Държавата напира да сме домакини на Евро 2020 по футбол

Обсъждат изграждането на нов национален стадион
Обновена: 14 авг 2013 15:22 | 14 авг 2013 15:22, Веселина Йорданова
90
Държавата напира да сме домакини на Евро 2020 по футбол
Спортният министър Мариана Георгиева. Снимка: БТА

Държавата ще подкрепи кандидатурата на България за домакин на срещи от Европейското първенство по футбол през 2020 година, съобщи спортният министър Мариана Георгиева след заседанието на правителството.

На оперативно заседание днес кабинетът е обсъждал „опорните точки за сътрудничество“, като на следващото редовно заседание се очаква да бъдат обсъдени конкретните ангажименти на държавата.

Един от тях ще бъде свързан с реновиране на Националния стадион „Васил Левски”. По-сериозният ангажимент е по изграждане на нов национален стадион, заяви Георгиева, като уточни, че министерството не може да действа самостоятелно, а в сътрудничество с Българския футболен съюз.

Спортният министър съобщи, че се предвижда изграждане на мултифункционален спортен център във всяка община, който ще включва тенискорт, плувен басейн и игрища за футбол на малки вратички, за волейбол и за баскетбол.

Не са правени конкретни финансови разчети за центровете, защото изграждането им ще бъде заложено при изработването на бюджета за следващата година и съобразено  с бюджета на общините в частта „ангажименти по отношение на спорта“.
Предвижда се финансирането на спортната политика да се осъществява с публични средства чрез новите оперативни програми и чрез създаване на условия за развитие на публично-частно партньорство.

Новите съоръжения са предвидени в Националната програма за развитието на физическото възпитание и спорта за периода 2013-2016 г., която правителството прие днес. Георгиева уточни, че такава програма е приета и през октомври 2012 г., но една трета от мерките в нея били с изтекъл календарен срок.

Акцентът в новата програма пада върху спорта по местоживеене, по месторабота, за всички възрастови групи, включително и за хора с увреждания. Георгиева изтъкна, че ще се възстановява връзката между държавата, общините, спортните организации. Приоритет е и развитието на масовия спорт, като основа за селекция и развитие на деца и младежи с изявени спортни способности.

Другият приет документ от правителството днес в ресора на Георгиева - Доклад за младежта за 2010-2012 г., показва тревожни показатели спрямо 2009 г.: увеличен процент на безработицата, на отпадащите от образователната система ученици, намален брой на студентите. За две години с 2% увеличение на отпадането на учениците е тревожно, изтъкна министърът и допълни, че студентите са намалели с 1%.

Срокът за доклада по закон е бил 30 април 2012 година, но решихме, че трябва да го изготвим, за да бъде опора за политики на новия кабинет, уточни Мариана Георгиева. Документът, който представя основните дейности, извършени от централните и местните органи на управление в полза на младите хора в страната, ще бъде внесен за обсъждане в Народното събрание.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
7
 
! Отговори
az tam преди 10 години
Ха, май пак ще се "осъвременява" с още един милиард бюджета :) Честито на внуците ми, евала на Доган
40
1
 
6
 
! Отговори
az tam преди 10 години
Ха, май пак ще се "осъвременява" с още един милиард бюджета :) Честито на внуците ми, евала на Доган
39
1
 
12
 
! Отговори
Pensia преди 10 години
Вместо пенсии ще строим стадиони, да живее комунизма...
38
0
 
10
 
! Отговори
Трухильо преди 10 години
Мдаа.....напънът е голям.Як запек.....
37
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ха-ха! Световен виц парад вече е он-лайн!
36
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Търсим ниша за точене на кинти. Цялата България Вързала, че и Европейско ще правим. В Бразилия скоро имаше яко млатене заради тва харчене на пари.
35
1
 
5
 
! Отговори
hahaha преди 10 години
Na gol g..z chifte pishtovi - kak tochno shte posreshtnem hiliadite gosti po ulitsite s dupki kato minno pole, kak shte varviat po trotoarite koito sa zaeti s parkirani 4x4 i vsika plochka krie po sebe si blato, kak shte se voziat nasam natam s bakshishite ni psihopati koito ne spirat na peshehodni pateki i karat pili i ti se mesiat v razgovora na vsiaka duma?
34
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На истина пише, че сме проявили интерес със стадион наречен Арената на розите, странно това колко ли ще ни струва, вече имаме пресен лош спомен с една спортна зала която не стига че направиха с народна пара пък и на края я кръстиха на ***, сега ми е интересно тоя розов стадион на кой ли ще го подарят
33
0
 
9
 
! Отговори
Черен Петър преди 10 години
Професор по синтаксис на българския език - била е парламентарен сътрудник на лидера на ДПС Лютви Местан. За последните парламентарни избори беше на второ място в листите на ДПС в Ловеч, но не успя да влезе в НС.Сега оправя младежта и спорта. Министър от експертното правителството на Орешаро и БКП компания. Ще ритаме отнова топка. Аз ритам, ти риташ, той рита, ние, вие, те ...,
32
1
 
11
 
! Отговори
макето преди 10 години
тия ама ич не са уред
31
1
 
15
 
! Отговори
gogo2113 преди 10 години
И защо бе, лелке-министър се задоволявате с някакво европейско.Кандидатствайте направо за световно:)
30
0
 
6
 
! Отговори
бай уй преди 10 години
защо не направят световно по манахлък
29
2
 
11
 
! Отговори
bgsoldier преди 10 години
23, и в криза да е, има лек - заем. Колко му е, нали няма да го плащат те, чудо станало...Днешното правителство е комплксирано на тема "Строителство", защото си дават ясна сметка, че пари от ЕС няма да получат, а Бойко за 4 години наистина построи много! Те вместо да мислят за промени в изборния кодекс си търсят друга "работа", некадърна червена сбирщина от простаци и простакеси, близки по родствени връзни.
28
5
 
14
 
! Отговори
Мен преди 10 години
Сещат се за невероятни начини и места за крадене тия ***. Удивен съм от зибретателността им. Ако спеят да я впрегнат в служба на държавата, вместо в крадене - ще цъфнем и ще вържем за 10 години.
27
0
 
14
 
! Отговори
Zeitgeist преди 10 години
На гол ***, чифте пищови!
26
1
 
7
 
! Отговори
Предложение преди 10 години
В Пловдив е построен най-големият спортен център в България и източна Европа - спортен комплекс Пловдив. Разположен в северозападната част на града, комплексът включва най-големият стадион в България за 55 000 зрители, най-голямата гребна база на Балканите, закрит плувен басейн, открити и закрити тенискортове и лекоатлетическа писта.
25
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Боже, колко мъка има по този свят... Домакини на европейско! Край! Изкъртихте *** с това
24
0
 
4
 
! Отговори
kostandb преди 10 години
Ако е име остана държава до тогава...
23
0
 
8
 
! Отговори
... преди 10 години
Какъв домакин...родния футбол е плачевен, имаме само един сертифициран стадион... Нямаме ли поне 8-9 стадиона не можем и да си помислим за подобно нещо. Напоследък тази излиза с все по-странни изказвания. "утвърдената специалистка" на Орешарски - да си ги прибира вкъщи. Йовчев беше много по-добре.
22
0
 
11
 
! Отговори
opa преди 10 години
Аз ли се бъркам или държавата вече не е в криза и със заема ще се строят стадиони, зали.. ала бала..