Лазар Груев е "за" независим орган за контрол на СРС-тата

У нас се подслушва прекомерно, смята председателят на ВКС
1 юни 2013 12:39, Елка Василева
8
Лазар Груев е "за" независим орган за контрол на СРС-тата
Лазар Груев. Снимка: Булфото

Използването на специални разузнавателни средства /СРС/ трябва да бъде контролирано от независим орган. Това каза пред журналисти председателят на Върховния касационен съд /ВКС/ Лазар Груев.

Груев заяви, че използването на СРС у нас е прекомерно и в голяма част от разследванията е основно средство за събиране на доказателства.
 
Груев припомни, че още през 2007 г. със свое решение Европейският съд за правата на човека очертава основните проблеми на подслушването у нас. Констатирано е, че тайното наблюдение се използва прекомерно, а целият контрол над СРС-тата е в ръцете на МВР.

В 21 век ние работим само с подслушвания и СРС както в САЩ през шейсетте години са разбивали организираната престъпност, заяви Груев.

Според него ресурсът на държавата трябва да се насочи към създаване на други средства за събиране на доказателства като качествена експертиза и научна полиция.

Лазар Груев ще инициира среща с премиера, министъра на правосъдието и главния прокурор, за да обсъдят проблемите със СРС-тата. Подобна среща имаше преди години покрай скандала с Мишо Бирата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе въведете законодателни промени с които да стане задължително слушането на интернет и комуникациите и да приключваме с тази истерия. Който не иска да го слушат може спокойно да си реши проблема с технически нововъдения. Които е технически изостанал да се върне към старите методи. Започнете да мислите за обикновенните хора на които им е все едно кой какво слуша като не можи да се грижи за децата си.
7
0
 
3
 
! Отговори
до 1 преди 10 години
Е колко до помага отчета за 2011 стана публичен миналта година 15000+ разрешени тот съда СРС-та 200 дела влезли в съда ефетивност 1% и не се знае по колко ще има присуде... цена 100 000 000 лв. (100 милиона лева) чакаме да видим колко е е за 2012... Като хората знаят че масово се подслушва стават внимателни и срс не вършат работа... Само много глупавите и тези дето си мислят че те контролират подслушването ги записват...
6
0
 
4
 
! Отговори
НАСКО преди 10 години
Независим!?както е съдебната система!?Господ да ни пази...........
5
4
 
8
 
! Отговори
leo66 преди 10 години
Ясно е,че автори на тия ченгеджийски компромати са пещерните динозаври от ДС.*** от ПЕС, ФЕС и СС,озверени и ръчкани от кукловодите си, ще скачат още малко.След 100 дни БОЙКО ВЕЛИКИ идва, за да смачка кафяво-червените *** до крак..
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Само не разбирам едно, за какво е тези СРС-тата в България? България толкова малка държава че без СРС знаят всичко!
3
0
 
7
 
! Отговори
СПЕРТЕ преди 10 години
" У нас се подслушва прекомерно, смята председателят на ВКС" Подслушва се защото подслушванията са поръчкови и платени и мръсните ченгета бачкат за часпром - това е истината.Те много добре знаят, как де предизвикат подслушване и да си поискат обосновано разрешение от съдията. Големите детектевски агенции собственост на бивши и настоящи МВР босове, чрез подставени лица разбира се, ползват външното наблюдение и техническите средства на МВР, ГДБОП, ДАНС, дори и на военните.
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ТИ СИ ФОТОКОПИЕ НА ДРУГАРЯ ЛЯЛОВ ХЕМ ИСКАТЕ ВСИЧКИ ДА ВИ СЛУШКАТ ХЕМ НЕ ИСКАТЕАКА КАЗА СТРАТЕГА --ДЕ ГО КРЕМЪЛ НАТЕГА
1
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
АКО ТОВА ПОМАГА ДА СЕ ХВАНАТ ПРЕСТЪПНИЦИТЕ НЯМА ЗНАЧЕНИЕ КОЛКО СА БРОЙКИТЕ НА СРС