Ето ги министрите на Орешарски!

Ще има двама вицепремиери, Цветлин Йовчев поема МВР
Обновена: 27 май 2013 21:20 | 27 май 2013 16:54,
277
Ето ги министрите на Орешарски!
Пламен Орешарски Снимка: Булфото

Бившият шеф на ДАНС и бивш началник на кабинета на президента Росен Плевнелиев - Цветлин Йовчев, става министър на вътрешните работи в кабинета на Пламен Орешарски, стана ясно при официалното представяне на състава на новото правителство, което се очаква да бъде гласувано в парламента утре.

Бившият ръководител на представителството на Европейската комисия в България Зинаида Златанова ще бъде правосъден министър и вицепремиер.

В кабинета ще има двама вицепремиери. Единият освен за сектор "Правосъдие и вътрешни работи" ще отговаря и за усвояването на еврофондовете. Вторият вицепремиер по думите на Орешарски ще има координационни функции по отношение на икономическия блок министерства, ще координира частните инвестиции и ще прави усилия да привлича външни инвестиции. Експертът, който ще поеме поста, обаче остана в тайна, тъй като по думите на Орешарски ще му трябва време, за да приключи своите ангажименти.

На този етап ще предложа този състав, до месец ще въведа фигурата на втори вицепремиер чрез изменения в структурата и персоналния състав на МС, коментира Орешарски.

Петър Чобанов  поема министерството на финансите, а Кристиян Вигенин – на външните работи. Директорът на болница "Шейново" д-р Таня Андреева става здравен министър. Депутатът от левицата Ангел Найденов, който беше шеф на парламентарната комисия по отбраната при тройната коалиция, ще оглави военното министерство.
Колегата му Драгомир Стойнев ще е министър на икономиката и енергетиката. 

Анкета

Одобрявате ли предложения от Пламен Орешарски кабинет?

Анелия Клисарова, бивш ректор на Медицинския университет във Варна и депутат от БСП,  е харесана за министър на образованието и науката, Искра Михайлова – на околната среда и водите, а Хасан Адемов – на труда и социалната политика. 

Културен министър ще бъде бившият лидер на "Гергьовден" Петър Стоянович, а Марияна Георгиева – министър на младежта и спорта.  Десислава Терзиева ще поеме регионалното министерство.

Министър на земеделието и храните става Димитър Греков, ректор на Пловдивския аграрен университет.

Шефът на Пристанище "Варна" Данаил Папазов поема министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.  

Орешарски предлага и Министерство на инвестиционното проектиране, което да поеме Калин Тихолов. Името на Тихолов се свързва със скандала „Дюнигейт“. Той се оказа проектант на подробния устройствен план на продадения от държавата терен и кандидат-купувач за други два имота в съседство.

Всички министри са специалисти в съответната област, някои от тях дори водещи, изтъкна Орешарски при представянето на кабинета.

Обещах, че ще предложа Министерски съвет, който ще е адекватен на състоянието на страната, обясни Пламен Орешарски. Той обясни, че при структурирането на кабинета се е водил основно от приоритетите на програмното правителство. Той беше категоричен, че е искал по-големи промени в структурата, но това не можело да се случи заради готовото бюджетиране на годината.

На пленума на БСП преди обявяването на имената на министрите думата взе и лидерът на левицата Сергей Станишев. Орешарски имаше много по-голяма свобода, отколкото аз по времето на тройната коалиция. В този смисъл благородно му завиждам, заяви Станишев. 

Той обясни, че решението за имената в кабинета са се вземали на база професионални качества, а не на база партийна принадлежност. Според мен се е получил силен екип, който не разделя МС на нечии квоти, категоричен беше Станишев. Той обясни, че по същия начин трябва да се действа и със заместник-министрите и политическите кабинети.

Той отново припомни, че новият кабинет трябва да заложи на потенциала на различни формации и експерти, за да реализира радикална промяна. Той припомни, че още преди началото на масовите протести от февруари, които свалиха управлението на Бойко Борисов, левицата е заговорила за радикална промяна – за социална и солидарна държава.

Соцлидерът повтори тезата си, че ГЕРБ продължават да са на власт чрез назначенията си в администрацията.
Ние сме втора политическа сила на тези избори, но само след един мандат в опозиция, получаваме шанс да трупаме и печелим доверие, заяви лидерът на левицата. Той допълни, че партията му не е получила достатъчна подкрепа, за да реализира цялата си програма, но ще стартира оздравяването на държавата.

В този парламент ще се възстанови силата на Народното събрание, както е в Конституцията, категоричен бе червеният лидер и допълни, че ерата на Борисов, когато депутатите са били подчинени на МС, е приключила. Станишев обаче бе категоричен, че в пленарната зала ще се водят ожесточени дебати, но те ще бъдат с цел приемане на най-доброто законодателство и в полза на гражданите. Трябва да бъдем честни и ясни – ситуацията в страната продължава да бъде извънредна, отсече лидерът на левицата. 

По думите на Станишев ако бъде гласувано, правителството на Пламен Орешарски, ще стъпва по въглените на натрупаното недоволство. Той призова БСП да стоят зад Орешарски и кабинета му, но също и да бъдат твърди и да настояват да се взимат правилните решения. Много трудно се печели доверие, много лесно се пропилява, заяви лидерът на левицата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


277
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
165
2
 
14
 
! Отговори
:(( преди 10 години
Не плачи, майко, не тъжи,че станах ази хайдутин,хайдутин, майко, бунтовник,та тебе клета оставихза първо чедо да жалиш!Но кълни майко, проклинайтаз турска черна прокуда,дето нас млади пропъдипо тази тежка чужбина -да ходим, да се скитаменемили, клети, недраги!Аз зная, майко, мил съм ти,че може млад да загина,ах, утре като преминапрез тиха бяла Дунава!
164
1
 
13
 
! Отговори
:(( преди 10 години
Но кажи какво да правя,кат си ме, майко, родиласъс сърце мъжко, юнашко,та сърце, майко, не траеда гледа турчин, че беснейнад бащино ми огнище:там, дето аз съм пораснали първо мляко засукал,там, дето либе хубавочерни си очи вдигнешеи с онази тиха усмивкав скръбно ги сърце впиеше,там дето баща и братячерни чернеят за мене!...Ах, мале - майко юнашка!,Прости ме и веч прощавай!
163
0
 
4
 
! Отговори
Патиланец преди 10 години
До NIKO11111Ами нека ти разтълкувам второто си мнение. Свободата и това как да изживееш живота си е лично и не участва в никакви държавни схеми. Патриотите печелят хора зад себе си с идеи и действия отстояващи свободата - на народа, обществото за което се борят. като патриот не налагаш "ред" на "народа" за който се бориш. А казваш, показваш и даваш пример - надявайки се, че "народа" ще застане зад теб виждаки патриота в теб и идеите ти. И тук е уловката - националсополистите у нас са циркаджии
162
6
 
3
 
! Отговори
new еничари преди 10 години
Честито поредно колониално правителство под командването на СБ,МВФ,Брюксел,Берлин,Лондон,Тел Авив,Анкара!На върхът са печатарите на зелените нефелни хартийки от ФВР от Вашингтон!Ликуйте роби,малко остана до затривнето на българската нация!Щели да раздават европомощи за безплатни евровъжета за самообесване!
161
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Добре,де защо сега коментирате?Защо не гласувахте за Герб да не могат тия да си правят каквото искат!Министър Адемов пак ще иска пари от бюджета за *** и социално слаби!Ние да работим в чуждите държави!Синът ми с успех над 5 неможе да вземе стипендия от университета ,искат му доход на родители,че и братя,и то какво стипендия 70лв на месец.Т.с 35 евро,тук 30 франка се плащат да чистиш или да гледаш дете за 1 час.Най-долната,най-нископлатената работа е като студентска стипендия в Бъгалрия!
160
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пускам днеска телевизора и гледам ВСИЧКИ програми дават заседание на ЦК на БКП, пардон БСП. Почнах да се чудя да не се е върнал социализма заедно с член 1-ви от социалистическата конституция.
159
1
 
1
 
! Отговори
NIKO11111 преди 10 години
До ПатиланецАз ни най- малко не искам нашия народ да се управлява с по- строг държавен ред, но опитът от последните десетилетия, показва че вероятно това е необходимост.Ти ако си мислиш, че аз не съжалявам, че зле използвахме свободата ни много се лъжеш. И нямам претенции за разлика от теб да съм някакъв духовен пастир, но имам опасения относно теб в тази насока, защото във второто ти мнение нямаше съдържателен аргумент против първото ми мнение.
158
0
 
10
 
! Отговори
new еничари преди 10 години
Честито,отново небългарин външен министър!Ха сега познайте от раз,кога обоснованото предположение ше се превърне в доказано организиране и осъществяване на терористична акция в България!
157
1
 
1
 
! Отговори
Илитерат преди 10 години
До БоилКакви минуси бе, ***!Ти разбираш ли си какво си написал?! Полуграмотна ***...
156
0
 
5
 
! Отговори
Патиланец преди 10 години
До NIKO11111Докато третираш "българинът", като животно, което има нуждата от теб "пресветли пастире" - си всичко друго, но не и патриот. Това, че "ти" имаш визия, не означава, че трябва да я налагаш с "ред". Това е "тъпунгеризъм на дебело". Ако визията "ти" е наистина толкова добра и си струва - не мисля, че би трябвало да се налага със специален "ред". Баста! :)
155
9
 
2
 
! Отговори
asd преди 10 години
Само Сидеров ще я оправи тази *** държава, жалкото е че не гласувате когато трябва, само се оплаквате, и до всички правилни решения стигате бавно и само по най-трудния и измъчен начин!
154
4
 
1
 
! Отговори
NIKO11111 преди 10 години
До ПатиланецАми да те попитам аз теб, т.нар. либерализъм и свободията в нашето общество до какво ни докараха перз тези години?Сигурно до сериозен икономически и социален растеж и цъфтящо демографско положение сред народа ни, както и до липса на ***, до пълна лустрация на комунисти, чиито режим беше по- престъпен и от Хитлеровия националсоциализъм и бяха избити повече хора.Не ставай смешен.Българинът се нуждае от силен държавен ред, защото е социален нихилист и не зачита никакви порядки.
153
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
много *** тук бе чакайте да видим после плюйте е*ахти народа като толкова знаете направете така че вие да направите кабинет ама търтеи които стоят и пишат по цял ден по форумите ........
152
3
 
7
 
! Отговори
Divine преди 10 години
Сега е истината за ПП "Атака" с лидер Волен Сидеров. Подкрепи ли кабинет "Орешарски" ще е за последно в парламента. Аз не виждам нищо лошо към проекта "Орешарски" обаче Атака е предимно от "по националистично" настроени хора, ЗА другите си има или БСП или ГЕРБ, така, че Волен този път наистина може да се озове в ШАХ И МАТ.
151
1
 
17
 
! Отговори
kz преди 10 години
ще видим цирка в сряда и как Волен ще се нагъзи на тези против който "беше"
150
0
 
7
 
! Отговори
Патиланец преди 10 години
До NIKO11111Т.е. едната половина безработни ще станат "доносници и очи и уши" на режима. От остатъка - половината ще са в "народния съд", а другата ще са "бригадите на властта". Е "да го бараш" за подобни "дисциплини и ред" момък. Много "да го бараш". Същото важи и за останалите "националСоПолисти". :)
149
1
 
22
 
! Отговори
BG.BG преди 10 години
Боят настава, тупат сърца ни,ето ги близо наште душмани.
148
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Министър на труда и социалната политика - Хасан Адемов... честито :)
147
3
 
1
 
! Отговори
Боил преди 10 години
Поне един од тези който слагат минус на моят коментар да се обосновът ,но мериторично ,а не идеологично защото истината боде в очите
146
4
 
17
 
! Отговори
my god преди 10 години
Ако приемат този кабинет ще емигрирам.