Румен Радев: Концепцията за европарите през периода 2014-2020 трябва да се промени

"Екзотичните идеи за финансиране са: консорциум от офиси за технологичен трансфер и подкрепа за проекти, които се реализират с членове на българската диаспора"
31 май 2013 21:00,
1
Румен Радев: Концепцията за европарите през периода 2014-2020 трябва да се промени
Снимка: архив Reuters

Концепцията за разпределение на европейското финансиране за следващия програмен период (2014-2020) трябва да се промени и разработи с консултанти, каза Румен Радев, заместник-председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България в ефира на Bulgaria On Air.

По думите му сега разработената визия е абсурдна, защото „това, което възнамеряват да подпомогнат е сграден фонд, тухли, мащабни консултантски услуги и финансови инструменти“.

Радев обясни, че разработилите плана имат „екзотични идеи“, като например консорциум от офиси за технологичен трансфер и подкрепа за проекти, които се реализират с членове на българската диаспора. Тези схващания той определи като абсурд.

През последните две години от асоциацията са призовавали колегите си от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма да започнат съвместна работа по структуриране на целите и компонентите за периода между 2014-2020.

От ведомството обаче са отговорили, че първо трябва да разработят своя чернова, за да може да работят заедно. Радев обясни, че в края на април са били готови и след два дни от МИЕТ са поискали преговори. Оценката на асоциацията за приготвения план е била ниска.

„Тази концепция е разработвана вътрешно в министерството, а трябваше да има консултанти и да се погледне какво работи в досегашните програми и то да се доразвие“, каза Радев.

Организацията е категорична, че той би трябвало да съдържа опростени и ясни процедури, които да подпомогнат българския бизнес.

Най успешните проекти бяха в технологична модернизация - там трябва да се наблегне, а не върху консултантските услуги“, категоричен е Радев. Той обясни, че преди седем години, когато се пишеха идеите за текущия период се е налагало единствено мнението на някои държавни работници и не са се интересували от мнението на бизнеса.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари