Не минеш ли 4% за НС - без субсидия, тропна Сидеров

Със законови промени спират политическото номадство в НС
13 юни 2013 16:30,
122
Не минеш ли 4% за НС - без субсидия, тропна Сидеров
Снимка: БТА

Депутатите приеха на първо четене две промени в Закона да политическите партии. Едната промяна е внесена от Янаки Стоилов и Мая Манолова от БСП, а другата – от Волен Сидеров от “Атака“ и група народни представители.

Предложението на левицата предвижда да се спре практиката “субсидията да следва депутата“. В миналото Народно събрание, когато един депутат напусне парламентарната си група, той имаше право да я пренасочи към избрана от него друга ПГ.

Днес в НС депутатите се обединиха около идеята, че тази част от Закона за политическите партии стимулира политическото номадство, което трябва да бъде прекратено. Предложението на Стоилов и Манолова беше прието единодушно в пленарната зала.

Сидеров пък настоява да се премахнат партийните субсидии за формации, които не са успели да прескочат четирипроцентовата бариера. Предложението мина на първо четене с важното уточнение, че във времето до второ четене то силно ще се прецизира.

Според Манолова между първо и второ четене трябва да бъде даден максимално дълъг срок за даване на предложения, а в дебата да се включат всички партии, неправителствени организации и граждански движения.

Крайният популизъм по темата е крайно вреден. Може ли да съществува сериозна политическа партия без финансиране, запита Манолова. Тя застъпи тезата на левицата, че е по-добре финансирането да е ясно и прозрачно, отколкото да идва по съмнителни пътища.
Хората мразят партиите. Казвам го със съжаление, защото партиите са инструмент на демокрацията, заяви лидерът на “Атака“ Волен Сидеров в защита на тезата си, като обясни, че трябва да се отговори на обществените очаквания.

Той се обяви категорично против внасянето на депозит на партийните субсидии и предложи остатьците да отиват обратно в бюджета. Сидеров припомни, че в момента се намираме в тежка икономическа криза и народът следи къде отива всеки държавен лев, даден на партиите.

Националист №1 подчерта, че партиите могат да се финансират от членски внос и дарения, като по този начин ще се спестят пари на данъкоплатеца. Според него е добре да се помисли за дарения или донорство от страна на физически лица и фирми, за да не да не тежи финансирането на държавния бюджет.

В крайна сметка между първо и второ четене най-вероятно ще се стигне до компромисен вариант, който ще предвижда субсидиите да бъдат намалени.

Георги Кадиев от левицата обясни, че едва в две държави от Европа няма партийни субсидии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
5
 
17
 
! Отговори
megi 55 преди 10 години
МОЛЯ ЗА ВАШЕТО ВНИМАНИЕ!ТОВА Е ПОРЕДНИЯТ ЦИРК ,ФАРС И ЛЪЖИ НА СИДЕРОВ!НА 10 ЮНИ ПО ТЕЛЕВИЗИЯ СКАТ ДОЦ.МИНЧО ХРИСТОВ ПОКАЗА ДОКУМЕНТА ИСКАНЕ НА СИДЕРОВ,ЗА КОЕТО ДНЕС ЛЪЖЕ! В НАЧАЛОТО НА ДОКУМЕНТА Е ТАКА,КАКТО КАЗВА,НО ТОВА,КОЕТО ПРЕМЪЛЧАВА Е,ЧЕ ПО НАТАТЪК СТАВА ВЪПРОС ЗА ТЕЗИ ,КОИТО НЕ СА МИНАЛИ 4%БАРИЕРА А НЕ ЗА 4-ТЕ ПАРТИИ СЕГА В ПАРЛАМЕНТА.ЗА ТЯХ ДА ОСТАНАТ.12 ЛВ.Е СУБСИДИЯТА НА ДЕН НА ЧОВЕК.В ГЕРМАНИЯ Е 75 ЕВРОЦЕНТА И ЩЕ Я НАМАЛЯВАТ 4 ПЪТИ.СМЯТАЙТЕ ЗА КАКВО СТАВА ВЪПРОС? БОЛЕН ОТНОВО ЛЪЖЕ!
26
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какво доверие в Сидеров,какви субсидии.Не ви ли е ясно ,че като отнемат субсидиите на едни, ще си ги преразпределят други.За нас ..... ......
25
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Не минеш ли 4% за НС - без субсидия..." a zashto ne 7% (:
24
10
 
29
 
! Отговори
Атака преди 10 години
Сидеров - Продажник,***,***,Подметка
23
4
 
19
 
! Отговори
Astarot преди 10 години
То бива популизъм, ама... Значи, да резнат субсидията на "конкурентните" партии, а тяхната да си остане? А защо не на всички?Колко точно ще спести, като спре субсидията на 4-5 партии, които съвкупно вземат по-малко от тази на ГЕРБ, или БСП? Субсидията на извън-парламентарните партии е под 20% от общата субсидия за партиите. И точно Волен, дето за едната субсидия живее (и каквото падне покрай нея) да повдига въпроса...
22
28
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Колкото и да не ви се вярва Волен Сидерове вдига рейтинг с всеки изминал ден! Показа държавна отговорност и хората не се глупави да се поддават на глупостите на Слави трифонов, Босфор тв и пр.. При положене, че го дават всек ден по тв е ясен знак, че е новия бъдещ премиер на България. В момента за него работят всички ПР агенции, а православната солидарност му носи симпатизанти всеки ден! Европа вече прилага Планът Сидеров, само нашия *** глупав народ още си играе на политика!
21
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е бива ли така да се циментира статуквото?Аз предлагам да се дава субсидия за миналите 2% (а не 1) и да е 2лв. на глас, а не 12
20
0
 
9
 
! Отговори
Bastor преди 10 години
Какъв е този елитизъм?Или да дават над 1% или никой да не взима.
19
2
 
13
 
! Отговори
гого преди 10 години
тои едвали ще бъде лидер, то такава партия атака няма. и един процент няма да има. сега ще краде по вече и от съотборниците си. че се прости с политиката. амин.....какво направи бе волене,какво....идва ми да ревна та да ме чуят ботев и левски. и ако станат, то ***ѝка ви жална, за тези в парламента.
18
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Сидеров е идеолог на Българския национализъм". Hahaha! HA! Ti o6te malko 6te mi kajesh 4e e prerodeniq Vazov. Volen e edin carvul tova e toi.
17
6
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Волен каквото и да кряска, все тая- не вярвам да мине 4% в Парламента при следващи избори, още в този Парламент трябва да си оплете кошницата за цял живот, щото хората вярно бързо забравят, ама такова хамелеонство като неговото едва ли може да бъде забравено - не на турцизацията, а после благодарение на АТАКА ДПС управлява и дърпа конците, заедно с БСП. Няма по-прецакани избиратели в историята от тези на АТАКА.
16
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А излъжеш ли избирателите си- вън от парламента, тропвам аз!
15
7
 
38
 
! Отговори
Митьо преди 10 години
Отишъл Злобен Сидеров на Джамия както си му е реда и започнал да се моли. Ама като се надупил там и нали свинктера му е разхлабен вече - взел че пръднал .Като чул Местан казал гордо - Тая пушка аз съм я пълнил!
14
8
 
42
 
! Отговори
Митьо преди 10 години
Вървяло си едно ла*но и среща Волен Сидеров (Сидероглу Ефенди), решило да го поздрави и му вика:- Здравей ,***!Волен сърдит изкряскал:- Аз не съм ***, Бе, аз съм "патриот", извини се!И ла*ното му отговорило:- Абе то и аз бях торта гараш ама...
13
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
По скоро тея дето са в парламента де не получават субсидия...
12
4
 
7
 
! Отговори
интереси преди 10 години
То сега е пълно с икономически кръгове в политиката, ако махнат субсидията партийте ще получават дарения основно от фирми.Няма да се защитава обществения интерес в парламента, а само фирмени интереси на определени икономически кръгове.
11
9
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Значи Атака ще остане под 4-те % на следващите предсрочни парламентарни избори.
10
13
 
51
 
! Отговори
Митьо преди 10 години
Националист 1 ?!?!Вие нормални ли сте?!*** 1 си му приляга най-баш. Не може така да наричате нищожеството, което продаде гласът ми на ДПС!
9
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако една партия вземе поне 1% от гласовете на изборите, значи тя има подкрепата на стотици хиляди избиратели. Така че, субсидии трябва да има, но да са в много по-малък размер от това, което се дава сега - ние просто не можем да си позволим да се дава толкова много народна пара, парите са нужни за по-важни неща.Иначе, ако няма субсидии, как ще запознаеш с идеите си широк кръг от избиратели? Дарения в размер поне на 50-100 000 лв кои могат да си позволят? Все едни исъщи - които ни ограбиха.
8
9
 
35
 
! Отговори
До Бай Хой преди 10 години
Не го жали! Той си е получил 30-те сребърника! И кой знае колко нули има зад цифрата 30!