Кризисно НС бори младежката безработица

Единодушно депутатите приеха мерки за насърчаване на заетостта
Обновена: 3 юли 2013 14:06 | 3 юли 2013 13:51,
51
Кризисно НС бори младежката безработица
Снимка: архив, БТА

Единодушно парламентът прие на първо четене мерки за насърчаване на заетостта.

Депутатите разгледаха два законопроекта, внесени от представители на БСП. Единият е внесен от Сергей Станишев и група народна представители, а другият – от Антон Кутев и група народни представители.

Провежданата до момента държавна политика за подкрепа на младите хора не намалява значително отрицателните последствия от кризата върху състоянието на пазара на труда и не дава надеждна перспектива за реализация на младежите в България, се посочва в мотивите на червените за промените.

За последните четири години безработицата сред младите хора е нараснала повече от два пъти - с 15,4 процентни пункта. Същевременно над 51 на сто от безработните младежи са дълготрайно безработни, т.е. липсата на заетост за тях продължава 12 и повече месеци. България е на едно от първите места в Европа по нарастване на младежката безработица, отчитат червените.

Мерките са в две направления – подкрепа на младежи със средно и висше образование, но без опит, и подкрепа на младежи без образование и квалификация.

За всяко наето безработно лице до 29-годишна възраст, което няма трудов стаж след завършване на средно или висше образование, работодателят ще плаща вноските за държавното обществено осигуряване, задължителното здравно осигуряване и допълнителното задължително пенсионно осигуряване за период от 6 до 18 месеца. Средствата ще бъдат предоставени на работодателя срещу задължението за продължаване на трудовия договор на работника за поне още една година. 

Финансовите разчети показват, че за периода октомври-декември 2013 година ще са необходими около 570 хил. лв. за включване на 5000 лица, като средствата могат да бъдат осигурени чрез преразпределение на неусвоени средства по отделни програми и мерки, в рамките на утвърдените средства по Националния план за действие по заетостта за 2013 г. Необходимите финансови средства за 2014 година са около 4 млн. лв.

За 2015 година ще са необходими 3,5 млн. лв. за приключване на 18 месечния период на заетите от предходната година и за наемане на нови 5000 лица.

За 2016 година ще са необходими около 4 млн. лв. за приключване на периода на субсидирана заетост на втората група от 5000 лица.

Законопроектът на Антон Кутев предвижда да се насърчи младежката заетост, да се осигури по-широк достъп на работодателите до участие в мерки за насърчаване на заетостта и да се създадат условия за подобряване на взаимодействието между институциите с цел оказване на своевременна подкрепа за включване в заетост и обучение на младите хора, които не учат и не работят.

Регламентира се обмена на информация между министъра на труда и социалната политика, министъра на образованието и науката и изпълнителния директор на Агенцията по заетостта за целите на изпълнението на държавната политика по заетостта.

Въвеждат се нови мерки на пазара на труда с цел насърчаване на младежката заетост. Регламентира се изплащането на стипендия за участващите в мотивационно обучение. Усъвършенства се законовата уредба на чиракуването. Според Кутев това ще мотивира лицата без доходи да участват в квалификационни курсове.

Промените в Закона предвижда се да се субсидират работодатели, които назначават на работа или наемат за чиракуване млади хора, особено такива с ниска квалификация и трайно безработни.

Предвижда се освен възнагражденията да се покриват и част от разходите за осигуровки на работодателите. Предлага се също така младежите, включени в обучение, квалификация и преквалификация, да получават и стипендии, ако са изпълнили определени условия. И двата законопроекта се одобряват от синдикалните организации.

Реален дебат по двете предложения нямаше, тъй като опозиция в пленарна зала просто отсъства. Депутатите часове наред обсъждаха промените в закона, а периодично се чуваха и критики към ГЕРБ за тяхното поведение. Както винаги, особено активна срещу бившите управляващи беше червеното острие Корнелия Нинова, която разкритикува Владислав Горанов, които вчера обясни, че правителството ще направи актуализация на бюджета само за да финансира социалните си мерки.

Парите за нужните мерки за насърчаване на младежката заетост за тази година са в рамките на макрорамката за 2013 година и актуализацията на бюджета не се налага заради тях, категорична бе Нинова.

Илиосман Имамов пък се върна на политиката на ГЕРБ и замразяването на пенсиите. Според депутата от ДПС трябва да има компенсации за бедните заради замразяването на придобивките по време на управлението на Бойко Борисов.

Христо Монов пък обърна внимание на психологическия аспект на безработицата. По негови думи липсата на работа докарва силен стрес и влияе тежко на психичното здраве.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе ей, нещастници вие какво искате изведнъж заплатите да станат по пет хиляди ли?Ами за пенсиите , вие нямате ли баби и дядовци или пък родители ,те не са ли част от обществото. Как очаквате всичко изведнъж да се оправи, при положение,че хазната е празна , а всички искат нещо.Половината от собствениците на фирми осигуряват служителите си на минимума,другата половина източват ДДС.Когато става въпрос за вземане желаещи много, а когато трябва да се дава никой няма.
46
0
 
0
 
! Отговори
П_Петров преди 10 години
До ognyanzСега ще ти обясня каква е логиката на нещата. За да назначиш някого на работа, той трябва да си изкарва заплатата, осигуровките и ДДС върху тях. Когато човекът е неквалифициран той не може да си изкарва дори заплатата, следователно някой друг трябва да му я изкара, но и да остане и за него. В настоящите условия заплатите едва се изкарват. Обучението на един неквалифициран, а такива са всички, които току що завършват, отнема от 6 месеца до година само разходи и загуби.
45
0
 
0
 
! Отговори
красимир преди 10 години
Едни от социалните мерки, които ще плаща ме ние!!! Вторият законопроект, на Антон Кутев и група депутати, предвижда държавно субсидиране на заетостта до 12 м. за лица без образование или с основно образование."С промените в Закона за насърчаване на заетостта поставяме началото на една продължителна социална политика.Нова форма на точене на държавата!!! Ниско образованите (виновни са си те) ще захранят, може и на хартия червените олигархични кръгове!!!Европа спри фондовете!!!! За сили монит
44
0
 
0
 
! Отговори
ognyanz преди 10 години
До П_Петров: Тази логика: "за да назначиш някой неквалифициран първо трябва да имаш много работа за квалифицираните" си е чиста спекулация. Всяка фирма сама решава колко квалифицирани и колко неквалифицирани работници ще има. Ще се намерят фирми, които ще се възползват от тази възможност, която правителството им дава. Това помогне поне на част от безработните младежи да си намерят работа.
43
0
 
0
 
! Отговори
ognyanz преди 10 години
До 42: А откъде са парите, с които им плащат? Това са пари, събрани от Цецо от контрабанда, т.е. това са пари, откраднати от държавата, и с тях сега ГЕРБ си финансира поддържниците.
42
1
 
4
 
! Отговори
П_Петров преди 10 години
Нали за да назначиш някой неквалифициран първо трябва да имаш много работа за квалифицираните, а такава няма или по-точно казано работа има, но пари в обръщения няма, за да се плати тази работа.Щом захващат проблема от опаката страна, определено целта е източване на средства от евро-програми за обучение и квалификация, защото и като се квалифицира някой да върши нещо , а после като няма работа той ще се деквалифицира в много кратки срокове и ще са пари хвърлени на вятъра.
41
0
 
2
 
! Отговори
$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$ преди 10 години
Ами точно тези безработни са пред Парламента за по 40 лв. да не омрат от глад , добре че е протеста
40
1
 
2
 
! Отговори
кризис експертиз преди 10 години
*** кризисно се борят срещу народа и кризисно ще оберат за пореден път хазната. Явно сме прекалено културни, щом тия *** ни вземат за *** и си трупат пачки на наш гръб.
39
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ухааа,сега да видите какво е крадене)) Ще има финансиране на ,,наши'' фирми с ,,кухи'' проекти..т.е. начин да се точат средства от ЕС.Безработица се бори с нови работни места-т.е. с откриване на нови фирми,проблема е ,че докато това правителство е на власт никой не желае да инвестира.Така,че поредния популизъм за замазване на очите на хората(((
38
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Още от нашите пари за техният електорат
37
1
 
3
 
! Отговори
666 преди 10 години
А КОГА ТОЧНО ЩЕ СТОПИРАТЕ НАРАСТВАНЕТО НА ВЪЗРАСТТА ЗА ПЕНСИОНИРАНЕ, КАКТО ОБЕЩАХА
36
0
 
7
 
! Отговори
PD преди 10 години
Кой точно бизнес ще подпомага? Родния, който с безумието си, и повтаряне на иконом. мандри унищожи цели браншове, или чуждия, който без свян изнася принадената стойност и после ни обяснява колко сме неефективни. А сети се, този дето без държавни поручик не може един лев да спечели. Обаче медиите са ок. За тях винаги има от баницата.
35
0
 
2
 
! Отговори
emigrant преди 10 години
do mistar X da ti * jizneniq standart sas 500 leva zaplata,a be vie v BG v koi vek jiveete ve4e sme vav 21 cenite v cqla evropa gore -doly sa ednakvi ta tezi pari v 4yjbina gi igraqt za toto na mesec xorata
34
3
 
9
 
! Отговори
georgi.ishkitiev преди 10 години
Безработица се бори с хубав имидж на държавата и подпомагане на бизнеса, а не с увеличаване на социалните програми - така само се издояват още повече работещите. Изобщо това правителство прави ПЪЛНИ глупости, само и само да се задържат на власт. Онзи ненормалник Волен Сидеров тръгнал да скача срещу "чуждите монополи".. Селянина глупав, откъде ще дойдат тези пари в българия като ние ги гоним. Отделно нищо не произвеждаме, защото нямаме квалифицирани хора.
33
0
 
0
 
! Отговори
Шoп преди 10 години
До PDКой е тоя поет, че нещо не се сещам?Май нещо си се объркАл.
32
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До интернет_лумпен_ "Безработен съм и по цял ден вися по нета да псувам всички управници на Майка България за последните 23 години !" - може би това е причината да си безработен. Едно е сигурно обаче - името, което си избрал, много ти отива
31
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За това мога да кажа само евала. Онези не от ГЕРБ не направиха нищо по въпроса.
30
0
 
19
 
! Отговори
. преди 10 години
Аз имам фирма, в която работят десет човека, работим предимно за експорт.Вече втора година поръчките са все по-малко, а и хората подобряват ефективността и вършат повече работа.С какво тези мерки ще ме насърчат, мен като работодател да наема още хора?Как ще насърчат създаването на трайни работни места с тези мерки?От управлението до сега вижда само един популизъм, некадърност и неща под масата.
29
0
 
8
 
! Отговори
PD преди 10 години
Слепци и манипулатори с нищо няма да се преборят. Труда е песен, да труда е песен е казал поета. Сега труда е робство. Върнете песента безумци, безработицата сама ще изчезне.
28
0
 
10
 
! Отговори
Шoп преди 10 години
Не разбирам каква е идеята на увеличаване на заетостта?Увеличете работните места, а не за една работа да се наемат двама човека и да вършат по половин работа и това да се плаща от данъците.