Първанов захапа "посветената" върхушка на "Позитано"

Ще прави дискусионни форуми, а не нова лява партия
Обновена: 29 авг 2013 14:55 | 29 авг 2013 09:23,
50
Първанов захапа "посветената" върхушка на "Позитано"
Георги Първанов. Снимка: Булфото

Бившият лидер на БСП и президент Георги Първанов (2002 – 2012 г.) обвини част от сегашната върхушка в БСП, че мисли как да оцелее във властта, а не какви реформи са нужни за страната.

Според него в БСП няма единство, а решенията се вземат в много тесен кръг "на посветени". На въпрос кой участва в него, той отговори, че не може да изброява персонално. "Няма значение кой е този кръг, важното е, че той не е легитимен", категоричен беше Първанов.

Той допълни, че политическата отговорност от взетите решения се носят от председателя. "Някои от решенията, които бяха взети и за които ние научихме от медиите, навяват мисълта за икономически интереси", добави Първанов.

"На "Позитано" има една група от хора, които вече си мислят, че всичко им е позволено. Когато вече си на ръба, трябва да мислиш всеки ден да оцелееш във властта и да правиш реформи, затова не можеш да си позволиш такива груби субективни решения", каза той пред Нова тв.

"Защо никой не коментираше кадровите управленски решения на Тройната коалиция. Защо имаше баланс и имаше един работещ климат?", попита Първанов и си отговори, че тогава този проблем с назначенията не е съществувал.

"Лидерът на управляващата партия изпусна много възможности за едно елегантно оттегляне и за решение, което щеше укрепи партията, да я промени. Той можеше да се оттегли още тогава, когато беше избран или дори номиниран за председател на ПЕС", каза още той. 

По думите му в БСП спешно трябва да се промени идеята, защото левицата в цяла Европа търси нови групи, нови идеи.

"Пенсионерите не могат да останат единствената социална група, на която да се опираме", отбеляза Първанов. Той посочи, че трябва да се възроди вътрешната демокрация в левицата.

На въпрос има ли място за нов политически проект, Първанов отговори, че появилата се информация може би е хвърлена в публичното пространството с цел да предотврати евентуално създаване на една нова партия.

"Нуждата от един нов ляв проект ще се увеличава с времето. И в момента има нужда от такъв", категоричен бе той и добави, че ако монополът в икономиката е нещо лошо, същото се отнася и за политиката.

По думите му са останали много избиратели, които нямат избор и те трябва да получат този шанс.

Според Първанов БСП вече не е толкова голяма партия – нито като членски състав, нито като влияние. "Не е фатално, че ще има друг ляв субект", настоя той.

Бившият държавен глава обаче съобщи, че няма намерения да гради нова партия, но има намерение да направи мрежа от дискусионни клубове.

"Ще стартираме тези дискусии на 22 септември. Първата ще е се казва: "А сега накъде?", отбеляза той и добави, че в нея ще участват и хора от лявото пространство.

"Целта на тези форуми е да потърсим отговори, свързани с приоритетите, с Изборния кодекс, с париите, с конкретна политика. Аз искам да отворим политиката за хората, които знаят и могат", подчерта Първанов.

"Аз подкрепям това правителство. Иска ми се то да изкара колкото се може по-дълго. Смущава ме това, че политическите ръководства и по-скоро "Позитано" направи едно отстъпление от тежки политически ангажименти", заяви той.

Попитан би ли сложил подписа си под искането за импийчмънт на президента Росен Плевнелиев, Първанов отговори, че не би го направил.

"Аз съм за това да има стабилни институции", категоричен бе президентът (2002 – 2012 г.).

Георги Първанов посъветва управляващите без решение на ООН България да не подкрепя военна интервенция в Сирия.

По думите му "много пъти казваме "хоп", преди да сме готови да скочим. Опасявам се, че в Сирия може да се повтори това, което видяхме в Ирак", отбеляза в заключение той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе хора! Върхушката на БСП не представлява никаква партия, тя е сдружение от хитреци, които са заграбили най-лакомите парчета от това, което беше България, и сега се борят със зъби и нокти да запазят статуквото. Посочете ми поне един от знаковите фигури в това сдружение, който да не се е възползвал от положението си! Осигурили са и пра-пра-внуците си, и още искат. А вас, уважаеми подкрепящи Партията, само баламосват. Докога? Или се надявате, че вие ще сте следващите облагодетелствани?
42
1
 
1
 
! Отговори
apolon преди 10 години
Харесвам Първанов защото е пич
41
0
 
3
 
! Отговори
интернет лумпен преди 10 години
"А сега накъде?"Е не е като да няма избор! КНДР, Беларус... могат бай-после да се натоварят на чинията и да си ходят обратно на Марс. "Лучше там, где вас нет"!
40
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Др. Първанов, прав сте, обаче вашия кръг от хора като Георги Гергов, Румен Петков, Корнелия Нинова и тн. ще продължават ли да са на предни позиции? Ако е така, значи сменяте един тесен кръг с друг. Къде е разликата?
39
1
 
3
 
! Отговори
ta0mi преди 10 години
Първанов задава най-точния въпрос-сега накъде? Защото всички заявяват,че не харесват нито една партия, но не казват какво харесват. Трябва да се изясни въпросът накъде искаме да върви страната и тогава да се обединим около национална кауза.
38
0
 
2
 
! Отговори
мм преди 10 години
Един дол дренки.
37
3
 
6
 
! Отговори
Незнайко преди 10 години
Кой е този неприятно изглеждащ човек и защо трябва да ни интересува какво е казал ?
36
6
 
7
 
! Отговори
Коко преди 10 години
Пак се появиха вмирисаните мухали от "Позитано". То бива *** и нагли Перничани, но тоя е "ВРЪО"!!!!!... Единствено доносника Боко от Банкя те надминава по тези показатели, но затова сте си приятели. И сте от един отбор -ДС...
35
2
 
9
 
! Отговори
Djordji33 преди 10 години
Е как пък не чух и не видях този другар в миналото да каже нещо актуално, важно; нещо точно, открито и честно; нещо еднозначно и аргументирано, нещо без маска и убедително, нещо с доводи и доказателства. Единственото, което разбирам е, че този човек е обсебен от себе си и плюе по всичко, което пречи на ЕГО-то му. И като такъв не се усеща колко е вреден! Приказките му са мъгляви, агресивни, високомерни и високопарно не на място като на Бойко, но без никаква харизма ... Защо стана опак човек?!
34
2
 
20
 
! Отговори
до АНИ преди 10 години
А ако действията на съпартийците ти са вредни за държавата? Разбира се и Гоце е вреден, но значително по малко от Сер-гея.
33
40
 
13
 
! Отговори
АНИ преди 10 години
МНОГО ПЪТИ ГЛАСУВАХ ЗА ГОСПОДИНА НО НА СЛЕДВАЩИТЕ ЩЕ ГЛАСУВАМ ПАК ЗА СТАНИШЕВ СЪЖАЛЯВАМ НЕ МИСЛЯ ЧЕ Е КОРЕКТНО ДА СЕ ХОДИ ПО ТЕЛЕВИЗИИТЕ И ДА СЕ ГОВОРИ ПРОТИВ СЪПАРТИЙЦИТЕ СИ НЕ МИ ХАРЕСА ТОВА
32
2
 
22
 
! Отговори
край преди 10 години
партия е *** дума няма идеи само интереси в тези мафиотски кланове. Мажоритарни избори веднага в два тура. За да се отнеме властта на олигарсите и техните маши партиините вождове.
31
3
 
21
 
! Отговори
оргия преди 10 години
Нова лява партия която ще се изгради в основите си старата такава БСП и от тук на къде стига с този трик със стари *** нов бардак не се прави .От дълговреме на сам левите залагат само на социални проекти който са насочени към електората им тоест пенсионери и роми и за толкова време нито пенсионерите ни иживяват достойни старини нито пък ромите са интегрирани .Един пенсионер храни цяла къща безработни а един работещ човек в България храни ромите .Освен противоречия БГ нищо добро нее видялаотБСП
30
12
 
12
 
! Отговори
Нике1класик преди 10 години
Споко агент Гоце,мани го Съргей!Другарю Георги Първанов Вие ще бъдете следващия лидер на ГЕРБ и може да си вземете за заместник протежето си Михаил Константинов!Отсега е сигурно че ще имате медиен комфорт от страна на тв европа чиито шеф Емил Стоянов като неизменна част от тодорживковата номенклатура преди 1989 е учавствал в подписката срещу гладуващия десидент Петър Манолов и с това е с едни гърди по-напред дори от брат си Петър Стоянов който си е бил един обикновен щатен комсомолски секретар!
29
19
 
6
 
! Отговори
Другаря Че преди 10 години
Първанка, с тоя псевдоним от ДС - "Гоце" , къде се навираш?Защо пречиш , а не помагаш ?Ще цепите БСП с Дончева ? Значи акъла ти е колкото на тая нервна, стара госпожица!!!Я се стегнете и върнете колективното начало в БСП - друго няма!!!
28
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
С интересна терминология борави- "дезинформация" ,"контрадезинформация",когато обясняваше левите политическите проекти.Всички политически формации у нас са продукт на едни и същи хора.Само председателите са различни.
27
10
 
1
 
! Отговори
дофтур оф були преди 10 години
До разо4арованКато ти е за една мариуана можеш да пушиш и със *** си.Там МВР не пипа.
26
4
 
8
 
! Отговори
sheriff преди 10 години
Каква стана тя?
25
23
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Може да не го харесвате, ама СТОИ далеч по-добре от п-дераса и офшорката плевнята.
24
14
 
17
 
! Отговори
разо4арован преди 10 години
тази държава е подгизнала отвсякъде,бягайте в 4ужбина,докато още не са ни изгонили..цялата ни съдебна власт е корумпирана,цялата полиция е събрана *** от утайката,как може да съдят млади хора на 2 години за една цигара марихуана бе в кой век живеете комунисти,ще ви избия един по един докато не се из4исти цялата система,АМАН!!1