Кризисните енергийни мерки минаха на първо четене

Сега е моментът да върнем енергетиката на народа, каза Стойнев
Обновена: 21 юни 2013 11:27 | 21 юни 2013 11:26,
36
Кризисните енергийни мерки минаха на първо четене
Снимка: архив, Getty Images/Guliver Photos

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за енергетиката. Депутатите гласуваха абсолютно единодушно – 104 от 104 казаха „да“ на законопроекта на Явор Куюмджиев от БСП и група народни представители. Делян Добрев от ГЕРБ също беше внесъл такъв законопроект, но той беше отхвърлен. 

Промените в законопроекта предвиждат да отпадне от цената за пренос добавките за зелена и кафява енергия. Това беше въведено от предишното мнозинство, според вносителя Явор Куюмджиев включването на тези добавки към такса пренос е била груба грешка на ГЕРБ. Такса пренос ще се поема вече от производителите.

Втората мярка предвижда да отпадне задължението на НЕК да изкупува електроенергия от всички производители и да се дава възможност са се изкупува от най-евтините енерегийни източници, обясни Куюмджиев.

Това са наистина кризисни мерки, за да спасим системата. С този законопроект ние ще отпушим износа, за да влязат свежи пари в системата. В момента пари няма, заяви от парламентарната трибуна по време на обсъждането енергийният министър Драгомир Стойнев.

От днес ще започне огромен натиск върху вас законопроектът да бъде променян. Тук не става въпрос за 1-2-3 милиона, става въпрос за стотици милиони. Мислете първо за хората, предупреди още министърът.  Много е трудно да обясня защо двата ядрени блока едва работят, защо тази енергия не се изкупува приоритетно. Отсега нататък този модел ще се промени и това е целта на този законопроект, заяви още министърът. 

Сега е моментът да върнем българската енергетика на българския народ. Само така можем да повярваме, че имаме достоен парламент и правителство, което мисли за него, завърши Стойнев.

Според червения депутат Явор Куюмджиев новият състав на ДКЕВР трябва да се превърне в истински независим регулатор, който да защитава интересите на потребителите и производителите. Промените предвиждат ДКЕВР да може да използва нов метод за ценообразуване, при който да се отчитат само реално извършените разходи за електроенергията.

Енергийният системен оператор (ЕСО) ще може да спира онези производства, които могат да дебалансират системата при възникване на опасност от дебалансиране. Куюмджиев се върна и на темата за направеното от бившите управляващи. По негови думи по време на управлението на ГЕРБ много хора са енергийно бедни.
С прилагането на тези мерки голяма част от тези българи ще могат да получат достъп до електроенергия, заяви Куюмджиев.

Той призова да се направи всичко възможно да се върне доверието към енергетиката и институциите.
Днес е точно един месец, откакто се заклехме, и се занимаваме само с енергетика, заяви Явор Куюмджиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Виж *** Костов как опропасти България с ТЕЦ Марица изток 1 (ТЕЦ ИВАН КОСТОВ) ! Вижте цените : - АЕЦ Козлодуй 11,68 лв/мегават час >> - ТЕЦ ИВАН КОСТОВ 175,00 лв/мегават час (американския) ! - 15 ПЪТИ по-скъпа ,
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До perko777ЯЗОВИРА СИГУРНО Е ПО ВИСОКО ОТ СОФИЯ ТА ИДВА ПО ГРАВИТАЦИЯ МОМЧЕ ХОДИ НА ЛЕКАР ДА СЕ ПРЕГЛЕДАШ
31
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
давайте момчета - защото енергийната мафия е в паника и ще подкрепя всякакви протестине виждате ли че те не казват нищо конкретно - оставка - да няма правителство и енергомафията ще си гушка милиончетата от американските тецове и фотоволтаицитеи ще си приватизира бдж и вазовските заводи - и естествено аеца - като го фалират и негоне се давайте на "интелигентите" дето ги намаше 4 години и на пролетните протести- те са наядени и протестират от"морални" съобръжения
30
2
 
3
 
! Отговори
perko777 преди 10 години
ОСВОБОДЕТЕ НИ ОТ РОБСТВОТО НА ТОПЛОФИКАЦИЯ!И ОМБУДСМАНА ВИ КАЗА.*** ТУРСКО-КОМУНИСТИЧЕСКА ПАСМИНА.
29
1
 
2
 
! Отговори
perko777 преди 10 години
До ANONIMENТи сигурно си комунист. Като тях дрънкаш глупости и лъжи. В София парното не е най евтино, а най скъпо. Водата също не е най евтина. За неграмотния несофиянец само ще кажа, че водата в София идва до потребителите почти без разходи.От гравитацията. Хайде стига уроци. Чети повече!
28
1
 
4
 
! Отговори
ANONIMEN преди 10 години
За що трябва да се изкупува токът от когенерациите скъпо ? За да бъде евтино парното на софиянци.Значи цяла БЪЛГАРИЯ плаща скъп ток за да бъде евтино парното.Ето защо софиянци не протестират за сметките,а протестират за морал.Получават си редовно боноси в държавната администрация,/за майките обаче пари няма за здравеопазване и образование също /парното евтино да же и водата дето Софиянски я подари е най евтина в България.Е това се казва морал.Хайде бързо на протест.
27
0
 
7
 
! Отговори
Йово преди 10 години
Как можехме да изнасяме ел. енергия до 2010 г. а сега не можем. Ами просто е най големите ВЕИ паркове ги държат хора на ГЕРБ и Цв. Бориславова това може да го проверите по всяко време затова бяха и начислени към нашите сметките кафява и зелена енергия за да се напълнят джобовете на "демократите". В Европа една от най евтината енергия е от ВЕИ а в България точно обратното, защото българските ВЕИ производители търсят бърза печалба и не се вълнуват от покупателната способност на останалите българи.
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 66Чета и се чудя, как един човек може в 60 думи да допусне 30 правописни грешки.
25
7
 
6
 
! Отговори
66 преди 10 години
.до-5,значи може и да е 0,5 процента,на 100 лв са 0,50 стотинки,вие сте уникални популисти бе,,скспертиза,,хаахах а сега да видим кои ще изнася евтиня и безплатен ток,маи никога няма да разберем и маи тези 1,5 милярда от износа ще отидат в черната каса на позитано,или се лажa-можете ли да ме оборите господин министар
24
5
 
9
 
! Отговори
Бай Григор преди 10 години
Ха дано ама надали?! Ще разберем по сметките ,ако паднат с обещаните 5 процента ще съм доволен!
23
1
 
13
 
! Отговори
perko777 преди 10 години
Кога ще махнат такса мощност - ползваш не ползваш, плащаш. 21-ВИ ВЕК СМЕ БЕ ***.Премахнете крепостничеството. Всички сме закрепостени към топлофикация. Няма отърване.
22
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Щели да я върнат на Р.Овч. и на ***!
21
15
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
*** доказаха от 70г, че не могат да управляват енергетиката.
20
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много похвално. Предполагам че Пеевски няма да откаже да му върнете и енергетиката, даже ще го зарадвате много след бедите които му се струпаха през последната седмица.
19
8
 
8
 
! Отговори
Мистър Х преди 10 години
Целта на промените е зелената добавка от такса пренос да отпадне, което би позволило в скоро износът на електроенергия да се възстанови.Другата промяна се отнася до разрешение на държавните органи да използват средствата, натрупани от продажба на зелени сертификати, за компенсиране на разходите на тези ВЕИ-та
18
5
 
20
 
! Отговори
Социаглист преди 10 години
Остава да уточните на кои точно хора от народа ще я върнете пустата енергетика!
17
3
 
5
 
! Отговори
румен преди 10 години
... и един месец не се занимавате само с енергетика!или пък... един месец САМО с енергетика не се занимавате?
16
8
 
19
 
! Отговори
румен преди 10 години
И аз искам от енергетиката малко!От народа съм все пак!Как ще получа своята част, Г-н Стойнев?
15
0
 
5
 
! Отговори
Мистър Х преди 10 години
Общинското дружество "Топлофикация София" няма откъде да свие разходите си и да компенсира дефицит, ако бъде намалена цената, по която се изкупува произведената от него електроенергия по комбиниран способ.Това коментира пред журналисти изпълнителният директор на дружеството Стоян Цветанов.
14
2
 
24
 
! Отговори
Zeus преди 10 години
Мда интересното е, че все пак енергийната система е доста издръжлива. Десет години я карат към колапс..Дали ще издържи и този път?