Експерти: Офшорните зони не трябва да се закриват

Тe искат проследимост за произхода на парите
30 юни 2013 20:12,
26
Експерти: Офшорните зони не трябва да се закриват
Снимка: Bulgaria On Air

Необходимо е да се води диалог за офшорните зони в света, но не трябва да стигаме до демонизирането им, защото алтернативните инвестиции, мобилният капитал не могат да съществуват без тях“, коментира Мартин Цанов, анализатор към Икономическата програма на Центъра за изследване на демокрацията, в ефира на Bulgaria On Air.

По думите му офшорките не трябва да се закриват изцяло, но не трябва и да си затваряме очите и за тях, защото се получава данъчен дъмпинг, а офшорните зони никнат като гъби. „Не бива да говорим, че тези лоши хора от правителствата и Г-8 искат да вземат парите на честните хора“, смята той.

„Трябва да има проследимост и ясни регулации за произхода на парите при влизането им в „данъчните оазиси“. Те растат в последните месеци и въобще не са притиснати, както твърдят всички“, категоричен беше Цанов.

„По целия свят, включително и на срещата на Г-8, говориха да се спрат офшорките. Проблемът е гладът на правителствата за повече данъчни приходи след кризата“, твърди Стоян Панчев, съосновател на Експертен клуб за икономика и политика.

Той даде за пример позицията на британския премиер Дейвид Камерън за спиране на офшорните зони, като същевременно страната има много такива, като Британските Вирджински острови. По думите на Панчев неморалното е това, което правят правителствата с налагането на високи данъчни ставки от 50% нагоре.

„Проблемът не е съществуването им. Привлекателното е, че всяка офшорна зона предлага много ниски данъци, понякога никакви, банковата сигурност или анонимност, от която се възползват хората и възможността за регистрация на кораби (търговската флотилия в света е регистрирана основно на островите с облекчения, а не в САЩ или Великобритания), коментира Панчев.

„Хонконг дължи до голяма степен икономическото си развитие на това, че е бил офшорна зона още преди да станат популярни „данъчните оазиси“.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
4
 
8
 
! Отговори
СС преди 10 години
Естествено е по ***-аджийската телевизия да говорят така! Нали *** е с регистрация в Лихтенщайн и източва милиарди евро БГ капитал всяка година от нашите джобове!
20
0
 
7
 
! Отговори
Мистър Х преди 10 години
офшорките крият мръсния пари. Като ги закрием ще изясним колко голям част от парите ни са били в "сивия" сектор. не по-малок от 5-6 милиарда
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В превод, думите на експертчето звучат така:Не само ще се закриват, ами и парите ще се приберат от правителствата. Така, че вярвайте в офшорките, за да има какво да ви вземат.
18
0
 
6
 
! Отговори
ттт преди 10 години
Това, че Мартин Цанов е експерт, не отричам. Само не знам, чии интереси защитава. Определено не моите.
17
1
 
6
 
! Отговори
промит преди 10 години
и защо нпо сорос ще са ми мислене, сорос е цру, цру си искат агента си буда и туй то, дгд
16
1
 
4
 
! Отговори
попсфдс преди 10 години
До стоян петровне разбирам, нефта се внася незаконно? не може ли нещо толкова основно за функционирането на обществото да не е предмет на алъш-вериш? според теб изхвърлянето на отпадъци например трябва ли да генерира добавена стойност?
15
0
 
16
 
! Отговори
Попа с картечницата преди 10 години
Псевдо експерти с жени с по 20 години по млади от тях и със сметки в офшорки акъл да не ми дават ами да вземат някой самолет и да се махат от държавата ни
14
6
 
9
 
! Отговори
стоян петров преди 10 години
Естествено, че може без офшорки. Тогава нефта би струвал 120 $ вместо 100$ за барел. Но какво от това. Това е същата разлика между 10% и 20% ДДС, вие го плащате. Не ми дреме за офшрките но недейте да имате илюзии, че ако ги закриете ще спечелите нещо. Какъв е проблема всяка държава да забрани на нейна територия да оперират офшорни компании-точно никакъв.
13
2
 
10
 
! Отговори
Шоп преди 10 години
Аз предлагам България да стане офшорна държава.. !
12
0
 
10
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 10 години
Животът е борба.Бедният се бори за свобода.Свободният - за съвършенство.Парите... те са субект на ползващите ги. И, ОБЕКТ на ПРОТЕСТИРАЩИТЕ В РБ.;-)
11
1
 
20
 
! Отговори
jojo преди 10 години
Кой каза,че не може без офшорни зони?О може може там знаете ли,че държат парите си мафиоти от целия свят?Много жалък опит за манипулация!
10
3
 
23
 
! Отговори
ами да преди 10 години
Какво друго да кажат експертите от телевизията на ***:)
9
0
 
7
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 10 години
ДО Админите.Моля изтрийте моите и други неадекватни коментарии по темата
8
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
8Казва се *** е не както у ваше село "селянджъри" бе баламурник!От коИе сиело си бе ***?а забавлението го остави за комшията който *** жена ти!
7
0
 
12
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 10 години
До Анонимен 7Забавлението със селянджъри като теб, изразени в нета, е истинската причина, поради която съм тук. Нещо да кажеш за темата: "Офшорните зони не трябва да се закриват"М?
6
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
5РъБъ,да ти го НАРЪБЪ!Не се прави на умен бе левак!Ако беше умен щеше да имаш пари и сега да разпускаш на Ривиерата.Но понеже не си умен ,нямаш кинти и дращиш по сайтовете в интернет.Поредният "неоценен" НЕУДАЧНИК!
5
2
 
23
 
! Отговори
Наблюдател преди 10 години
ЕС, Г-20 са за закриване на офшорните зони, но нашите "експерти" са против.Познайте, такива псевдо икономистим чии интереси отстояват, и проводни на каква политика и влияние са.
4
2
 
19
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 10 години
bashkircho,...Студентът помисля малко, след което отговаря: Господин Професоре, това, което е законно, но не е редно, е че жена ви е с 30 години по-млада от Вас. Това, което е редно, но не е законно е, че асистентът Ви спи с нея. А това, което е нито законно, нито редно е, че ми задавате въпроси извън Конспекта!С други думи, Далаверата мирише. Вече и в РБ!;-P
3
1
 
12
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 10 години
bashkircho,Ще ти разкажа един виц: Студент по Право се явява на изпит. Професорът се чуди каква оценка да му пише (5 или 6), затова, шеговито му задава следният въпрос: Колега, кажете ми нещо, което е законно, но не е редно, след това нещо, което е редно, но не е законно и накрая, нещо, което е нито редно, нито законно...
2
3
 
35
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 10 години
Офшорният капитал е източник на подкупи в държавен размер.Така се владеят държави.НЕ трябва да съществува, ако искаме да има наченки на народополезна икономика в РБ.Елементарно, Уотсън!;-)