ДПС и БСП рекордьори по харчлък за вота – 7 млн. лв. общо

ГЕРБ разчитали на субсидията, Костов и Кунева - на дарения и кредит
Обновена: 25 юни 2013 18:04 | 25 юни 2013 16:08, Екип на Dnes.bg
81
ДПС и БСП рекордьори по харчлък за вота – 7 млн. лв. общо
Снимка: Булфото

Двайсет и пет партии, седем коалиции и един Инициативен комитет отчетоха партийните си харчлъци за предсрочния вот на 12 май.

Първенец по пръскане на пари се оказва Движението за права и свободи. С близо 4 млн. лева е разполагало ДПС-то, за да привлича избиратели, които да гласуват за нея.

От членски внос са събрани 1,240 млн. лева, а 2,741 са от държавната им субсидия. Партията, основана от Ахмед Доган и наследена от Лютви Местан, няма нито един частен дарител, поне това сочи отчетът им пред Сметната палата.

ДПС обаче са използвали в кампанията си над 400 автомобила, предоставени от техни симпатизанти за период от 30 дни. Над 2 млн. лева е отделило движението за външни услуги – клипове, билборди, медийно отразяване и т.н.

3 млн. и 20 хиляди лева пък са помогнали на БСП да стигне до втора парламентарна сила на предсрочния вот. 2,860 млн. лева са собствени средства на партиите, участващи в "Коалиция за България".

Червените се оказаха и с 19 частни дарители, които са внесли по сметките им суми от 50 до 990 лева. Общата сума е близо 78 бона.

1,8 млн. лева са отишли за медийния комфорт на левицата през разгорещения май.

Нито една стотинка като дарение не е влязла в предизборния портфейл на ГЕРБ, става ясно от отчета им. За сметка на това обаче партията е ползвала за месец 130 автомобила, предоставени им от фенове за разпространение на агитационни материали.

С 1 956 867.85 лева е разполагала партията на Бойко Борисов. Всички тези пари са от държавната субсидия, декларират от ГЕРБ пред Сметната палата.

Над 1 млн. 840 хиляди от тях са отишли в различни медии за реклама и медийно обслужване.

Четвъртите в парламента „Атака“ са заделили за вота 584 430 лева, като голямата част от парите са от държавната им субсидия, едва 390 лева са от стопанска дейност на националистическата формация, става ясно от отчета им.

За канцеларски материали и гориво партията е отделила близо 27 бона, над 503 хиляди лева пък са отишли в БНТ, вестници и радиа за клипове, хроники и предизборни обещания на Волен Сидеров.

Меглена Кунева и нейното "Движение България на гражданите“ са набрали за кампанията си малко над 1.120 млн. лева., от дарения са близо 170 хиляди, а от банков заем 877 хиляди.

130 са паричните дарения от физически лица, като най-малкото от тях е 50 лева, а най-големите донори са налели в партията й по 10 хиляди лева.

Отделно от това Кунева и съпартийците й са получили от свои фенове за 30 или за 60 дни безвъзмездно ползване на офиси, павилиони, магазини, принтери и столове, за да могат да развиват дейността си по време на предизборната кампания.

С малко над 2 млн. и 109 хиляди лева са разполагали от ДСБ на предсрочния парламентарен вот. В тях се включват даренията, личните средства на кандидатите им за депутати и собствени средства на партиите, които участваха в коалицията ДСБ-БДФ. Милион и 600 хиляди от тях са отишли за медийни услуги.

Общо 18 души – частни лица са развързали кесията си, за да подкрепят тъмносините в битката им за парламента. В по-голямата си част – 10 души, са дарили на ДСБ по 10 хиляди лева.

РЗС-то на Яне Янев отчита, че няма нито един частен дарител за кампанията си. Партията е получила безвъзмездно единствено офис в Пазарджик, който е бил на разположение на партийните структури за цели 42 дни.

Янев и съпартийците му са били по-свити на вота, разполагали са с едва 505 462 лв., всичките от държавната им субсидия.

416 хиляди лева от тях са отишли за медийни услуги, които обаче не им помогнаха, за да влязат в 42-рото НС.

Скромните 14 519 лева е отделило Глас Народен на Светльо Витков за отминалите избори.

310 лева са от дарения, останалите 14 хиляди и 209 лева са собствени средства на кандидатите, издигнати от партията за депутати.

Едва 2900 лева са отишли за медийно отразяване на изявите на Глас Народен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
4
 
3
 
! Отговори
Adiito0 преди 10 години
Ето сега става достатъчно ясно кой следва интересите на хората и кой - не. ДПС са се охарчили стабилно. Единствено Атака, дали най-малко средства за предизборната кампания, гледат да не похабяват излишни средства, а и ресурси за предизборна кампания, и дадоха средствата си за благотворителност. А БСП имат и дарения. Това е безспорен факт. Единствената морална партия се оказва Атака.
71
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Само протестите ще ни оправят.
70
0
 
9
 
! Отговори
megi 55 преди 10 години
ПРИЗНАЙТЕ СИ БЕ,ПРИЗНАЙТЕ СИ ОТ КЪДЕ ВЗЕХТЕ ТОЛКОВА ПАРИ! ГЕРБ ИМАЛ ФАЛШИВИ БЮЛЕТИНИ! ВИДНО Е С ТОЛКОВА ПАРИ НА ДПС И БСП КОЙ КАКВО Е ПРАВИЛ!ПРИЗНАЙТЕ СИ БЕ,С КОИ ПАРИ КУПУВАХТЕ ГЛАСОВЕ И ПЛАЩАХТЕ НА МЕДИИ,ЗА ДА ОСЪЩЕСТВИТЕ ТОЗИ ПРЕВРАТ В СТРАНАТА? С ПАРИТЕ НА ДАНЪКОПЛАТЕЦА ГО ПРАВИТЕ И НЯМАТЕ КАПКА СРАМ И СЪВЕСТ! И МЕСТАН ЩЕ МИ ГОВОРИ ,ЧЕ СУВЕРЕНА ВИ ИСКАЛ! Е СЕГА СУВЕРЕНА ВИ КАЗВА,ЧЕ СТЕ МОШЕННИЦИ И НЕ ВИ ИСКАМЕ! МАХАЙТЕ СЕ И НИКОГА ДА НЕ ЧУВАМЕ ПОВЕЧЕ ЗА ТРОЙНАТА ВИ КОАЛИЦИЯ! АНАТЕМА!!!
69
0
 
5
 
! Отговори
Elia преди 10 години
Ха-ха-ха! И за какви "външни услуги" се изтръскахте толкова? За 11-ти май ли? А - и на Майчето за столчето в Парламента!
68
0
 
12
 
! Отговори
НИКОГА ПОВЕЧЕ БСП преди 10 години
Тия *** харчат нашите пари!
67
2
 
19
 
! Отговори
varg преди 10 години
ДПС плащаха по 50 лева на всеки гласувал за тях.
66
2
 
9
 
! Отговори
Angel83 преди 10 години
Кунева е една от грабителките на България, която успя да удари едно рамо на монополите у нас да упражнят още повече положението си. Представете си ако дойде на власт, то какво ще става тогава.
65
1
 
10
 
! Отговори
Tiago преди 10 години
Тази вчера влезе в политиката, а от днес вече иска да управлява. Тя чува ли се изобщо? Достатъчно ни беше една "тройна коалиция". Втора такава няма да позволим.
64
1
 
5
 
! Отговори
skitnik32 преди 10 години
ZA6TO PO DQWOLITE DARJAWATA TRQBWA DA DAWA SUBSIDII NA PARTIINITE CENTRALI !!!?????iska6 da ima6 partiq - ami izdarjai si q. taka kakwo se polu4awa? az mrazq DPS I BSP no realno im dawam pari za prawqt kompromati....
63
18
 
6
 
! Отговори
до №57 преди 10 години
Бойко Борисов трябва да е с фес, а не Волен, защото Бойко се прегръщаше с Ердоган, много бързо забрявяте. ---------------Бро, ти трябва си супер хипер мега ***! Едно е Ердоган, друго е ДПС! Ердоган никога ама никога няма да влези в нашия парламент и да ни управлява докато Волен се целуна с ДПС и сега турци ни управляват! Правиш ли разлика сега? Крет*ен!
62
6
 
23
 
! Отговори
БГ преди 10 години
Личи си кои харчиха най-много и си направиха невъзможна коялиция гей, бей и новообрязания *** гьотферен сидер ага, че да направят "експертно" правителство. Юруш и ***, харесва ли ви комисиите в НС да са дадени на ДПС?Блокиране на НС.Нов изботрен закон.Разпускане на НС. Служебно правителство - БСП ДПС и Юруш, към вас се обръщам - не се сринахме при служебното правителство!Бойкот на медиите на Пеевски!Искам хора, които да работят за България, не разни псевдо националисти - Юруш
61
15
 
4
 
! Отговори
Никога повече ГЕРБ преди 10 години
Аре *** 63 се появи
60
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Sergei iskal za edna godina da si lapne 15 Miliarda evro 4eti vav faktor bg
59
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Faktor bg Svobodata com
58
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
БСП и ДПС трябва да крадат поне до нова година за да избият вложените 7 млн и да захранят обръчите си от фирми!
57
0
 
7
 
! Отговори
Тони преди 10 години
ВИДЕО: Надпис Продава се върху парламента dnes.dir.bg/news/protest-videozapis-14264049?nt=4
56
22
 
5
 
! Отговори
ФЕС преди 10 години
Ей ПЕШО, ПЕШО, не се научихте да четете и пишете правилно !!! Ако изберете Бойко отново, България ще бъде част от Турция, защото Бойко беше по- близък с Ердоган, не го забравяйте. После да не ми хленчите !
55
1
 
10
 
! Отговори
Pesho преди 10 години
Ami kak nqma da sa purvi BSP kato parite ot Turciq im se nalivat v shibanata partiq.
54
24
 
7
 
! Отговори
anonim преди 10 години
Бойко Борисов трябва да е с фес, а не Волен, защото Бойко се прегръщаше с Ердоган, много бързо забрявяте.
53
16
 
6
 
! Отговори
Ана преди 10 години
Като гледах Герб какво чудо раздаваха...силно се съмнявам! А какви концерти!!!Стига кте писали глупости!