Ще успее ли ГЕРБ да остане единна партия в опозиция?

Политолог: Борисов се харесва като победител, но и в ролята на жертва
Обновена: 17 май 2013 12:03 | 17 май 2013 12:03,
62
Ще успее ли ГЕРБ да остане единна партия в опозиция?

Под въпрос е дали партия ГЕРБ ще остане хомогенна, когато е в опозиция, а не на власт, каза политологът Първан Симеонов в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. По думите му от ГЕРБ са успели да се съхранят обединени по време на управлението си, но тъй като основното подозрение към тях е, че са властови проект, оставят съмнение за състоянието им в опозиция.

Ако ГЕРБ успее да се съхрани в опозиция, ще е много сладко положение, защото следващият управленски формат ще е черна работа, а ГЕРБ ще успее да гледа отстрани и да намира кусури“, смята Симеонов. Политологът е на мнение, че пред бившата управляваща партия стои друго предизвикателство, а именно ролята на прокуратурата. „Ако обвинението е безпощадно към ключови фигури на ГЕРБ (каквато заявка дава главният прокурор Сотир Цацаров), съдбата й няма да е особено радостна“, коментира той.

По повод скандала с бюлетините в деня преди изборите Симеонов каза, че партията може да успее да извлече дори позитиви. „Свикнали сме да виждаме Бойко Борисов в ролята на победител, който печели всички избори, но се харесва на мнозина и като жертва. Казва: "ние направихме всичко, но сме сами срещу всички" - жертва на обстоятелствата“, коментира политологът.

По думите му се е получил странен парадокс – партиите, които в най-голяма степен критикуваха организацията на изборите, не поискаха касиране, а тази, която беше най-обвинявана, го поиска. Първан Симеонов е категоричен, че контраатаката с подобни методи е запазена марка на ГЕРБ и на Борисов, включително и да получат последни думата, след като всички вече са се изказали (визирайки нежеланието на ГЕРБ да даде пресконференция в изборната нощ).

Поражда се един парадокс, и в ушите, и в главите на избирателите, как така първата политическа сила няма да успее да управлява - това е парадоксално“. Основният избирател на ГЕРБ е средният българин, както самият Борисов отбеляза, каза Симеонов, но допълни, че тази реплика е прозвучала цинично от устата на бившия министър-председател. "Звучеше като противопоставяне на една обществена група на друга, но и това не е изненада за политическия стил", коментира Симеонов.

В ефира на Bulgaria ON AIR политологът проф. Георги Карасимеонов смята също, че поисканото касиране на изборите от 12 май от ГЕРБ е парадоксално. Според него вероятно са очаквали пълно мнозинство, въпреки че социологическите прогнози не го предвиждаха. Дори да има нови избори, едва ли ще има съществена промяна в резултата, каза Карасимеонов.

Според него излиза, че по същество се иска едно продължаващо нестабилно състояние на страната. „Аз си мисля, че ГЕРБ са отговорна партия и би трябвало да са, с претенцията на първа, още повече че и президентът Росен Плевнелиев е на това мнение и оценката му е точна и правилна, добави Карасимеонов.

Той даде за пример Италия, която избегна повторни избори, тъй като те продължават нестабилната ситуация в държавата. Политологът припомни, че преговорите с ЕС до момента са спрени. „Очакваме нов бюджет и те искат да видят легитимно избрано правителство“, отсече той.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
5
 
13
 
! Отговори
иван преди 11 години
герб имат надежда че ще се върнат във власта. но търговци; пущачи и шофьори не са забравили злокобното отношение към тях.колелото на историята се върти.
33
17
 
12
 
! Отговори
ГЕРБ преди 11 години
Ние сме милиарди.
32
30
 
26
 
! Отговори
TPE3BEH преди 11 години
Много бързо хората забравиха за безобразията които сътвори БСП през годините. Как могат тези подлеци пак да се докопат до властта не мога да проумея?!?!?
31
9
 
7
 
! Отговори
ЗАБРАВИ преди 11 години
До СОТИР ЦАЦАРОВ ИЛИ СИ ЗАБЛУДЕН ИЛИ ПОЛИТИЧЕСКИ ТЕ НЯМА ИЛИ СА ТИ ПЛАТИЛИ ДОСТА ДОБРЕ КАЖИ ОТ КОЙ СИ ТРИМАТА БОКО ШЕСТАКА ФИДОСКАТА ИМА И ДРУГИ ТЕ ЗА КЪДЕ СА МАЙ ТИ ХАРЕСА ДА СИ ПОД БОТУШ
30
12
 
5
 
! Отговори
TPE3BEH преди 11 години
И тази телевизия ми падна в очите...Особенно забавно ми беше когато водещата видно изяви позиция - дано! каза тя дано *** от БСП и турците от ДПС направят кабинет за да ни цоцат поне още 8 години...
29
21
 
26
 
! Отговори
СОТИР ЦАЦАРОВ преди 11 години
СЕРГЕЙ СТАНИШЕВ, БОЛЕН СИДЕРОВ И МЕСТАНЧО - С РАИРАНИ ЖИЛЕТКИ , ПЪЛНАДАНЪЧНА РЕВИЗИЯ И РАЗСЛЕДВАНЕ НА СЕРГЕЙЧО ЗА ПРИСВОЕНИТЕ ПАРИ ОТ Т.НАР.МУ ПРИЯТЕЛКА МОНИКА ЙОСИФОВА - СКАНДАЛА "ХОХЕГЕР", КОСТВАЛ НА БЪЛГАРСКИТЕДАНЪКОПЛАТЦИ НАД 4 МЛН. ЕВРО. МАЯ МАНОЛОВА НА СЪД ЗА КУПУВАНЕ НА ЦИГАНСКИГЛАСОВЕ В КЮСТЕНДИЛСКО, НО ПРЕДИ ТОВА, ЗАЕДНО С ЛИЦЕТО Н. БАРЕКОВ ДА БЪДАТОСВИДЕТЕЛСТВУВАНИ ОТ ПСИХИАТРИ !!!
28
5
 
11
 
! Отговори
До П.Петров преди 11 години
това, което описвате, е утопично. мисля, че един анализ сред гласувалите за десни партии би дал полезни импулси и сигнали. ще стане ясно защо те не виждат герб като алтернатива. при повторни избори герб в най-добрия случай ще запази сегашния си резултат, при все по-голямо тласкане на нерешилите се към други партии. дори и някои от малките десни формации да прескочи бариерата, герб пак няма успее да се коалира. твърде самонадеяно бе управлението им през последните години.
27
16
 
22
 
! Отговори
TPE3BEH преди 11 години
При повторен вот, БСП и ДПС пак ще трябва да се бръкнат в черните партийни касички, да си купят гласове от столипиново и факултето.А касичката е вече празна защото от 4 години спря да се пълни от кражби, далавери и контрабанда.И затова толкова яростно БСП, ДПС и медийните им клакьорки се противопоставят на тази идея...
26
22
 
23
 
! Отговори
SamoSud преди 11 години
Съд до дупка за Б.Б. и Ц.ЦВ. Тия надхвърлиха най-грозните ми очаквания за просташко управление и единовластие !
25
11
 
32
 
! Отговори
П.Петров преди 11 години
При евентуално касиране на изборите има два варианта:-Ако парламентарно непредставеното дясно се консолидира и влезе в парламента, заедно с НФСБ, което ще отнеме разочаровани от Сидеров и сдушването му с ДПС и БСП;-Ако дясното не се консолидира, а ГЕРБ дръпне техните гласове и НФСБ влезе.Във всеки случай активността би била доста по-висока, което ще обезсмисли купените от БСП и ДПС гласове, ако господарите им им отпуснат още средства.
24
30
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
При повторен вот Герб ще загубят и тези гласове дето имат,ще станат едно малцинство.
23
46
 
43
 
! Отговори
1 преди 11 години
От няколко месеца БСП създава невиждан по мащабите си хаос в държавата, тя дори е в разпад и в международна изолация, а днес 16 май 2013 вестниците съобщават: ГЕРБ иска да създаде хаос в държавата! Господи, каква новина! Каква вест, пробягала шестмесечен маратон
22
19
 
48
 
! Отговори
цап-ца-рап преди 11 години
Бистришките тигри спечелиха финала, но губят по точки титлата! Вместо да ликуват, рипат връз рефера и искат да бият дузпи! КАКВА ФУТБОЛНА ДРАМА! Господ е българин, но изглежда не обича хищниците!
21
21
 
45
 
! Отговори
Meme преди 11 години
От едно друго място :Монолог на Боко Аз, аз, аз, аз, аз, исках много власт, и президента назначих, за щуротийте други обвиних. Исках и удобен прокурор, но вече виждам зор, хем изборите да касирам, хам кабинет да номинирам, падам най-подир, с шут изритан от Сотир, и с билет еднопосочен, при Галевите се насочвам. От Цветанов здравата съм подкрепен, /ще продава май апартамент/, ще натоварим и Фидосова, но свръхбагажът доста ще е, та затуй нареждане ще дам: "Да се спасява всеки
20
7
 
23
 
! Отговори
Цъбер преди 11 години
До Анонимен 22А ти ли ще ги платиш тия избори.. ей така да видим
19
43
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ами какъв ви е проблема с изборите щом ГЕРБ нямало да ги има? Хайде да пробваме и да видим, а? Или се притеснявате, че свършиха флашките и мангизите за *** гласове?
18
24
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Боко Тиквата не може да надскочи вечното си амплоа да се представя или за герой или жертва. Ролята му на жертва в момента е част от надеждата на ГЕРБ, че няма да се сформира правителство и ще има нови избори. Не го интересува как ще оцелява народа в това безвремие. Ако се състави правителство вероятността Цветанов и той, както и други видни гербери да бъдат съдени нараства драстично. Пожелавам им го от сърце!
17
23
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ББ и ЦвЦв не им се ходи в затвора и искат да похарчат едни 30 милиона държавни пари за да могат да отложат с няколко месеца влизането си в зандана !
16
23
 
36
 
! Отговори
Яко преди 11 години
Мисля, че избраните парламентаристи от ГЕРБ са си платили солидно и са купили депутатските си места - казано по-ясно - инвестирали са пари в ББ и ЦЦ и сега нямат гаранция за инвестициите си.При положение, че тези инвестиции "изгарят" при липса на изпълнителна власт, то тези депутати ще потърсят "обещетение" от други парламентарно представени партии...
15
31
 
58
 
! Отговори
кк преди 11 години
Няма да се запази - проекта ГЕРБ свърши... Няма лапане