Асен Василев: Не съм подписвал договор за АЕЦ "Белене"

Той изпрати писмен отговор на Драгомир Стойнев
30 юни 2013 19:38, Петя Славова
39
Асен Василев: Не съм подписвал договор за АЕЦ "Белене"
Асен Василев. Снимка: Булфото

Докато аз бях министър, договор за строителен надзор на АЕЦ "Белене" за 2 млн.евро не е стигал до мен, не е влизал в БЕХ и затова не смятам, че е подписван. Това пише в изявление от Асен Василев, министър на икономиката, енергетиката и туризма в служебното правителство.

Причината за писмото е изнесената днес информация от министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, че по време на служебното правителство е подписан такъв договор. Единственото, което в рамките на моя мандат е направено около АЕЦ "Белене", е аз и зам.-министър Стоянов да се срещнем с адвокатите и да подготвяме българската защита, посочва Асен Василев.

Относно избора на консултант, който да предоговори дългосрочните договори с двете американски централи ТЕЦ "Марица Изток 1" и ТЕЦ "Марица Изток 3", Василев потвърждава, че има пусната процедура. След много разговори с представители на дветецентрали, те изразиха готовност да предоговарят условията по техните дългосрочни договори, така че условията да могат да станат по-изгодни за българските граждани. Това трябва да се направи професионално и общата преценка беше, че е по-добре да ползваме услугите на външен консултант, специализиран в тази област, заявява Асен Василев.

Още по темата

Той добавя, че по отношение на отделянето на ЕСО от НЕК, което трябва да стане на 1 юли, екипът му е заварил процедурата в доста забавено състояние. Дванадесет месеца беше работено без конкретни резултати. Ние отделихме акциите, подготвихме всички активи за отделяне, направихме нов Надзорен съвет и нов борд, тъй като управлението трябва да е двустепенно, а не едностепенно, посочва Асен Василев.

Той обръща внимание на министър Стойнев, че "някои неговикадрови решения могат да доведат до сериозни проблеми с финансирането на БЕХ, по-точно назначаването на Георги Христозов, тъй като той е осъждан за валутни престъпления".

Според Асен Василев това създава проблеми с правния преглед на документите и издаването на бонда на БЕХ - тоест след три месеца, когато изтече кредитът и той трябва да бъде платен с така издадения бонд, може да се окаже, че тези пари ги няма.

"И то не защото служебното правителство не си е свършило работата, а защото Христозов, който не отговаря на условията на инвеститорите, е назначен в Управителния съвет на БЕХ. А доколко Христозов може да борави с класифицирана информация - становището на прокуратурата беше категорично, че той заема постове в противоречие на закона", пише още в изявлението на Василев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
0
 
! Отговори
Х преди 10 години
ХРИСТОЗОВ МОЖЕ ДА НЕ Е ПОЛЕЗЕН ЗА ЕНЕРГЕТИКАТА, НО Е ПОЛЕЗЕН ЗА БСП ЗАТОВА СИ ГО НАЗНАЧИХА.ТЕ НАЗНАЧАВАТ САМО ИЗПЕЧЕНИ МОШЕНИЦИ ЗА ПОПЪЛВАНЕ НА ПАРТИЙНАТА КАСА.
30
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На Бойко калинките, събрани от кол и въже, бяха страшни министри. Или забравихте вече какви *** се изредиха - Дянков, в началото мязаше на ***, некъпан с мазна коса, Миро Фабержето, дето вожда му показваше каратистки хватки в Япония, оная дето само се усмихваше, намерена на някакво кръстовище, Плевела, без коментар за него, прасето Павлова, на тате комунист момиченцето, великата стройтелка на магистрали, Младенов, еврейчето, Москов, *** и още много знайни и незнайни калинки.
29
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ПЪРВОТО КРАДЕНЕ ОТ БСП-ДПС Е ФАКТ.2МЛН.Е ОТ СТРОИТЕЛЕН НАДЗОРИ ПО СХЕМАТА-КАКВОТО ОТКРАДНЕМ-ГО ПРИПИСВАМЕ НА ДР.НЕГРАМОТЕН МИНИСТЪР,ЧЕ И ЛЪЖЕЦ.
28
4
 
30
 
! Отговори
Богдан преди 10 години
Знаеме бе Василев че не си подписвал нищо- - това е тактика на комунистите,крадат яко и после се оглеждат кой да натопят
27
4
 
19
 
! Отговори
махленска клюкарка преди 10 години
Браво! Намери се решение , да е агнето сито и вълка цял (не е грешка)- за всичко за последните 23 години е виновно служебното правителство
26
5
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Асен Василев е изключително интелигентен човек, да не кажа гений. И тъй като беше десен, който си върши работата, решиха и него да го омаскарят. Още 5 компромата да му извадят и ще се превърне в черен човек. Точно затова БСП трябва да се забранят, защото единственото, което правят е да крадат и да плюят по десницата. Затова дори и кадърни министри да има, те биват смачкани от червената ***.
25
2
 
27
 
! Отговори
# преди 10 години
Утре пак катарзис...
24
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 29кой точно министър ти изглежда нормален че не мога да се сетя
23
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Аман от идиотиБраво, тройната крадлива коалиция в две измерения
22
3
 
29
 
! Отговори
Shop преди 10 години
До Анонимен 22Ако още не си разбрал, ЕС не бие комунистите, само им спира парите. Предполагам обаче, че на тебе това ти харесва.
21
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Този министър е явна диагноза. тази тройна коалиция ще ни унищожи с наглостта и инфантилността си.
20
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименОлигофрен си ти.
19
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ха-ха-ха. Гледай какъв цирк. Ами че то това служебно правителство което управлява два месеца ще се окаже виновно за кризата и разграбването на България през тези 23-24 години демокрация. Този енергиен министър е номер едно по олигофрения. Или както каза по БТВ в едно интервю има опасност да се развалят багерите в мините и това да предизвика срив в енергийната ни система.
18
30
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До megi 55Ами те сроковете не са от 12 май 2013. Тези документи се готвят с месеци, дори години. Така, че Боко си е на дъното на този провал и протежето му Плевнелиев!
17
9
 
64
 
! Отговори
megi 55 преди 10 години
Едно е да твърдиш друго е да го докажеш! Както винаги друг е виновен за техните далавери! Не само ще ни глобяват Евро съюза но и еврофондовете ще ни спрат,При посещението си в Брюксел ,когато трябваше да се договарят пари по програмата за младежка безработица нашият толкова "способен експерт"Олигарски разбрал,че е изпуснал срока.Много държави успели да договорят удължаване на срока.Само той си тръгнал без да опита.Сега да плати разходите на наш гръб за разходката!Така се работи в полза народу!
16
2
 
18
 
! Отговори
Отговор преди 10 години
До азНе може да повярва , колко *** народ има по тази земя ............
15
1
 
5
 
! Отговори
вензелей преди 10 години
До PeshonizerТи от малък си с нещо твърдо в главата.
14
3
 
22
 
! Отговори
ганьО преди 10 години
немигащия е 1
13
37
 
5
 
! Отговори
Peshonizer преди 10 години
"Абе тоя що гледа като уплашен? "Може някой да го е подпрял изозад с нещо твърдо :)
12
4
 
60
 
! Отговори
654321 преди 10 години
Не е истина това:Енергийната мафия говори за източване на средства и задължения към различни институции!Задължения ,които те оставиха преди 4г.