Взимат мерки, за да нямаме глоби заради вредните емисии

Най-големи са превишенията на серен диоксид
Обновена: 14 авг 2013 14:51 | 14 авг 2013 14:51, Веселина Йорданова
17
Взимат мерки, за да нямаме глоби заради вредните емисии
Искра Михайлова Снимка: Булфото

Правителството предприема мерки, за да избегне глоби от Брюксел за превишаване на годишните емисии на замърсители.

Днес кабинетът е приел съвместен доклад на екоминистерството и икономическото министерство за мерки до края на годината, с които да се намалят емисиите на вредни вещества от големите горивни инсталации. Докладът е във връзка със становище по процедура за нарушение, заведена от Европейската комисия. Целта е да бъде предотвратено влизането в съдебна фаза на наказателната процедура. Именно в нея се решава размерът на глобите.

В такива процедури глобите се измерват с десетки милиони, каза министърът на околната среда и водите Искра Михайлова след заседанието на Министерския съвет.

Михайлова обясни, че след присъединяването си към ЕС България се е съгласила да спазва междинни тавани за годишните емисии на някои замърсители в два периода. Първият период е между 2008-2011 година, а вторият - след 2012 година.

Основните замърсители, за които имаме договореност да спазваме тавани, са серен диоксид, азотни оксиди и прах, които се получават основно при работата на 12-те ТЕЦ-а у нас.

Министърът съобщи, че в периода 2008-2011 година страната ни трайно надхвърля посочените в договора тавани, въпреки че тенденцията е за намаляване на вредните емисии, които се изпускат в околната среда. Най-големи са превишенията на серен диоксид. За периода 2008-2011 година таванът е 179 700 тона, а емисиите към 2011 година са били 344 505 тона.

Тя успокои, че тенденцията от 2012-2013 година поради намаляване на обема на работата на горивните инсталации е да сме близо до таваните. Реално е като се приложат мерки, да се ограничим в рамките на определените ни тавани, смята Искра Михайлова. Тя даде пример, че очакванията са емисиите на серен диоксид за 2012 година да са 163 460 тона.

Създадена е работна група и са проведени срещи с представителите на централите, съобщи министърът. По думите й не се налагат специални мерки за постигане на тавана за емисии на прах, който ще спазим.

Проблемът със серния диоксид може да бъде решен с увеличаване на степента на сероочистване и използване на въглища с по-ниско съдържание на сяра. За азотните оксиди трябва да бъдат инсталирани нискоемисионни горелки в горивните инсталации.

Очаква се през 2013 година националните тавани за емисии на прах и серен диоксид да бъдат спазени и можем да претендираме за прекратяване на наказателната процедура, каза Михайлова и допълни, че ако продължава тенденцията за нарастване на енергията от ВЕИ и намаляване на произведената енергия от ТЕЦ-ове, има възможност да спазим тавана за азотните оксиди.

Сред причините за непостигането на националните цели в изтеклия период са закъснения от страна на операторите на горивни инсталации с инвестициите в очистващи инсталации. Сега ръководствата им поели ангажимент да променят това.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
1
 
! Отговори
Никога повече ГЕРБ преди 10 години
Всичко е прекрасно , но с ТЕЦ-овете е трудно - хем ток дават хем топло . Това че ни дерат и за двете никой не коментира ! Резнем ли ги ЕС ще ни се радва много - но АЕЦ-а няма да ни стигне през зимата и ще се наложи да потърсим ток от същите тия еколози от ЕС. То това е и идеята им. Ако беше Боко на власт щеше да послуша приятелите си от ЕНП и да се надупи за пореден път. А проблема е от години , но никой не задължи ТЕЦ-овете да си инсталират такива инсталации. Сега какво са 50-100 мил. глоби ?!
15
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
К,ви мерки вземате бе ,откак се одупихте на сащ за американските бази тия пиндостанци не спряха да ни тровят от въздуха със самолетите си ръсейки над България химикали,аерозоли и тежки метали -кемтрейлърс,вече маса хора ревът ,че зеленчуците им изгниват още преди да са узрели.,а кои подписаха за базите ,ами Станишев по времето на 3-та коалиция ,а Бойко Борисов и гербавите им дадоха на пиндостанците зелена светлина да започнат този планиран геноцид над хора и природа в България
14
0
 
1
 
! Отговори
ЕССР преди 10 години
До ShopЕ да ама ако старите ни Тецовете фалират, което с подобни мерки може да стане, оставане на студено + нови безработни +няма работа за мините. И когато спрем да произвеждаме -> няма емисии ЕС ще ни каже БРАВО вече сте отличници сега внасяйте от нас и бъдете бедни, но горди...Докато не дойдат хора, които да гледат първо интереса на страната и после всичко останало (включително малумните ЕС правила) ше е така.
13
0
 
8
 
! Отговори
някой преди 10 години
А кога ще се вземат мерки с обществения транспорт и камионите??? Те малко ли замърсяват ?Или си чешите езиците по три дни и после тихо!!!
12
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Взимат мерки, за да нямаме глоби заради вредните емисиидругарката библиотекарка дали отбира от екология?!*** имала експерти! ми що тогава тя е министър? нали експертите работят........тия са по нагли и от герберите!на*раха ги едни "специалести" - все там, дето не им е мястото
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Взимат решения взимат мерки взимат ...а ние даваме ли даваме и продължаваме да даваме да се подиграват с нас
10
0
 
14
 
! Отговори
778 преди 10 години
Ако държавата в лицето на чиновниците си вършеше работата нямаше частни интереси да застрашават интересите на хората! Глобите да ги плащат ТЕЦ-овте
9
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ес ми струва- 4 лв акциз на цигарите!1,7 акциз на горивата!50% цената на тока!А за глезотии като "щастливи кокошки" и "играчки на прасетата" просто ...Да попитам за тея 6 години ЕС в България или обратното, колко точно се е развила икономиката?А колко % от тея "субсидии" не са срещу ликвидиране на нещо и изобщо достигат ли до портфеила ?
8
0
 
12
 
! Отговори
Shop преди 10 години
Просто е Китай и Иран не членуват в Европейския съюз!!!От друга страна сега е момента държавата да го начука на частните тецове за скъпия ток (ама надали)!!!
7
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Най-важното за простата ЕС вредните емисии ли са?Имаме уникална икономическа криза от 20 години и супер-демографско-имиграционни проблеми ,а тея идеалисти ни занимават с вредните емисии,съдбата на лалугерите ...При положение ,че сиртакаджиите 50 години бяха изхранвани без значение де потъват тея трилярди , бива ли да ни се правят на големия лош брат и да ни държат сметка за елементарни нужди като пътища,енергетика и изобщо икономика.
6
0
 
10
 
! Отговори
Aman преди 10 години
В тази жена има нещо много отблъскващо...на която и снимка да я погледнеш - изглежда, като хиена
5
2
 
12
 
! Отговори
sokrat62 преди 10 години
Оооо, ще намаляте тока и ще увеличавате ВЕИ а сега да видим как г-жо БСП ще реши предизборното уравнение с повече от три неизвестни, най-вредните емисии за българина са предизборните ви пръдни дето ги пускате когато Доган е зад вас, лошото е, че обгазявате българския народ повече от 20г.
4
1
 
9
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
Как гледа само . Нямаше ли друга снимка или на всичките е излязла така .Все пак е министър.
3
0
 
4
 
! Отговори
anonimen преди 10 години
za6to ne globqt Iran za vredni emisii,xa,xa,mai ne im stiska
2
1
 
4
 
! Отговори
anonimen преди 10 години
interesno za6to Kitai ,koito e nai golemiq zamarsitel na planetata nikoi ne moje da mu postavq usloviq i globi
1
1
 
6
 
! Отговори
Pimp C преди 10 години
хахах о не, започна от трагично да става смешно,всичко мара втасало - вредни емисии .....