"Плевнелиев не прави нищо за преодоляване на разделението"

Пространна статия на сп. "Икономист" за българския президент
Обновена: 29 авг 2013 22:10 | 29 авг 2013 21:38, Елка Василева
47
"Плевнелиев не прави нищо за преодоляване на разделението"
Росен Плевнелиев. Снимка: архив, Булфото

Сградите на българското президентство и на Министерския съвет не може да са по-близо една до друга в географски план, но институциите не могат да бъдат по-далеч една от друга, отбелязва списание "Икономист" в пространна статия, посветена на българския президент Росен Плевнелиев и разногласията му с новото българско правителство.

Антиправителствените протести в България продължават вече повече от 10 седмици, а президентът и оглавяваното от социалистите правителство са въвлечени в студена война. Политическата криза в най-бедната страна на ЕС не дава признаци на уталожване.

Спорът освен това бележи обрат в президентската роля. Плевнелиев, бивш министър на регионалното развитие, технократ в кабинета на Бойко Борисов, се превърна от до голяма степен от церемониална институция в активен и често пъти пораждащ полемика участник в българския политически живот, пише списанието и посочва последния пример за схватката между президента и правителството - битката около актуализацията на бюджета, върху която в началото на август Плевнелиев наложи вето с аргумента, че подкрепя увеличаването на социалните разходи, но не иска това да става с цената на нарастване на националния дълг. Това действие на президента беше рядък пример за упражняване на президентската власт. От 1990 г. досега имаше само едно подобно президентско вето върху бюджета, припомня изданието.

Списанието отбелязва, че правителството е осигурило достатъчно подкрепа в парламента, за да контраатакува. Премиерът Пламен Орешарски пък обвини президента в груба намеса в работата на изпълнителната власт чрез серия небалансирани и пристрастни действия. Външният министър Кристиан Вигенин от своя страна посочи, че държавата става заложник на личните амбиции и егото на един политик.

Списанието се връща към спокойното начало на президентството на Плевнелиев и посочва, че той е заел централно място на сцената неохотно през февруари, когато антиправителствените протести принудиха Борисов да подаде оставка. Тогава той назначи временно правителство, което успя да разсее част от социалното напрежение, но общественото мнение закипя отново след предсрочните избори, довели на власт Орешарски.

Изданието припомня какво породи протестите и как недоволството от едно назначение прерасна в повсеместно недоволство от цялото правителство на Орешарски, което, според критиците му, е прекалено зависимо от сенчести корпоративни интереси.

В началото на юли Плевнелиев застана открито на страната на протестиращите и необичайно строго разкритикува правителството и поиска предсрочни избори.

Анализатори обясниха тогава, че позицията на президента е била продиктувана от политическия морал и елементарния здрав разум. Но подобни чувства не се споделят от всички българи, посочва "Икономист".

Политическата бъркотия остави страната дълбоко разделена и около 40 процента от българите искат правителството да подаде оставка срещу 38 процента, които го подкрепят, сочи неотдавнашно допитване на Галъп. Разделението повлия и върху личния рейтинг на Плевнелиев. Той все пак си остава третия политик, ползващ се с най-голямо доверие в страната.

Списанието обаче подчертава, че президентът не прави нищо за преодоляването на разделенията, нито за намиране на изход от безизходицата, създала се между протестиращите и правителството.

Дали един ден Плевнелиев ще извърви краткия път от президентството до министерския съвет, не може да се каже, но неговата роля в настоящата криза може да е за доброто за бъдещето на кариерата му, посочва списанието.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Най му подхожда да бъде наречен нагъл крадец.
20
5
 
13
 
! Отговори
Пионерче преди 10 години
Роске,Роске за нищо не ставаш комсомолски активист.Буда-мутрата те сложи,като *** НА ПРЕЗИДЕНТСКИЯ СТОЛ.
19
0
 
0
 
! Отговори
Gyanov преди 10 години
bg medii i bg partii sa mafia - manipulirat i terorizirat bg narod.20% DDS e mega visok danak. 6% DDS stigat .bg administratzia e nenujno ogromna. 3 miliona bg narod e v emigracia.60% ot bg administracia leji, marzeluva i proizvejda 00000v bg trezor.malchanieto i tarpenieto na bg narod ne oznachava saglasie. i skoro ste e vidno pod tihata voda kakva energia ima bg narod.
18
2
 
16
 
! Отговори
пенчо1 преди 10 години
наркомани платени, дет пишат за парче пица и 20 лв., срам за България!!!!
17
20
 
14
 
! Отговори
аз преди 10 години
или може да искате Делян Пеевски, платени драскачи такива, не ви е срам от дедите ви, дет са умирали за родината ни, а вие я продавате на турците. *** долни!
16
9
 
7
 
! Отговори
наско преди 10 години
Предлагам Сергей Станишев или Лютви Местан за президент!
15
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Преди 11 века един български цар беше Цар на всички българи и ромеи, Той беше Цар Обединител и символ на единението и силата на българския народ. В днешно време президентът трябва да е Обединител на нацията, да се застъпва за народа пред всички останали, а в последните години какво представляват президентите ни? Проводници на корпоративни интереси ...
14
10
 
17
 
! Отговори
Царя преди 10 години
Само Царя показа че е държавник, като изрази своята позиция за обединение на народа, а не разединение.
13
10
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мутрите след като завзеха властта поставиха този *** на президентското място за да се прикриват зад него!
12
33
 
14
 
! Отговори
Shop преди 10 години
Галъп лъже, правителството има само 20% одобре ние - от лошия материал на България.
11
12
 
47
 
! Отговори
ЦИРК !!! преди 10 години
Какъв президент може да е това *** на Бойко . Само простака Буда като го щляпне по вратлето ....може да направи нещо !!!
10
14
 
53
 
! Отговори
обезвредител преди 10 години
Да изчистим Президентството от вредни плевели!
9
13
 
53
 
! Отговори
има проблем преди 10 години
България няма президент. България има проблем. Проблемът се казва Плевнелиев!
8
14
 
50
 
! Отговори
ликвидатор преди 10 години
Другарят Плевенлиев не е президент на България! Той е поредният ликвидатор на България!
7
9
 
27
 
! Отговори
Богдан преди 10 години
Дреме му на Плевнелиев за бъдеща политическа кариера,за какво му е ,да си хаби нервите и здравето като Борисов,за тоя дето клати дърветата..Докато се купуват гласовете на *** и турците а мнозинството гласували са безработни или пенсионери над 70 год. така ще е, Обществото не може да понася повече бюрокрацията,която задушава всичко в зародиш..така че нито Президент,Премиер или дори лидерите на партии, могат да обединят българите,напротив - разделението,омразата и непоносимостта ще расте
6
9
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Президент - ЧувалМъглата - Офшор
5
1
 
8
 
! Отговори
Монархист преди 10 години
до 1Нали знаеш, че в интернет има хиляди безплатни и напълно свободни платформи, в които можеш да пишеш за който искаш, каквото поискаш, без реална опасност някой да те трие или цензурира?
4
1
 
13
 
! Отговори
Пурко преди 10 години
ей това тука значи че президента не може да направи почти нищо за преодоляване на разделението та долу горе сте близко"Having cast his lot, the president can do little to bridge these divisions, nor end the stalemate between the protesters and the government"
3
11
 
44
 
! Отговори
мижо преди 10 години
Тоя защо ли ми прилича на мижитурка?Или снимката ме лъже за тоя левент?
2
5
 
23
 
! Отговори
Пурко преди 10 години
преводача да не сте го взели от временната заетост някой. четох статията в Икономист и заглавието е "A president in the trenches" и вътре никъде не пише такова нещо