Миньорите готови за стачка

КНСБ: Трябва да се създаде специална Национална минноспасителна служба
Обновена: 22 юли 2013 12:07 | 22 юли 2013 12:07,
5
Миньорите готови за стачка
Снимка: БТА

„Условията на труд в рудниците са на ниво, но е необходимо да се създаде Национална минноспасителна служба в страната“, заяви в ефира на Bulgaria On Air Валентин Вълчев, председател на Федерацията на независимите синдикати на миньорите (ФНСМ) към КНСБ.

Той обясни, че когато едно минно предприятие е почти декапитализирано, то няма средства за осигуряване на безопасност на труда.

„Има вероятност оставащата част от рудник „Ораново“ да не е запълнена със земна маса и двамата затрупани миньори да са живи“, каза Вълчев. Според него мерките, които се вземат за спасяването им, са адекватни.

„Спасителите са осигурени и не се поемат необмислени рискове, но достигането до края на минната галерия е трудно“, допълни той.

Експертът обяви, че миньорите са в стачна готовност, но ще изчакат решението за понижаване на цената за електроенергия в края на месеца и тогава ще преценят дали тя ги удовлетворява, или ще е нужно да организират стачни действия.

Още по темата
По думите му намалението на цената за преноса е възможно да стимулира износа на ток, което от своя страна да доведе до вкарване в експлоатация на някои от неработещите блокове на ТЕЦ „Марица-Изток II“ и ТЕЦ „Бобов Дол“.

„По този начин ще се подобри общото състояние на мините, ще се отворят още работни места и ще станем конкурентоспособни на европейския пазар“, твърди Вълчев.

„Миньорите искат да заработват заплатите си по нормален начин. Те имат възражения, свързани с основните параметри в методиките на ДКЕВР за ценообразуване на тока“, каза още експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
господа миньори,къде бяхте когато риформатора КОСТОВ,раздаваше мините на другарчетата си -седесарчета..сега за какво ще стачкувате...мините са частни..имат чорбаджии-там стачкувайте....вашите синдикати ви водят в грешна посока...спрете и се огледайте..кой ви плаща--частника или държавата...!!!!
2
1
 
1
 
! Отговори
Истината преди 10 години
До BG.BGГлупако мисли - този министър предложи да се създаде държавна спасителна служба, щото частните не стават.
1
2
 
6
 
! Отговори
BG.BG преди 10 години
Нека дружно махнем комунистическо-турските крадци. В противен случай ще ни одера живи.