"Правим революция при Закона за обществените поръчки"

Идеята е насърчаването на малките фирми, обясни Бобева
Обновена: 27 авг 2013 09:11 | 26 авг 2013 21:17,
52
"Правим революция при Закона за обществените поръчки"
Снимка: Bulgaria On Air

Правим революция при Закона за обществените поръчки, а не просто козметични промени, както се твърди. Има нужда от радикални промени. Много хора коментират закона, без да са го чели и затова има толкова критики. Това каза в ефира на Bulgaria On Air вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева.

„Имаше доста критики по отношение на действащата рамка и трябваше да променим всичко. Грижата на закона не е да създаваме комфорт на възложителите, а да създадем прозрачност за участниците и гражданите“, категорична е тя.

„Ние искаме договорите да бъдат в интернет - това е пълна прозрачност. Досега в закона фигурираше възможността, ако някой поиска протокола от комисията в обществената поръчка, тя да го дава, а сега става задължително“, аргументира се вицепремиерът.

По думите й основните идеи на закона са насърчаването на малките фирми и борба с монополите.

Във връзка с повишилия се външен дълг на страната с 500 милиона евро до 37,5 млрд. евро за последната година, Бобева каза, че има доста спекулации на темата частен дълг (който формира над 80% от общите задължения на страната).

„Твърди се, че е прекалено висок частният дълг, но това, което е важно за една икономика, е публичният дълг, а в ЕС по този показател запазваме едно от най ниските нива – 14%. Това е добро постижение на фона на финансовата криза, което показва, че българските банки се справят със ситуацията“, каза още тя.

Според нея е необходимо да се знае, че повечето държави са надхвърлили отдавна 100% от БВП с външния си дълг, така че доближаването на България до 100% не трябва да поражда тревоги.

Бобева каза, че позицията й на вицепремиер по икономическото развитие е важна длъжност, защото е необходимо да има координация на икономическите политики. „Отдавна не е имало такъв вицепремиер, а трябва да съществува, за да има развитие в държавата. С министрите мислим по един начин и това ни дава да успеем с икономиката“, смята тя.

По думите й най-големите и емблематични инвеститори са имали проблеми в последните години, но поясни, че не упреква никого, защото проблемът може и да е в тях самите.

Вицепремиерът е категорична, че е против това да се харчат по 17 млн. лева за ПР, с който да бъдат привлечени инвеститори в страната. „Необходим е друг подход, включително по-активна работа на посланиците и търговските дружества“, посочи Бобева.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
1
 
! Отговори
sokrat62 преди 10 години
на тая другарка да не би да и се причуват залповете на Аврора, вместо барабаните и вувузелите на жълтите павета, каква революция сънува....Незабавна оставка и нови избори, избори, избори докато похарчат и последния лев откраднати пари за "народна любов". А българската нация да знае, че комунистите не са християни а атеисти, Доган и Местан не са мюсюлмани а гагаузи-доносници, Атака не са евреи защото са фашисти, ГЕРБ и Бойко не са мутри щото всички им обявиха война, нацията не е лява и дясна а це
41
0
 
3
 
! Отговори
Ален мак преди 10 години
Де се е чуло, видяло, комунист чужд бизнес да люби,да харчи черно на бяло, и пари държавни да губи... Хахахааааа, революция щели да правят?!! Лаком и крадлив червен *** да работи срещу лапачката си?!! Как ли не!
40
0
 
3
 
! Отговори
Тази дърта чанта преди 10 години
От правителството се се чуват закани, че ще правят революции.Ето и тази недоносена икономистка, рожба на крадльото Софиянски продължава да сипе глупости.Революции не може да прави правителство от корумпирани ***. -- виж какво трябва да се направи в коментара на 45За сега революцията е само в това да се присвояват пари!
39
3
 
2
 
! Отговори
до Григоров преди 10 години
Най много монополите вилняха по времето на Герб и това не можеш да го отречеш.Сутринта Софиянски заяви,че най некадърното управление от 1989 г до днес е било на Герб и той не е долен и мръсен комунист нито"червена бабичка" .И това историята ще го потвърди защото е истина.И тия напъни да защитавате тези провалили се некадърници не ви прави чест.А относно това правителство мъчатсе хората да оправят кашите на тъпите герберчета ,е дано да успеят -пожелавам им успех те са доказани специалисти .
38
6
 
11
 
! Отговори
П.Петров преди 10 години
Това са пълни глупости! Нищо няма да се подобри като публикуват договорите. Прозрачността трябва да е в процедурите, тържните документи, обосновката на избора, а след прозрачността да има държавен контрол преди поръчката и след изпълнението и, но това ще им засегне комисионите и затова няма да го направят, както обикновено по комунистически ще симулират дейност!Колкото до инвеститорите само с приказки не става и няма нужда да откриват топлата вода! Инвеститорите искат стабилна законова рамка,качествено образование и квалификация, минимизиране на бюрокрацията, екефтивна държавна администрация
37
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Виж ти, Станишева се е приготвила да лапне едни 17 милиона, за да ни прави ПиАр сред инвеститори. Колко мило и жертвоготовно, няма начин да не цъфнем и вържем скоро
36
1
 
7
 
! Отговори
ZEITARBEIT фирми преди 10 години
Некои в България знае ли излъчения док. филм на немската Das Erste на 19.08.13 | 21:55 Exclusiv im Ersten: Deutschlands neue Slums- Das Geschaft mit den Armutseinwanderern , тука става въпрос за нелегална работна ръка от България за Германия чрез така наречените ZEITARBEIT фирми посредници къде ако си се разболял на работното место ти казват веднага ''Отивай си в България'' . КТ ПОДКРЕПА да работи по случая или Константин Тренчев да бъде незабавно уволнен
35
1
 
8
 
! Отговори
Селчо преди 10 години
КО? ..... НЕ!
34
8
 
18
 
! Отговори
Григоров преди 10 години
До НИКОГА ВЕЧЕ ГЕРБ !Още нещо товаришч - само няколко месеца на експертно-крадливото управление на червените ***, ще оставят такъв спомен у електората, че не само че ще си натресем отново Бойко като спасител, ами и БСП и производните им няма да видите власт поне 2 мандата от по 4 години. Такива сте червените *** - крадливи и способни да се оцапате до ушите за отрицателно време.
33
6
 
17
 
! Отговори
Григоров преди 10 години
До НИКОГА ВЕЧЕ ГЕРБ !Товаришч, дай да те светна една простичка и доказана истина:След 4 години под управлението на най-доброто монархо-комунистическо правителство, последвани от още 4 години от доказано "най-доброто" управление на България в новата ни история, до такава степен потресоха електората, че дори и 4 години под ДОКАЗАНО най-некадърното управление на страната, не можаха да изтрият спомена за червените крадливци та ГЕРБ отново спечели изборите. Честито.
32
3
 
16
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Революция е да съкратиш в пъти администрацията и сектор сигурност,а това в момента си е чисто лицемерие.А фирмите спряха да плащат ,защото направихте средата "невъзможна".Когото и да попитате ще ви каже ,че най големия душманин е държавата.
31
4
 
11
 
! Отговори
11 преди 10 години
До Стоянняма да спрът докато ние не им спретнем революция и не ги изгоним тези конспиратори веднъж за винаги от Българските предели!
30
5
 
22
 
! Отговори
Стоян преди 10 години
Ей, тия *** комунисти не спряха с революциите....
29
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Правим революция при Закона за обществените поръчки"Основната идея на закона е насърчаването на малките фирми, обясни Бобева."Ко рйече???
28
3
 
14
 
! Отговори
sokrat62 преди 10 години
Пътят към ада е осеян с добри намерения на комунисти, фашисти и анархисти. Мръсните им ръце ще пребарат всички закони, които могат да ги облажат, и преди и сега няма комунист на света, който да милее за народа особенно нашите, тъй-като са придатък на ДС. За 60год. с помоща на ДС се създадоха всички икономически групировки, среден бизнес, та дори и малки фирми които да смучат кръвчицата на народа и после да слагат памуче в раните му.БСП-ДПС-ДС са враг 1 за България!!!!!
27
11
 
21
 
! Отговори
Оня преди 10 години
До НИКОГА ВЕЧЕ ГЕРБ !И 1000 пъти да повториш как ГЕРБ са смачкали малкия и средния бизнес, нито едно икономическо доказателство нямаш затова. Повтаряте като папагали това, което сте чули от Позитано и ставате още по смешни.
26
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 28Бобева беше от хората на Софиянски,но мисленето й е действително комунистическо.
25
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
да съберем пари на тая жена да си запази час да се лекува и платените драскачи да спрат да ми обясняват колко е хубаво бат Сали да ме управлява
24
10
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нова социалистическа революция в кражбите- аферим!
23
11
 
24
 
! Отговори
САМО РЕВОЛЮЦИИ преди 10 години
в главите на ***.Направете нещо по нормалния начин,*** МУТРИ И МУТРЕСИ.