НС мъдри по 3 предложения за нова избирателна система

Експерти дебатираха промените над 4 часа
Обновена: 2 юли 2013 19:21 | 2 юли 2013 19:21, Красимир Ангелов
15
НС мъдри по 3 предложения за нова избирателна система
Снимка: Булфото

Три избирателни системи обсъди днес Комисията за взаимодействие с граждански организации и движения  в пленарна зала на Народното събрание. Комисията бе създадена по инициатива на заместник председателя на парламента Мая Манолова.

Трите избирателни системи бяха представени в следния ред: пропорционална избирателна система с преференции, така наречената немска избирателна система и чиста мажоритарна избирателна система.

Според Борислав Цеков от „Модерна България" има няколко основни цели на смяната на избирателната система: повече власт в ръцете на избирателите, отваряне на изборния процес към гражданските организации, гарантиране на реална равнопоставеност на участниците в изборите, както и намаляване на ролята на парите в политиката.

Цеков представи ползите от първия вид избирателна система, която попадна в обхвата на днешната дискусия, а именно така наречената пропорционална ситема с преференции. 

"Предлагаме да има задължителна преференция без праг. Необходимо е премахване на привилегиите за парламентарно представените партии”, обоснова предложението си Цеков.

По негови думи тази форма на избирателна система намалява значително възможността за манипулации. Намалява се и възможността да се монополизира системата от две-три големи политически партии. Друго предимство е, че чрез тази система се насърчава конкуренцията. Тази система със задължително преференциално гласуване е най-близка до чистия мажоритарен елемент.

Той отново поиска да се въведе и възможността за издигане на граждански листи. Има гражданска идея и отвъд партиите, посочи Цеков. Според него трябва да се уважи желанието на хората, които имат идеи и каузи, но които не искат да се подчиняват на партиен лидер.

Пропорционалната система с преференции, по думите му, дава по-големи възможности за по-голямо представителство на различни граждански слоеве. Тази избирателна система насърчава конкуренцията, убеден е Борислав Цеков. Тази система със задължителна преференция е позната, по думите му, в различни европейски държави. За пример той посочи Австрия, Словения , Белгия, Дания, Гърция.

Професор Емилия Друмева и проф. Михаил Константинов представиха смесената избирателна система или станала по-популярна като немска избирателна система. Друмева обясни, че германската система е персонализирана пропорционална система. Превръщането на гласовете в мандати се случва на база на пропорцията, обясни Друмева.

В тази система има силен мажоритарен елемент, който определя личностите. Спечелените мажоритарни мандати директно отиват в парламента, като биват интегрирани в общия брой на пропорционалното разпределяне, т.е. заемат предните места в пропорционалните листи.

Константинов обясни, че недостатък на германската изборна система е нейната сложност.

Пропорционалните системи създават партийни елити, които са отдалечени от избирателите, заяви той. По този начин се случва така, че кандидатите за народни избраници целят да се харесат на партийния си лидер вместо на избирателите.

Журналистът Валери Найденов пък защити преимуществата на чистата мажоритарна избирателна система. Той се изненада защо толкова малко хора са за изцяло мажоритарната система, която е типична за демокрации като САЩ, Канада, Австралия и дори Индия.

"Ако сте професионалисти, ще ви харесат във вашия регион", поясни журналистът. Ползата на мажоритарната система според него е, че избирателите имат представители в парламента, а не партиите.

Още новини от икономика и политика четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: изборна система
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Така и не мога да разбера следното. Никой ли не забеляза защо има толкова малка избирателна активност на последните парламентарни избори и защо само 4 партии има представени в парламента. Това е заради избирателния кодекс който е така направен че само партии могат да влязат в парламента. И не партии които събират гласове за един депутат, а се искат 4%. Това отказва много хора да гласуват и много кандидати да се борят за място в парламента. Това е проблема на партиината избирателна система.
14
0
 
0
 
! Отговори
ами сега преди 10 години
Щом този пеееддд...л М.Константинов прави избирателният закон работата замириса.Предложение за новият изб. закон: Всички бивши и нстоящи депутати,ръководители на партии да бъдат избирани само мажоритарно.
13
0
 
1
 
! Отговори
bvb преди 10 години
Пропорционална ситема с преференции и електронно гласуване но не и през интернет ( манипулациите са сигурни ) а на принципа по който накараха хората за няколко месеца да си свържат касовите апарати с НАП. Устройства за гласуване във всяка секция свързани с ЦИК и в момента в който гласуваш системата те маха от списъците за да не можеш да повториш. 15 минути след края на изборният ден резултатите са готови.
12
0
 
7
 
! Отговори
електорат матрялов преди 10 години
"Ако сте професионалисти, ще ви харесат във вашия регион", поясни журналистът. Или кихаш съответната сума и те харесват, та чак на ръце те понасят :)
11
0
 
6
 
! Отговори
val 789 преди 10 години
И ЛОВЕЦ СЪМ,И РИБАР СЪМ,каквито и системи да ми бутате,каквито и кандидати пропорционални,мажоритарни,с партии и без партии рано или късно ги финансирам и са мои!!!-каза мафията и се отпусна доволно на шезлонга с пура в ръка.Капацитети,капацитети отново сложихте каруцата пред коня!!!!
10
0
 
5
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 10 години
По старата...система,и магаре да беше писано в листите на Герб,щеше да бъде...избрано
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Според мен чистата мажоритарна избирателна система е бъдещето. По този начин ще знаеш кой те представя в парламента. Проблема е че първите евентуални избори от този тип ще е пародия и ще са смешни, защото в България почти няма хора които да са известни като личности ( то досега не е насърчавано такова поведение от политиците), но след известно време нещата ще доидат на мястото си.
8
2
 
2
 
! Отговори
П_Петров преди 10 години
Ако се погледнат примерите на Валери Найденов веднага се вижда недостатъка на чисто мажоритарната система - използват се в държави със силно кастово или класово разделение. Не благодаря!
7
0
 
8
 
! Отговори
брояч преди 10 години
стига се хабете бе хора!др.Сталин го е казал:не е важно кой и как гласува,важно е кой брои гласовете!
6
4
 
9
 
! Отговори
Той е преди 10 години
Ползата на мажоритарната система според него е, че избирателите имат представители в парламента, а не партиите. Това са пълни глупости!Мажоритарните кандидати отново ще са хора на големите партии,с големи финанси,и също толкова зависими,както и пропорционалните!Преференциалната е по-приемлива, поне за момента,дава някаква възможност за пренареждане на листите!И най-важното-задължително гласуване,и отнемане правото на глас, на хора с двойно гражданство!
5
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
аз съм за мажоритарна система. при нея се оформят два болак или на две партии или на два пъти по две партии и има бораб на идеи. При мажоритаран система ще останат само партиите БСп-ДПс в едният блок и Герб-десните в другия. при тази система, всяко правителстов ще бъде стабилно - всяка паритя, която стане пърав ще има не по-малок от 121 депутати
4
3
 
3
 
! Отговори
Ниска миска преди 10 години
Като върнем ГЕРБ на власт,те ще върнат ли старите майчински ,старите заплати и старите цени на тока,тоест ще отменят ли решенията на този парламент?
3
1
 
2
 
! Отговори
висок преди 10 години
Това тупане на топката ще продължи 30 дни, три месеца, три години! Колкото и да е, то нищо няма да промени фактите: БСПДПС държат 20% от имащите право на глас- неграмотните турци, ***... Остават 80%, от тях половината няма да гласуват /изборна активност над 60% е утопия/. Остават 40%, но сега ще се свали финансовия ценз, ще се свали подписката за участие в изборите, ще се допуснат да избори и граждански сдружения от 5 души....и на изборите тези 40% ще се пръснат по 30-40 партии, сдружения..
2
0
 
3
 
! Отговори
един от многото преди 10 години
Сега ще го извъртят... С този мажоритарен вот ще го направят така, че да не можем да сваляме правителства ами да сваляме само тези, които са се "провалили" или които ще се дадат на "кучетата - смисъл към нас народа..". Ще сваляме по 1-2 а другите ще държат фронта. Аз искам който е управлявал да носи персонална отговорност. Щом дава клетва да носи отговорност. Не да ми ги споделят отговорностите в персонална " никаква" Който е в управлението да носи ПЕРСОНАЛНА ОТГОВОРНОСТ !!!
1
0
 
12
 
! Отговори
глупости преди 10 години
Глупости, аз съм за абсолютна монархия с крал човекоядец. Който не слуша го сваряват за вечеря и готово.