Кабинетът предлага нова дупка в хазната от 500 млн. лв.

Чака ръст на икономиката до 1% и предвижда нов дълг до 1 млрд. лв.
Обновена: 16 юли 2013 14:03 | 16 юли 2013 11:28, Веселина Йорданова
98
Кабинетът предлага нова дупка в хазната от 500 млн. лв.
Кабинетът предвижда ръст на икономиката около 1% за 2013 г. Снимка: архив, Булфото

Увеличаване на бюджетния дефицит с 493,4 млн. лв. предвиждат предлаганите от правителството промени на Закона за държавния бюджет. Това е 0,6 % от прогнозния Брутен вътрешен продукт (БВП) и очертава дефицит от 2% от БВП в края на годината. В мотивите за актуализация на бюджета от Министерството на финансите уверяват, че тя няма да наруши финансовата и фискалната стабилност на държавата.

Актуализираните прогнози предвиждат ръст на икономиката от около 1% или по-песимистичен сценарий от заложения в макрорамката към бюджет 2013 растеж от 1,9%. Предвижда се допълнително дългово финансиране в размер до 1 млрд. лв.

От финансовото министерство посочват, че очакванията за неизпълнение на приходите са следствие на оптимистичните допускания при планирането на бюджета за настоящата година наред с недооценените ефекти от нормативни промени в режими и срокове за деклариране и внасяне на някои данъци, свитото вътрешно търсене, динамиката на вноса и износа и промените във валутните курсове.

Влиянието на тези фактори, както и ниската събираемост, се отразяват върху постъпленията от ДДС и акцизи. Силно са надценени и постъпленията от данъка върху доходите от лихви, посочват от ведомството на Петър Чобанов. В резултат на предприетите спешни мерки за двете приходни администрации очертаващото се неизпълнение в данъчните приходи по републиканския бюджет за 2013 г. е в размер на около 555 млн. лева. Първоначалните оценки на приходните агенции за неизпълнение бяха в размер на близо 980 млн. лв.

Министерствата и ведомствата поставяли настоятелни искания за допълнителни средства за над 500 млн. лв. Не всички искания обаче биха могли да бъдат удовлетворени при запазване на фискалната позиция, поради което те трябва да предприемат и мерки за приоритизиране и оптимизиране на разходите по бюджетите им.

Предвиждат се разходи за разплащане на задължения към бизнеса и разходи за подкрепа на гражданите в общ размер на 200,4 млн. лева. От тях предвиденият ресурс в размер на 160,4 млн. лв. е предназначен главно за погасяване на просрочени задължения на държавата към бизнеса, натрупани основно в системите на Министерство на отбраната, Министерство на вътрешните работи и Министерство на правосъдието.

Предвидени са и допълнителни средства за инвестиции по бюджета на Министерство на здравеопазването и средства за земеделските производители.

Предвиденият допълнителен ресурс в размер на 40 млн. лв. е за обезпечаване на социалните плащания за най-уязвимите групи. Със средствата ще бъде компенсиран възникналият недостиг за изплащане на интеграционни добавки, с които ще се осигури финансирането на правата на хората с увреждания и тяхната социално-икономическа защита. За насърчаване на социалната ангажираност на работодателите утвърдената обща годишна квота за ваучери за храна за 2013 г. в размер на 160 млн. лв. се увеличава на 200 млн. лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още по темата: Бюджет 2013
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
1
 
6
 
! Отговори
Стар Краставичар преди 10 години
Тази дупка от 1 млрд. дали не е в бездъния "Гьол" на "вечната дружба" ?
83
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За месец и половина милиард и половина. Комунистите са експерти в три неща - популизма, краденето и правенето на дългове.
82
1
 
6
 
! Отговори
babet преди 10 години
До ... и печатане на пари за запълване на дупката...печатницата от жанвиденовото време пак ще отвори врати.....
81
1
 
9
 
! Отговори
протестиращ преди 10 години
Не е за вярване !Тук няма ***!Къде сте бе другари,защитете дупката!Гадове мръсни!Изпокрихте се ,а???Давайте,ама и вие ще плащате ,та дори и внуците ви!!!Оставка!Окупиране на парламента!
80
1
 
9
 
! Отговори
моряк преди 10 години
Защо никой не пита ЛУКОЙЛ защо са толкова високи цените на бензините и дизела в България.Тия комунестически *** като монополисти ни правят на маймуни. ДОКОГА ЩЕ ГИ ТЪРПИМ???
79
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До акудКаква е тази злоба бе хора? Каквото и да се напише все плюете. Имайте спирка и малко мозък.Стига платени ***!
78
1
 
15
 
! Отговори
икономист преди 10 години
До ultramindТеоретично си прав, НО до момента аз не чух кабинетът да планира инвестиции чрез парите, които ще вземат. Да не споменавам, че обяснението "между 1 и 2 милиарда" звучи абсурдно от устата на финансист.
77
1
 
12
 
! Отговори
... преди 10 години
Следващото познато до болка действие ще е: -> Отново въвеждане на купонната система и режим на тока...........................ЧЕСТИТО НА ПЕЧЕЛИВШИТЕ !!!
76
14
 
0
 
! Отговори
коментар преди 10 години
Е....си глупостите , които пишете.Има ли НОРМАЛЕН във форума или всички сте на заплата при мутрата Борисов????
75
11
 
0
 
! Отговори
коментар преди 10 години
Е....си глупостите , които пишете.Има ли НОРМАЛЕН във форума или всички сте на заплата при мутрата Борисов????
74
4
 
14
 
! Отговори
акуд преди 10 години
олигарски го отрезаха от европа и обещаните пари за ГЕРБ и зеинаха дупки колкото гЙоло в белене. олигаски поискаЙ пари от путин и москва бе шебек
73
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Теглете, теглете - дано се затъкнете. Пък наесен като и последния старец писне, че не може да си плати сметките и не му стигат увеличенията ... тогава да ви видим. А иначе и аз подкрепям преждеговорившите - хайде да не си плащаме данъците и осигуровките. Да видим какво ще правят тогава като са толкова дебелокожи.
72
2
 
13
 
! Отговори
Кака Ленче преди 10 години
НЕ ПЛАЩАМ повече ДАНЪЦИ, ТАКСИ и СМЕТКИ - ел.енергия и ПАРНО(порно), СЪВЕТВАМ всички да направят същото! Показвам среден пръст на Правителство и Парламент, които въобще не се интересуват какво мисли за тях народа! След като те са неглежирани към нас, това е начина да им покажем, че тая както са я замислили, НЯМА ДА СТАНЕ!!!
71
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ей, теглят кредит, разпределят си го и подават оставка - "това е толкоз просто и логично...народе мой, защото се обичаме". Както каза Йордан Цонев от ДПС "Ще останем тук, докато е нужно" :-)))
70
1
 
23
 
! Отговори
Кутев преди 10 години
Е, много ясно, че трябват заеми!Иначе какво ще вземат многобройните "консултанти" от ДПС и БСП. А пък и хонорара на Волен не е малък. Плащам аз, Иван, Петьо и Мишо...
69
1
 
28
 
! Отговори
Бухльо преди 10 години
Заема си го ГУШВАТ ТЕ, А ГО ИЗПЛАЩАМЕ НИЕ - НАРОДА ! И това трябва да се обясни на тези раздрънкани старци, които подкрепят КРАДЦИТЕ , за да разберат под каква крадлива схема се подписват тези откачалки!
68
8
 
2
 
! Отговори
ultramind преди 10 години
До многодобреЗаема не е задлъжнялост. Правилно инвестирани, тези пари може да дадат резултат, който може многократно да надхвърля взетия заем. Друг е въпроса, че българите имат назадничаво мислене. Всичко да е евтино. Стоките евтини. Труда евтин. Всичко на промоция. Да, но в дългосрочен план това води до мизерия. Трябва да се плаща повече ... дори много повече от производствената цена. Никой обаче не дава щедро, мислейки, че има малко. Винаги може да дадеш повече, дори когато имаш малко.
67
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кабинетът предлага, ние не приемаме, няма сделка. Търсим нов кабинет, с който да договаряме.Аз също спирам да плащам данъци на тези управляващи. Прочетох подобно мнение по-долу
66
2
 
16
 
! Отговори
caramba преди 10 години
Лично аз възнамерявам по всякакъв възможен начин да избчгвам плащането на данъци при това управление. Не съм сигурен, че част от тях ще се върнат към нас.Да сте живи и здрави всички мамути които не протестирате в момента. Ще ви чакам октомври месец когато помощите от това правителство няма да ви покрият сметките. Дотогава, ариведерчи.
65
19
 
4
 
! Отговори
КАКА преди 10 години
БРАВО ДЯНКОВ!БРАВО СВЕТИЛО НАБЕДЕНО!ИЗСУХЛИ СЕ,А СЛЕД ТЕБ - ПОТОП!