Лов, риболов и други хитрости с "Авиоотряд 28"

Бойко Борисов е летял 422 пъти за 4 години
Обновена: 2 юли 2013 18:06 | 2 юли 2013 18:05,
158
Лов, риболов и други хитрости с "Авиоотряд 28"
Снимка: Булфото, архив

Полети с правителствения "Авиоотряд 28" на търговски дружества, БФС, за снимки на сериали, развозване на бизнесмени – това е установил Доклад за резултатите от извършена извънпланова административна проверка в звеното, разпоредена от премиера Пламен Орешарски.

Докладът беше разгледан днес по време на поредното заседание на временната анкетна комисия за проверка на всички данни, факти и обстоятелства при ползването на правителствения "Авиоотряд 28". Проверката, извършена от Главния инспекторат към МС, е обхванала времето от 01.05.2011 до 01.05.2013 година.

От нея става ясно, че многократно са постъпвали заявки за търговски полети. Авиоотрядът няма право да извършва търговска дейност, а само полети със специално предназначение. В звеното са постъпвали неколкократни искания от БФС.

С правителствените самолети са летели ЦСКА и Локомотив София. Двата клуба не са платили задълженията си и се водят дела. Заявки е пускала и адвокатската кантора на Тодор Батков. Една от тях е с искане за ползване на вертолет за изпълнение на демонстративни полети. “Батков-и-С-ие“ са пуснали заявката заради “организиран лов с група от седем видни руски бизнесмени в ДЛС “Кормисош““.

Проверката обаче е установила, че темата на заявката е сменена и са представили на тогавашния премиер Бойко Борисов докладна, че ще бъде извършен полет за подобряване на летателната подготовка на екипажа и в крайна сметка Борисов е подписал грешна резолюция. "Авиоотряд 28" е на прякото подчинение на министър-председателя и той дава разрешение за полетите.

Авиоотрядът е летял и без резолюция на министър-председателя, но повечето полети, макар и нерегламентирани, са ставали с подпис на премиера.

Пример за полет без резолюция на премиера е по маршрут София-Бистрица, Бистрица-Бистрица, Бистрица-София. Заявката е от “Еф Хиск Камера“ ЕООД за заснемане на сериала “Под прикритие“.

Заявки за полети са постъпвали и от Министерството на културата за заснемане на филми от известни филмови компании. Заявка от тогавашния културен министър Вежди Рашидов е постъпила заради снимките на филма “Непобедимите“.

422 полета с министър-председателя в онзи период Бойко Борисов са извършени от 2009 до 2013 година. Това показва справка на Венцислав Лаков от "Атака". Той е направил справка в РВД ( Ръководство въздушно движение). Йордан Цонев от ДПС пък отново наблегна на несъответствията в списъците с лицата, които са летели. Много често по списък се води, че на борда е бил само Борисов, дори без охраната си. Цонев намекна, че това е доста съмнително. РВД, Летище София и "Авиоотряд 28" не успяха да уточнят кой отговаря за това да има списъци на пътниците.

Кое е това длъжностно лице, което не може да каже кое лице е било на борда и кое не. Това е несериозно. Тук се опитваме да правим цяла България на будали, избухна Цонев, като обясни, че не може екипажите да не помнят кого са возили. Ако питам един таксиметров шофьор кого е возил вчера, той ще ми каже, направи паралел Цонев.

Бившият и настоящият изпълнителен директор на летището също бяха на днешното заседание, за да разяснят как се следи пътникопотокът на ВИП-а на летището. Бившият директор Веселин Пейков уточни, че вътре в самия ВИП няма камери, но отвън има, и записите са иззети от прокуратурата.

На летище София има стотици и ние можем да записваме само за един месец, заяви Пейков. След месец информацията се трие. Бившият и настоящият директор бяха категорични, че летище София не отговаря за списъка на пътниците, а само за лицата, които преминават през ВИП-а.

Лаков вече се е срещнал с главния прокурор Сотир Цацаров за сътрудничество между комисията и обвинението по повод двете досъдебни производства, които се водят за дейността на Авиоотряда.

Атанас Балджиев, временно изпълняващ дейността директор на правителствения "Авиоотряд 28", също се яви на заседанието. Вече напусналият директор Пенчо Пенчев не се яви, тъй като по същото време е бил на разпит по повод едно от досъдебните производства за Авиоотряда.

Утре и Балджиев е на разпит. Около час след началото на заседанието Пенчев се обади по телефона на Балджиев и след инструкции за мястото, на което заседава комисията, стана ясно, че разпитът му е приключил и той се присъедини около 16.00 часа.

"Авиоотряд 28" се състои от екип от професионалисти, които си вършат работата коректно и точно, заяви Пенчев.
Списъкът на пътниците се прави при чекирането. Където са ни дали пътнически манифест, ние сме го приложили, заяви Пенчев.

Прословутият полет на "Бистришките тигри" е бил осъществен по устна заявка, а официалната писмена е била получена няколко дни по-късно, стана ясно още днес. По думите на Пенчев забавянето на официалните заявки не било единично явление.

Нямаме право на търговски полети, но сме изпълнявали такива с футболни отбори, които обаче не са търговски, защото ние не продаваме билети. Ние сме имали резолюция от премиера, заяви Пенчев. Основно той застъпи тезата на бившия премиер Борисов, че полетите са помагали за навъртането на достатъчен брой летателни часове на екипажите.

Ние питаме две-три прости неща. Не можем да установим кой е трябвало да знае кои са лицата, които са придружавали министър-председателя и определеното от него длъжностно лице, заяви от своя страна Цонев. Тука има 50-60 полета, на които пише “Няма списък“. Има празнота от информация и ние се чудим как да я получим, каза още депутатът от ДПС, който иронично обясни, че членовете на комисията са изкривили очите си от играта на пинг-понг с подаване на информация.

По време на днешното заседание бяха разпитани и Диян Динев, шеф на РВД, и Венцислав Марков, финансов директор на РВД. По време на дискусията стана ясно, че и РВД няма списък с пътниците. Дружеството трябва да разполага само с основното ВИП лице на борда и дестинацията. Възможно е да се заяви и бройката на пътниците, но това не е задължително.

По време на днешното заседание стана ясно още, че братът на Крисимир Велчев от ГЕРБ - Владимир Велчев, отговаря за координацията между НСО и Авиоотряда.

Повечето полети са под мотото “Лов, риболов и други хитрости“, заяви Йордан Цонев, гледайки списъците с дестинациите на полетите.

Припомняме, че миналата седмица бяха образувани две досъдебни производства по сигнали на премиера Пламен Орешарски и на военния министър Ангел Найденов.

Комисията гласува да се удължи срокът й на работа. Първоначално тя трябваше да работи един месец, но поради многото документи за разглеждане членовете на комисията решиха да работят с един месец повече.

Необходимо ни е още време и един месец е абсолютно разумно време, обясни Лаков. На следващото заседание да бъде поканен бившият премиер Бойко Борисов, предложи Венцислав Лаков. По негови думи така ще се разбере "от извора" как са извършени полетите.

Стюардесите също ще бъдат поканени по предложение на бившия транспортен министър и депутат от ГЕРБ Ивайло Московски. Те обаче ще се явят следващата седмица след Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още по темата: проверкаАвиотряд 28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
3
 
8
 
! Отговори
Peshonizer преди 10 години
"Летели са, летели, за разсипаното мляко не се плаче!"Чуваш ли се? Ти в момента каза, че трябва да елиминираме правосъдната система :)
70
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
НА БОКУ ТИКВУНЯ ДА ГО РЪГНА НА ЖЕНКА МУ В МАЗНАТА ***
69
7
 
3
 
! Отговори
кк преди 10 години
искам си султана!!!хахахахахаха
68
13
 
32
 
! Отговори
FBI преди 10 години
Жалко че Пеевски не остана на поста , Борисов отиваше директно в Затвора , ееееееее 400 полета с частния самолет са доста милиони изхарчени за КЕФ
67
3
 
12
 
! Отговори
... преди 10 години
Пенчев няма да отнесе нищо, ако отнесе то тиквата ще го компенсира подобаващо, нали са дупе и ***! А полетите не се плащат, щото ако се плащаха тиквата нямаше да разписва на *** и пульо да се возят! Какво като е правителствен отряд, спокойно могат да се турят едни завишени тарифи за ВИП полети, ако все пак някой иска да лети срещу мнго пари ..или поне достатъчно за да покрият всички разходи, даже командировъчните на екипажа, но не и за държавна сметка! Така и пилотите ще трупат опит, но НЕ!
66
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До коментарПиши по 1 коментар,***!
65
9
 
21
 
! Отговори
и ловец съм и рибар преди 10 години
О, (бистришки) тигре, (бистришки) тигре, имаш ли пари.
64
4
 
20
 
! Отговори
Пълна анархия преди 10 години
Летели са, летели, за разсипаното мляко не се плаче! А за днешните полети и утрешните комбинации ще разберем след като хоата на Орешарски си отидат от властта. Сега печелят време и използват всяка минута за нови крадливи комбинации. Спортистите както и да е, летели, представили България, но на Бойко никога няма да му простя за това че с наши пари качи *** на самолет да ги прибере в България. Едно време в Пловдив след 8 вечерта жив *** нямаше по улиците, а днес на самолети ги возим.
63
4
 
13
 
! Отговори
Кое не можело? преди 10 години
Почти всички държави дават такива самолети и хеликоптери под наем! Питаш- дават ти, плащаш и фъркаш. Хокейния отбор на Полша летя с един ТУ-154 за мач до летище Ружине в Прага и паднаха от чехите... След 6 дена на същото летадло се качи Лех Качински да лети към Русия и... Нали помните какво стана... Обаче, ако някой е летял, а не си е платил- да се приложи закона с пълната му сила!!!
62
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тоя няма ли вече да го уволнят за неявяване на работа. Той не заслужава ида е в Парламента. Срам ме е от този човек и се чудя на поддръжниците му, но явно и те са това ниво.
61
6
 
5
 
! Отговори
...,,,,,,,....... преди 10 години
Свидетели сме на най-дългия улов!Цели 23 години, когато ни смятат българският народ за шаран и той е захапал въдицаъа на БСП и сие, но в момента шаранът май се отскубва от нея и пак са хвърлили мрежа, а дано ни изкарат на суша! Но няма да я бъде!Пишете си партенките, плащат ви за това , но съвестта си как ще я носите на оня свят, си е ваш проблем!
60
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Komunissti MRASSNI,PODLI republikanzzi DOLNI,NAGLI...OT BOGATOTO ZARSTVO BALGARIA napravihte NASSILA NAI-BEDNA erepublika na ZLOTO,PROKALNATA i PROKLETA...
59
17
 
9
 
! Отговори
БГ Съдия преди 10 години
Партенки, партенки :D "разпоредена от премиера Пламен Орешарски."Протестите не стихват и червената мафия си пуска старата стратегия с окаляне :) Сега и форумните заплатаджии за по 30 лв на ден ще започнат.
58
25
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ГЕРБ ще ви гърби ,отново през септември,червени ***,а вие ,само ще злобеете по форумите...
57
8
 
26
 
! Отговори
Говедо преди 10 години
За това ли са тези протести от 2-3 хиляди човека? За да може ТИКВАТА да продължи да мърсува?
56
4
 
7
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
Г-жо Бояна,де самолетът да беше с разходите на една лимузина... Самолетите и хеликоптерите, за съжаление, са скъпичко удоволствие. Обзалагам се, че ако премахнат платения превоз с АО28, някои хора ще скочат "За какво ги поддържаме тези самолети, да возят само дупетати! Я какви разходи!". И пак ще се почне...
55
3
 
12
 
! Отговори
Бояна преди 10 години
До Kaleko Aleko Искам да нема една лимузина от Президента, че ще си ходя до село! Готова съм да си платя, нали няма лошо!Те и шофьорите трябва да се упражняват!
54
7
 
24
 
! Отговори
tt2 преди 10 години
За това протестират гербавите - това искат да скрият и да продължат грабежа.
53
7
 
6
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
Г-н 76,за това съм напълно съгласен. Въпросът ми е защо тези машини да не се използват срещу заплащане, за да все пак да се печели от тях. Не сме толкова богата държава, все пак.
52
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Kaleko AlekoПо-принцип няма лошо, но ако това е регламентирано. Иначе плащаме Вие и аз и баба ми и децата ми и съседката и колегите и личният ме лекар и т.н.