Местният референдум в Стара Загора е нелегитимен

Повечето от гласувалите не искат "Змейово"
27 май 2013 07:00, Петя Славова
25
Местният референдум  в Стара Загора  е нелегитимен
Снимка: БТА

Нелегитимен е референдумът с въпрос "Да бъде ли закрит Централния артилерийски технически изпитателен полигон "Змейово"?", който се проведе на 26 май в Стара Загора. Това обяви за БТА председателят на ОИК Таньо Брайков. Причината за неуспеха е ниската избирателна активност, която по окончателни данни е 19,94 на сто. По закона за местните референдуми активността трябваше да бъде минимум 48 на сто, колкото е била на последните местни избори за общински съветници.

Общо 29 557 са действителните бюлетини. Подкрепилите закриването на полигона са 28 008, а против - 1549 . Това показват резултатите от всички 202 секции в 51 населени места наОбщина Стара Загора. Броят на невалидните бюлетини е 87. Местен референдум със същия въпрос може да се насрочи отново с решение на общинския съвет не по-рано от една година от датата на провеждането му.

Иначе общо 14 534 старозагорци от гласувалите 15 313 искат закриването на военния полигон край село Змейово. Това показват резултатите от 100 от общо 202 секции.

Подкрепа за работата на полигона са изразили 779 души. Броят на невалидните бюлетини е 29. По окончателни данни избирателната активност е 19, 93 на сто.

Още по темата

Инициатори на референдума са старозагорски граждани, според които в региона атмосферният въздух и околната среда са замърсени и има повишен риск от заболявания. Според РИОСВ замърсяването на Стара Загора е много по-малко от София и Перник. Представители на инициативната група "За чист въздух над Стара Загора" твърдят, че има замърсявания на въздуха със серен диоксид, азотен диоксид, азотен окис, фини прахови частици, сероводород, хлороводород, фосген, циановодород, над пределно допустимите норми, както и редица тежки метали в околната среда.

До решение на общинския сьвет в Стара Загора за референдум се стигна заради опасенията, че дейностите, извършвани на полигона замърсяват града и региона. Решението беше подкрепено с пълно мнозинство от присъстващите на заседанието 44 общински от общо 51 общински съветници. Средствата за допитването бяха осигурени от резерва на общинския съвет.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
4
 
20
 
! Отговори
пол преди 10 години
Да ви и вредната бюрокрация в това мафиотско ООД, наричано по навик държава. Чудите се как да прахосате бюджета по безполезни начинания. С тия пари можеше да се построи помпена ВиК станция; да се укрепи брега на реката тук на село, се подкопава, защото изсякоха кметски хора тополите до брега и се свлече, сега пътя се подкопава. На следващото преброяване ще се пиша китаец, защото ми се повдига от фалш, демагогия, крадлива пречеща бюрокрация - от това държава не е останало; то и държавници няма.
2
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кметът на Ст.З.реши да си пише голям актив.Плащаме луди сметки за данък смет,а улиците са потънали в прах и мръсотия.Те изобщо не се поддържат,за миене да не говорим.Няма такова нещо.Ако има,то е пред кметството.А иначе спечели приз,че Ст.Загора е най-добър град за живеене.Или егото му го е подвело,или нас прави на ***.
1
9
 
13
 
! Отговори
Мазохисти преди 10 години
Какво искате от мазохисти. Пищят, викат, а накрая се спотайват като плъхове. Жалко е за тези които искат да ги спасяват от отровите. Бъдещето на Старозагорци е ясно. Болести, страдания, но какво от това. Желателно е повече да не цапат сайтовете с оплаквания. Каквото си посяха, това ще жънат.