!Костинбродската пчеличка трябва да даде най- точни данни за закононарушението ,защото в противен случай става и съучастник който осуетява разкриване на истината!И ако се докаже ,че ГЕРБ не участват в поредния золум да отговаря и за клевета!
97
5
 
21
 
! Отговори
Гено преди 10 години
До anonimen 108Печата е типов - мени се само номера на секцията. Гласува се с предварително подпечатана бюлетина и се изнася истински подпечатаната. Тя е невалидна, но е само една. След това печата се наранява както оригиналния и системата тръгва - тези, които са купени гласуват с предварително подпечатаните бюлетини и изнасят оригиналната, която е с един печат и е бяла, другата линия е при броенето, бюлетините се разпределят между членовете и те ловко да се заменят. Има и други възможности.
96
11
 
25
 
! Отговори
бля бля преди 10 години
къса ви е паметта хора. БСП освен да очерня лицето на България и да я ограбва друго не знае. тези бюлетини, кражби от които ни спряха фондовете, затваряне и продаване на детцки градини, заличаване на пенсионната с-***, 22 милярда за белене, заеми 500 мил. евро пак за белене. ни ги плащаме сега, договори за изкупуване на мега скъп ток и какво ли още не. Всичко в името на тези помиари. За тях няма отечество. Има само пари и власт. това е.
95
4
 
20
 
! Отговори
anonimen преди 10 години
Tova namirisva na evtin trik na oponentite na Gerb i po-to4no na taka prikazlivata gospoja ot shtaba na Stanishev,koiato e podala signala i to to4no v nave4erieti na izborite.Tazi gospoja samo kato ia slushan po TV ia vijdam edin bezkrupulen zloben 4ovek.
94
2
 
20
 
! Отговори
anonimen преди 10 години
A be zashto niakoi ne obiasni ,kak na praktika tezi 350 000 biuletini shte se okajat zakonni sled kato vseki koito vleze da glasuba polu4ava podpe4ataha biuletina?Ako naistina niakoi e gotvil udar,to e triabvalo v nad 10 izbiratelni sekcii predvaritelno da se podpe4atat biuletinite i posle se postaviat po niakakv na4in v izbiratelhata urna ili v 4uvala.A kak shte stane s protokolite na koito triabva da se opishat i tezi biuletini?Ve4e znaeme,4e protokolite sa pe4atani v druga pe4atnica.
93
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Представете си що за наглост, цяла България предварително очакваше фалшификации и въпреки всичко партийните кратуни не изневериха на себе си.
92
8
 
27
 
! Отговори
Gosh преди 10 години
На тоя комунистически социалистически *** му кажете че не ГЕРБ организираха изборите, а служебното правителство.. Или той слуша другаря Станишев какво му казва.. .аман от дебилни червенобузци
91
1
 
17
 
! Отговори
ДО 104 преди 10 години
И картите за банкочатите са с чипове кодове и тем подобни но се намира начин как да изтеглиш парите на притежателя им.