В кабинета за 2 месеца, но пък с дебели отчети

Служебните министри обаче не пожелаха да си поставят оценки за свършеното
Обновена: 28 май 2013 13:12 | 28 май 2013 13:12,
7
В кабинета за 2 месеца, но пък с дебели отчети
Снимка: БТА

Седем служебни министри дадоха отчет днес за кратката си работа от встъпването в длъжност на служебния кабинет с премиер Марин Райков на 13 март. По-голямата част от фактите бяха добре известни, а служебните министри почти не дадоха насоки в каква посока би трябвало да работят наследниците им. Служебните министри отказаха да си поставят оценки.

Основната причина, както спомена здравният министър Николай Петров, беше, че обществото трябва да сложи своята оценка за свършената работа, както и президентът Росен Плевнелиев, който ги назначи.

Всеки един от министрите в служебното правителство е изготвил списък със задачи, които са в процес на изпълнение и първите приоритетни задачи на съответните ведомства.

Ключовата дума при презентациите беше думата “прозрачност“, като всеки министър не пропускаше да спомене колко прозрачно е управлявал ведомството си. Вицепремиерът Деяна Костадинова припомни, че с решение на МС са
освободени от бюджета и пренасочени малко над 41 млн. лв. за най-уязвимите групи. Средствата са насочени към социални помощи и еднократни финансови помощи.

По нейни думи социалното министерство се е съсредоточило главно в разкриване на работни места за безработните по програмите за заетост и в по-малка степен – в отпускането на помощи. В презентацията си Костадинова обърна сериозно внимание обществените трапезарии, които заработиха целогодишно. По нейни думи над 9000 души са се възползвали от обществените кухни, а 80 обществени трапезарии искат да увеличат броя на обслужваните с 2200 души. Открита е процедура и за отваряне на нови социални кухни.

Пенсионери, които са получавали енергийни помощи през този сезон, ще могат да ги получават и през следващия и за това е направена нормативна промяна, обяви още Костадинова.

Всички социални плащания бяха извършени без закъснения, категорична бе Костадинова. 130 млн. лева са платени от март досега по ОП „Развитие на човешки ресурси“. До края на април наваксахме забавението по плащания по програмите „Аз мога“ и „Аз мога повече“ в размер на 5 млн. лева. Извършени са и още плащания в размер на над 1 милион лева, заяви още Костадинова. По нейни думи социалното ведомство е работило сериозно и по подготвяне на планирането за следващия програмен период, както и по усвояването на евросредства.

Имахме три приоритета, но аз много бързо ги приключих, обясни пък здравният министър Николай Петров, който също постави като първа точка “прозрачността“.

Той акцентира и върху сериозни промени на нормативната база, където са направени корекция в наредбата за трансплантации, наредбата за достъп до медицински услуги, наредбата за профилактични прегледи на пациенти с психични отклонения и за работата на медицинския одит. Решихме проблемите с комуникацията между тел.112 и 150, която продължава не повече от 30 секунди, обясни още той. Частично беше решен проблемът с болницата в Девин. Съветвам следващият министър да продължи работата, докато възстанови болницата, заяви още Николай Петров. Той отправи и предложение към бъдещия кабинет и 42-рото НС.

Прецедент е Българската агенция по безопасност на храните да бъде част от МЗХ, бих предложил следващият кабинет и парламент да обсъдят възможността за преминаване на агенцията към Министерство на здравеопазването, заяви Петров. По негови думи приоритетно наследникът му на поста ще трябва да “запушва пробойни“. Системата боледува, обясни министърът. По негови думи е необходим строг контрол на плащанията и попита на какъв принцип се плаща на една болница повече, отколкото на друга.

Служебният министър на правосъдието Драгомир Йорданов сложи като акцент в презентацията си думата „баланс“ и обясни, че в своята работата се е придържал най-вече към желанието да създаде баланс между изпълнителната и съдебната власт. Йорданов посочи като свой успех и честите срещи с европейските партньори, където са участвали и представители на ВСС. Той обясни, че е била свършена и сериозна работа по въвеждането на електронно правосъдие. Той припомни, че едно от основните желания на гражданите и било да се въведе прозрачност в работата на съдебната система.  Данни за имоти и търговски регистър са прехвърлени на нов сървър, което е спомогнало обслужването на граждани да става по-бързо, а данните да са по-добре защитени, обяви още Йорданов.
Той се похвали, че са били въведени и ПОС терминали във всички агенции по вписванията в страната. По думите на Йорданов ще бъдат спестени значителни усилия, пари и нерви.

Служебният министър на образованието Николай Милошев постави акцент при отчитането си главно върху подготовката на матурите, работата по Закона за училищното и предучилищното образование. По негови думи са направени и изменения в правилника за работа на фонд „Научни изследвания“ и те най-вероятно ще обнародвани следваща седмица във вторник.

Ще си тръгна с високо вдигната глава, защото съм работил за българския спорт, заяви служебният министър на спорта Петър Стойчев. Той постави акцент върху борбата с допинга. По негови думи е стартирал процес по акредитация на антидопинговата лаборатория, първата фаза е приключила успешно на 15 май в Канада, а следващият кръг ще се състои през август.

Служебният министър на културата Владимир Пенев започна, както той сам се изрази – нетрадиционно. Пенев стартира изложението си с това какво не е направил - не е вдигнал заплатите на актьорите. 

В странен диалог влязоха здравният министър Петров и образователният министър Милошев. Николай Петров поиска да знае дали МОМН ще предложи промени в Закона за научните степени и звания. Петров се пошегува, че при толкова професори не знае дали ще останат хора, които да работят. Някои професори все още работят. Ние с вас сме пример за това, заяви Петров. Той обясни, че промяна на закона ще има и в момента работата по него тече.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Мислещ преди 11 години
Трябваше тях да ги оставим направо.
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Трябва да кажем едно мерси на кабинета на Марин Райков и лично на него. В общи линии работиха добре и сериозно, а е възможно да се наложи да поработят още, тъй като неизвестните са много. Марин Райков очевидно е с високи професионални и лични качества, и направи немалко положителни неща, а линията на поведението му като премиер беше отговорна.
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Трябва да кажем едно мерси на кабинета на Марин Райков и лично на него. В общи линии работиха добре и сериозно, а е възможно да се наложи да поработят още, тъй като неизвестните са много. Марин Райков очевидно е с високи професионални и лични качества, и направи немалко положителни неща, а линията на поведението му като премиер беше отговорна.
4
0
 
1
 
! Отговори
il_cho преди 11 години
Е как няма да дадат дебел отчет... ми все пак два месеца е супер кратко време, а има явно още за крадене. Браво на служебното правителство на герП, успели да вземат каквото беше останало :)!
3
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
КАКВИ ОЦЕНКИ НАЛИ СА ПОСЛУШКОВЦИ
2
7
 
5
 
! Отговори
yavor преди 11 години
Ситуацията в страната е извънредна поради оставеното наследство от ББ и отказа на служебното правителство да каже истината за реалната ситуация в страната го прави съучастник в нерешаването на наболелите проблеми на хората.
1
3
 
20
 
! Отговори
Сотиров преди 11 години
Рано е за отчети!Чака Ви поне още 2 месеца служебен кабинет