Унили избори в нерадостно време

"Икономист": Надеждите на Борисов за преизбиране са излъгани
16 май 2013 20:30,
241
Унили избори в нерадостно време
Бойко Борисов. Снимка: БТА

"В разгара на кризата държавният глава остана съвсем сам", недоволства българският президент Росен Плевнелиев, който още се  гневи на решението на Бойко Борисов да подаде оставка като премиер насред най-острите антиправителствени протести от 16 години, пише британското списание "Икономист".

Борисов - широкоплещест бивш телохранител, не искаше да бъде премиер на все по-непопулярно правителство, което протестиращите обвиниха за пълзящата корупция и големите енергийни сметки. Може би се е надявал, че оставката ще увеличи шансовете му за преизбиране, посочва "Икономист".

Ако е така, надеждите му са излъгани. "За първи път в новата история на България една партия печели два последователни избори", казва бившият конституционен съдия Георги Марков.

Но също за първи път една партия печели по-малко гласове на вторите избори. С 97 депутати ГЕРБ е далеч от мнозинство в 240-членното  Народно събрание.

Партията загуби около една трета от подкрепата, която получи на изборите през 2009 г. Президентът Плевнелиев иска възможно най-скоро да бъде съставено правителство и парламентът да започне работа по нов закон за енергийния регулатор, както и за други реформи. Но партийните лидери вероятно ще се пазарят седмици наред.

Това бяха унили избори в нерадостно време. Избирателната активност бе рекордно ниска - малко над 50 на сто. Кампанията бе помрачена от скандали с подслушване и обвинения в търговия на гласове. Ден преди изборите прокурори откриха 350 000 безотчетни бюлетини в печатница, за чийто собственик се твърди, че е близък до партията на Борисов, посочва "Икономист".

Дали отговорът са нови избори? "Бързи избори след изборите няма да променят нищо", казва Плевнелиев.

Четирите партии, които преминаха 4-процентния праг за влизане в парламента, трябва по някакъв начин да "скърпят" правителство. Но то няма да  даде на България стабилността, от която тя така силно се нуждае, прогнозира Икономист", цитиран от БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


241
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
9
 
11
 
! Отговори
Сашо преди 10 години
До 419. Ти си уникален човек. Казваш, че хората, гласували за ГЕРБ се надяват "Бат Бойко да го oправи". "Бат ти Бойко" имаше едно предизборно обръщение - работа, работа и пак работа. Не е обещал 40000000 нови работни места. Не е обещал Хидро възли. Не е обещал 1000 лв. минимална работна заплата и 500 лв. пенсия. Каза единствено, че трябва да се работи. И ти имаш наглостта, да казваш, кой на кого обещавал да го оправи. За вашата наглост, изглежда, няма граници.
121
3
 
7
 
! Отговори
Сашо преди 10 години
До тарантулИзглежда си запознат с деиствителността в организираната престъпност. Защо коментираш политически публикации в интернет?
120
7
 
10
 
! Отговори
Tiko преди 10 години
Tikvo4a da si vzema magistralite i da se izmita 4as po skoro
119
4
 
5
 
! Отговори
до 170 преди 10 години
браво ,много точно
118
9
 
16
 
! Отговори
Ал Бънди преди 10 години
Все някой в тази страна трябва да е първият осъден политик. Най подходящ е Цецо.
117
8
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Никога повече ГЕРБ
116
10
 
29
 
! Отговори
тарантул преди 10 години
какъв мислите, че е живота на боко - от банкя до мин съвет, готвят му (яко надебеля), реже лентички, полицай по душа, няма идея какво става в страната, не я познава, не му е мила, няма идеи, мечти. просто един много *** и луд ***, който няма идея какво причинява на другите. затова е бил мутра, затова смаза чакъра с артилерия, затова има милярд. комплексар. не го щат в симеоново, маджо му се подиграва. става предател и тръгва нагоре. объркано жалко същество.
115
2
 
12
 
! Отговори
Дали ? преди 10 години
От всички прочетени статиий от мен след изборите досега,разбрах едно - на депутатите ХИЧ не им се работи.
114
1
 
5
 
! Отговори
... преди 10 години
"Но също за първи път една партия печели по-малко гласове на вторите избори."Пак някой ги е излъгал хамериканците. Реално на всеки избори досега от 90г насам управляващата партия печели губи на следващите избори. Това важи за БСП на Луканов - след това СДС идва на власт, след което СДС губи и идва Виденов, след това БСП губи и идва Костов, след това Костов губи и идва Царя, след което той губи и идва Станишев, след което Бойко. Само ДПС и НДСВ са били 2 мандата подред в управлението.
113
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да се отворят всички сметки на Буда и Цветелинка. И каквото не могат да докажат да заминава за здравеопазване примерно.А на бас че всички болници в България, ще станат наистина европейски.
112
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Буда е политически труп , но понеже е *** , не може да го проумее!
111
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много е готин Борисов, такъв човек ни трябваше начало на държавата ,за да се видим ние какви *** сме.Само че до няколко месеца той ще стане шеф на ЕНП в Европарламента а ние тук ще чакаме поредните 1000 лв от Сидеров и ще си вярваме че сме голямата работа
110
5
 
11
 
! Отговори
До Цацаров преди 10 години
До Клюка??? Някой да провери дали Бориславова притежава ЦЯЛОТО това скъпо летище? Само така ще знаем дали Боко се е правил на дръж ми шапката?
109
5
 
12
 
! Отговори
Клюка??? преди 10 години
Вчера бях на гости в едно село около Силистра.Там ми разказаха,че имало едно стратегическо бивше военно и гражданско летище в с.Ламбриново,което силистренци ползвали като гражданско да летят до София.Военните ползвали за техни цели,а комунистическото предишно-Тодор Живковото да изнасят продукция от пролет до есен със милиони тонове,като кацали най тежките съветски самолети,които са световнопризнати! Та като дошъл Б.Б много се възмутил,че някой измамил държавата.Говорят за Бориславова-собственик!
108
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Само ГЕРБ ....... ИСКА ДА КРАДЕ !!!
107
3
 
9
 
! Отговори
леле преди 10 години
До 154 "ИСКА ДА КРАДЕ" си пропуснал!!!
106
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До GERBARи аз бях навън... почва да ме хваща яд защо се прибрах. В моя случай и в USA не е хубаво да се живее, но определено можеш да си позволиш доста неща там.
105
8
 
10
 
! Отговори
500 преди 10 години
До Анонимен 150 Особено Цветанов, но неговата кума Владимира Янева Цвъ я направи председател на Софийски Градски Съд и няма как да го съдят или ако случайно внесат обвинителен акт дори да е подкрепен с дакозателства за извършено престъпление, тя ще го оправдае, както е в състояние да осъди всеки без доказателства ако не й е симпатичен!!!
104
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Лидерът на ГЕРБ призна конфликт на интереси с печатането на бюлетинитеСлед като обяви, че заради скандала с надпечатаните бюлетини и политическите изявления в деня за размисъл ще иска касиране на изборите, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призна, че даването на поръчката на фирма близка до партията му е конфликт на интереси. Йордан Бончев, собственик и управител на..
103
9
 
19
 
! Отговори
Somebody преди 10 години
Бойко, как е "мат`риала" ? Почувства ли любовта му ? А сега да видим и къв е "матЕриала" в парламента... Щото май е много по-зле от тоя на улицата...